Δημοσιεύτηκε στις 08 Σεπτεμβρίου 2021
Επαναλαμβάνεται και φέτος τον Σεπτέμβριο η πρωτοβουλία του Κέντρου Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ για τον καθαρισμό των ακτών και της Κύπρου γενικότερα από τα σκουπίδια.
Σύμφωνα με ανακοίνωση, η δράση της ΑΚΤΗΣ #potavristou θα επαναληφθεί και φέτος μετά την επιτυχία που είχε τα προηγούμενα δύο χρόνια.
«Ο κάθε πολίτης, η κάθε παρέα μπορεί να ποταβριστεί εκεί που βρίσκεται, να μαζέψει τα σκουπίδια που βλέπει γύρω του, να τα μετρήσει και να ανεβάσει αριθμό σκουπιδιών και φωτογραφία είτε στην εφαρμογή Clean Swell είτε να στείλει μήνυμα στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης της ΑΚΤΗΣ με το #potavristou», αναφέρεται.
Όλο τον Σεπτέμβρη, σημειώνεται στην ανακοίνωση, όλοι μπορούν να δείξουν ότι θέλουμε ακτές χωρίς σκουπίδια, πάρκα και ποτάμια χωρίς σκουπίδια, τη ζωή μας χωρίς σκουπίδια, με τη συμμετοχή μας στο #potavristou.
Η δράση #potavristou πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο του 2019. Αποτελεί μια πρωτότυπη εκστρατεία που ξεκίνησε από μια αυθόρμητη πρωτοβουλία πολιτών και διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Κέντρο Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ.
Όπως αναφέρεται, το 2020, ο Διεθνής Οργανισμός Ocean Conservancy διοργάνωσε Παγκόσμιο Διαγωνισμό για την ανάδειξη των δέκα πιο καινοτόμων δράσεων καθαρισμού ακτών για το 2019. Στο διαγωνισμό υποβλήθηκαν εκατοντάδες προτάσεις από 130 και πλέον χώρες. Το Κέντρο Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ συμμετείχε στο Διαγωνισμό με μια υποψηφιότητα που περιλάμβανε το #potavristou και επιλέχθηκε ανάμεσα στις 10 πιο καινοτόμες παγκόσμια.
Τον Σεπτέμβριο του 2019, το #potavristou διοργανώθηκε μόνο για ένα Σαββατοκύριακο , όπου συμμετείχαν περισσότερα από 500 άτομα, «που μάζεψαν 5,5 τόνοι σκουπιδιών, που περίμεναν τις πρώτες νεροποντές για να ξεκινήσουν τον φαύλο κύκλο τους, να φτάσουν στη θάλασσα και να επιστρέψουν στη ζωή μας «εκδικητικά», ως μικροπλαστικά.
Η δράση μετά την μεγάλη ανταπόκριση που είχε το 2019, επαναλήφθηκε το 2020, με διάρκεια όλο τον Σεπτέμβριο, με εντυπωσιακά αποτελέσματα: 2016 εθελοντές συμμετείχαν και έστειλαν τα δεδομένα τους, από 187 τοποθεσίες στην Κύπρο και 20 τοποθεσίες στο εξωτερικό. Συλλέχθηκαν 12 τόνοι απορριμμάτων, εκ των οποίων το 70% ήταν πλαστικά. Επίσης έγιναν 12 εκατομμύρια προβολές σχετικά με τη δράση, μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα της ΑΚΤΗΣ και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Πηγή: ΚΥΠΕ
Σχετικά
ISTF 2025: Το Διεθνές Φεστιβάλ που τάραξε τα νερά του θαλάσσιου τουρισμού
Ακόμα μία επιτυχημένη διοργάνωση τεράστιου βεληνεκούς στη Μαρίνα Αγίας Νάπας
H Ryanair ανακοίνωσε ταξίδια σε 8 προορισμούς, με μόνο €22.87 (μόνο για σήμερα)
Ανάμεσα στους προορισμούς που συμμετέχουν στην προσφορά είναι μερικές από τις πιο όμορφες ευρωπαϊκές πόλεις
H επόμενη αργία για φέτος... φέρνει ένα υπέροχο τετραήμερο!
Το επόμενο «καθαρό» τετραήμερο είναι τα Χριστούγεννα 2025
Πέθανε στα 93 της χρόνια η Προυνέλα Σκέιλς, γνωστή από την κωμική σειρά «Fawlty Towers»
Ήταν παντρεμένη με τον ηθοποιό Τίμοθι Γουέστ επί 61 χρόνια
Κυρίως αίθριος ο καιρός – Πιθανότητα μεμονωμένων βροχών την Τετάρτη
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού
Gmail: Διέρρευσαν πάνω από 180 εκ. κωδικοί-Πως να ελέγξετε τον λογαριασμό σας
Πώς θα ελέγξετε αν περιλαμβάνεται ο δικός σας λογαριασμός Gmail
Παραμυθούπολη Χριστουγέννων στη Λευκωσία: Αυτή είναι η ημερομηνία που θα ανοίξει τις πύλες της
Η Χριστουγεννιάτικη Παραμυθούπολη θα στηθεί για ακόμη μια χρονιά στην τάφρο Ντ' Αβίλα και συγκεκριμένα στον δημοτικό χώρο στάθμευσης
Οι κορυφαίοι ταξιδιωτικοί προορισμοί του 2026 σύμφωνα με το National Geographic
Από το επιβλητικό Εθνικό Πάρκο της Βόρειας Ντακότα έως το γοητευτικό Χαλ της Αγγλίας – Οι 25 προορισμοί που θα πρωταγωνιστήσουν τη νέα χρονιά
Όλα έτοιμα για τη μαθητική παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στη Λευκωσία
Δείτε ποιοι δρόμοι κλείνουν και που μπορείτε να σταθμεύσετε
Κοινή διοργάνωση Ανθεστηρίων και Κατακλυσμού Αμμοχώστου από Δήμους Παραλιμνίου – Δερύνειας και Αμμοχώστου
Aναβίωση των εκδηλώσεων που λάμβαναν χώρα στην Αμμόχωστο πριν από το 1974