Δημοσιεύτηκε στις 27 Ιουλίου 2021
27 Ιουλίου, ημέρα αφιερωμένη στον Άγιο Παντελεήμονα που σήμερα γιορτάζει!
Μιας και το νησί μας έχει πολλές και πανέμορφες εκκλησίες, εμείς βρήκαμε 2 εξωκλήσια αφιερωμένα στον εορτάζονται Άγιο γεμάτα από ιστορικές αναμνήσεις, που με την πρώτη ευκαιρία αξίζει να τα επισκεφτείς!

Αρχαίος Ναός Αγίου Παντελεήμονα - Παλιά Χολέτρια
10 Σεπτεμβρίου 1953. Ολόκληρη η επαρχία Πάφου σείεται ανελέητα στους ρυθμούς του εγκέλαδου. Το μένος της αδάμαστης φύσης καταστροφικό! Στα Παλιά Χολέτρια της Πάφου οι κάτοικοι μετρούν τις πληγές τους. Τα σπίτια τους μισογκρεμισμένα και σχεδόν αδύνατον να επιδιορθωθούν. Το ίδιο και η εκκλησία της κοινότητας, κτισμένη κοντά στις όχθες του ποταμού και κάπως αποκομμένη από το υπόλοιπο χωριό. Μετά από επίπονες προσπάθειες και μελέτες για συντήρηση και αποκατάσταση των ζημιών που είχαν προκληθεί από τον σεισμό ανυπολόγιστες!
Με προτροπή του τότε Μητροπολίτη Πάφου Φώτιου οι κάτοικοι πήραν την απόφαση να προχωρήσουν στην ανοικοδόμηση νέου ναού σε τοποθεσία στο κέντρο του χωριού. Θα την αφιέρωναν στον Άγιο Παντελεήμονα, προστάτη άγιο των αναπήρων!
Κτισμένη με σύγχρονο τρόπο και εξ ολοκλήρου από μπετόν με αρχιτεκτονική 3 επιπέδων έγινε το σήμα κατατεθέν για την κοινότητα των Παλαιών Χολετριών.

Μονή Αγίου Παντελεήμονα στην κοιλάδα Αχεράς
Το Μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα βρίσκεται στην κοιλάδα Αχεράς, βορειοδυτικά της Επαρχίας Λευκωσίας στο χωριό Αγροκηπιά.
Το αρχικό παλιό μοναστηριακό συγκρότημα αποτελείται από τον κυρίως ναό και τα κτήρια που στέκονται στο βόρειο και ανατολικό τμήμα, ενώ το ισόγειο του βόρειου τμήματος του ναού χωρίστηκε σε αποθηκευτικούς χώρους, πλυσταριό, δωμάτια με φούρνους, καθώς και ένα δωμάτιο όπου παράγονταν γλυκά. Δεν υπάρχουν τα ερείπια της παλιάς εκκλησίας, ή τα αρχικά κτήρια του Μοναστηριού.
Σύμφωνα με επιγραφή που βρίσκεται στη δυτική είσοδο του ναού, ανακαινίστηκε το 1770 και τρία χρόνια μετά ενθρονίστηκε ο Αρχιεπίσκοπος Χρύσανθος. Το τέμπλο ήταν επιχρυσωμένο, ενώ εικόνες του Ιησού Χριστού, της Παναγίας, του Αγίου Παντελεήμονα και του Αγίου Νικολάου είχαν αγιογραφηθεί από τον Μιχάλη Θέταλλο ή τον Θεσσαλονικέα.
Το Μοναστήρι έπαιξε σημαντικό ρόλο κατά τη διάρκεια του Εθνικοαπελευθερωρτικού Αγώνα της ΕΟΚΑ 1955 - 1959 και της τουρκικής εισβολής του 1974. Αποκαταστάθηκε λίγο μετά το 1960 και το 1989 ένα άλλο παράρτημα προστέθηκε στο νότιο τμήμα του κτηρίου. Σήμερα οι Μοναστήρι λειτουργεί ως γυναικείο μοναστήρι.
Σχετικά
10 εμπειρίες στο εμβληματικό The Landmark Nicosia, που πρέπει οπωσδήποτε να ζήσεις
Το Check in Cyprus έμεινε στο πιο πολυσυζητημένο ξενοδοχειακό opening της χρονιάς στην πρωτεύουσα και μοιράζεται μαζί σας την εμπειρία του
ChatGPT: Αναβάλλεται η κυκλοφορία του adult mode – Τι εξηγεί η OpenAI
Η OpenAI καθυστερεί την κυκλοφορία της λειτουργίας «adult mode» στο ChatGPT.
Οι καλύτερες πόλεις του κόσμου για το 2026 σύμφωνα με διεθνή έρευνα - Σε ποια θέση βρίσκεται η Αθήνα
Η λίστα βασίζεται σε έρευνα με τη συμμετοχή περισσότερων από 24.000 κατοίκων πόλεων σε όλο τον κόσμο, καθώς και σε αξιολόγηση ειδικών
Η Cyprus Airways ανακοίνωσε ταξίδια σε υπέροχους ανοιξιάτικους προορισμούς, με €82
Ετοιμάσου να ταξιδέψεις σε Παρίσι, Αθήνα, Μιλάνο και ελληνικά νησιά
Με τη Wizz Air μπορείς να "κλειδώσεις" τις τιμές πτήσεων για 12 μήνες
Το WIZZ MultiPass επιτρέπει στους επιβάτες να εξασφαλίσουν μια σταθερή μηνιαία τιμή πτήσης, ανεξάρτητα από την εποχικότητα ή τη ζήτηση της τελευταίας στιγμής.
Αυτά τα μέρη ανοίγουν για το κοινό με δωρεάν είσοδο για τη Διεθνή Ημέρα Δασών
Για τρεις ολόκληρες μέρες
Το ελληνικό νησί που βρίσκεται στην κορυφή της διεθνούς λίστας με τους κρυφούς παραδείσους
Με την αυθεντικότητά του και τις μοναδικές παραλίες του κυριαρχεί στις λίστες σε γνωστές ελβετικές και γερμανικές ιστοσελίδες
H Ryanair ανακοίνωσε πτήσεις σε 7 προορισμούς, με τιμές από €14.99 (για 48 ώρες μόνο)
Κλείσε το επόμενό σου ταξίδι με πολύ οικονομικό εισιτήριο
Instagram: Το top 10 των πιο "φωτογενών" γαμήλιων προορισμών στον κόσμο – 6η η Σαντορίνη
Η έρευνα της Destify Destination Weddings που βασίστηκε σε δεδομένα από το Instagram
Αλλάζει το σκηνικό του καιρού το Σάββατο – Έρχονται βροχές και καταιγίδες
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού
Γεύση από Θεσσαλονίκη
Ένα τριήμερο ταξίδι σε μια πόλη που μυρίζει ιστορία, μπαχάρια και θάλασσα