Δημοσιεύτηκε στις 13 Ιουλίου 2021
Κίτρινη προειδοποίηση για εξαιρετικά ψηλή θερμοκρασία για την Τρίτη εξέδωσε το Τμήμα Μετεωρολογίας.
Έχει ισχύ από τη μία έως και τις τέσσερις το απόγευμα της Τρίτης και με βάση την πρόγνωση η μέγιστη θερμοκρασία σε περιοχές του εσωτερικού αναμένεται να ανέλθει γύρω στους 40 βαθμούς Κελσίου και στα ψηλότερα ορεινά γύρω στους 32 βαθμούς.
Εξάλλου σε επίπεδο «Κόκκινου Συναγερμού» παραμένει ο κίνδυνος πρόκλησης δασικών πυρκαγιών.
Το Τμήμα Δασών υπενθυμίζει ότι απαγορεύεται το άναμμα φωτιάς χωρίς άδεια και ότι συνιστά αδίκημα το οποίο σύμφωνα με τον περί Δασών Νόμο του 2012, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι 10 χρόνια ή με πρόστιμο μέχρι €50.000,00 ή και τις δύο ποινές μαζί και σύμφωνα με τον περί Προλήψεως Πυρκαγιών στην Ύπαιθρο Νόμο του 1988 μέχρι 5 χρόνια ή με χρηματική ποινή μέχρι €20.000 ή και τις δύο ποινές μαζί.
Το άναμμα φωτιάς, για ετοιμασία φαγητού, επιτρέπεται μόνο στις ψησταριές των εκδρομικών χώρων.
Απευθύνεται, επίσης, θερμότατη έκκληση προς το κοινό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό κατά τις εξορμήσεις του, αποφεύγοντας πλήρως ενέργειες και δραστηριότητες που πιθανόν να προκαλέσουν πυρκαγιά, όπως η χρήση εργαλείων ή γεωργικών μηχανημάτων που παράγουν θερμότητα, σπινθήρες ή φλόγα, όπως σμυρίλιο, οξυγονοκόλληση και ηλεκτροσυγκόλληση.
Σε περίπτωση που κάποιος αντιληφθεί καπνό ή φωτιά καλείται να τηλεφωνήσει άμεσα στο 1407 (Τμήμα Δασών) ή στο 112 (Πυροσβεστική Υπηρεσία).
Αναλυτικά η πρόγνωση:
Εποχική χαμηλή πίεση και σχετικά θερμή αέρια μάζα επηρεάζουν την περιοχή.
Σήμερα ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Νωρίς το πρωί πιθανό να παρατηρείται τοπική χαμηλή νέφωση ή και αραιή ομίχλη, στα παράλια, που σύντομα θα διαλυθούν. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως νοτιοδυτικοί ως βορειοδυτικοί, ασθενείς και τοπικά μέτριοι, 3 με 4 μποφόρ. Το απόγευμα θα καταστούν ισχυροί, 5 μποφόρ, στα προσήνεμα παράλια. Η θάλασσα θα είναι μέχρι λίγο ταραγμένη, αλλά στα προσήνεμα λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 40 βαθμούς στο εσωτερικό, γύρω στους 31 στα δυτικά και στα νοτιοδυτικά παράλια, γύρω στους 35 στα υπόλοιπα παράλια και γύρω στους 32 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά.
Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Τις μεταμεσονύκτιες ώρες αναμένεται τοπική χαμηλή νέφωση και αραιή ομίχλη, στα παράλια. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί ως βορειοδυτικοί και τοπικά μέχρι βόρειοι, αρχικά ασθενείς και τοπικά μέτριοι, 3 με 4 μποφόρ, για να καταστούν αργότερα ασθενείς, μέχρι 3 μποφόρ. Η θάλασσα θα καταστεί σταδιακά ήρεμη μέχρι λίγο ταραγμένη, αλλά στα νοτιοδυτικά και τοπικά στα βόρεια θα παραμείνει λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 24 βαθμούς στο εσωτερικό, στα νοτιοανατολικά και στα ανατολικά παράλια, γύρω στους 23 στα υπόλοιπα παράλια και γύρω στους 20 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά.
Την Τετάρτη, την Πέμπτη και την Παρασκευή ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Τις μεταμεσονύκτιες και πρώτες πρωινές ώρες αναμένεται τοπική χαμηλή νέφωση ή και αραιή ομίχλη, στα παράλια.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει σταδιακή άνοδο μέχρι την Πέμπτη, κυρίως στο εσωτερικό και στα ορεινά, ενώ την Παρασκευή θα παραμείνει στα ίδια περίπου επίπεδα, που είναι αισθητά πιο πάνω από τις μέσες κλιματολογικές τιμές.
Σχετικά

Χριστόφορος Παπακαλιάτης: Ξεκινάει γυρίσματα για τον τελευταίο κύκλο του Maestro
Ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης γράφει πυρετωδώς τα τελευταία επεισόδια της επιτυχημένης σειράς του Mega με νέες συμμετοχές που θα κάνουν αίσθηση.

Ανοιχτό Κάλεσμα για το πρόγραμμα “Dear Festival & Friends” της Στέγης Χορού Λεμεσού
Έλα να γράψουμε μαζί το φεστιβάλ

Μία παραλία της Κύπρου ανάμεσα στις πιο πολυσύχναστες του κόσμου
Η Ευρώπη κυριαρχεί στη λίστα του TripAdvisor

Γνωρίστε τις 6 μικρότερες χώρες της Ευρώπης
Εντυπωσιακά ορεινά τοπία, ηλιόλουστες παραλίες, ιστορικά μνημεία, γραφικά χωριά... Παρά το μικρό τους μέγεθος, αυτές οι χώρες της Ευρώπης έχουν πολλές ομορφιές για να σας μαγέψουν

Στους 38 βαθμούς σήμερα η θερμοκρασία - Πότε αναμένεται σταδιακή πτώση
Αναλυτικά η πρόγνωση της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας

Από τους Peaky Blinders στο House of Guinness: Ο Στίβεν Νάιτ επιστρέφει με νέα σειρά εποχής
Η αυτοκρατορία της πιο φημισμένης μπύρας στον κόσμο και η ιστορία μίας από τις πιο ισχυρές επιχειρηματικές δυναστείες της Ευρώπης.

Όλα σχεδόν τα δώρα του μεγάλου διαγωνισμού της μπύρας ΚΕΟ βρίσκονται στην αγορά και περιμένουν να τα κερδίσετε
Χίλια, σούπερ δώρα κερασμένα από την μπύρα ΚΕΟ

Ο νέος προορισμός της Wizz Air με απευθείας πτήσεις από την Λάρνακα
Ανακαλύψτε τον νέο προορισμό με τις νέες απευθείας πτήσεις που ξεκινούν στις 30 Σεπτεμβρίου

Οι πιο ασφαλείς χώρες για το 2025
«Οι χώρες που κατατάσσονται στην κορυφή, είναι αξιοσημείωτα συνεπείς για σχεδόν δύο δεκαετίες» σχολιάζει το BBC


Πέθανε σε ηλικία 96 ετών ο ηθοποιός Τζέρι Άντλερ, ο «Χες» των «Sopranos»
Εργάστηκε δεκαετίες στα παρασκήνια του Μπρόντγουεϊ, σε παραγωγές όπως η πρωτότυπη «Ωραία μου Κυρία», πριν γνωρίσει τη μεγάλη αναγνώριση με τους «Sopranos»

Παρουσιάστηκε σήμερα σε δημοσιογραφική διάσκεψη η νέα ψηφιακή πλατφόρμα πολιτιστικών εκδηλώσεων “Let’s Culture”
Μέσα από την πλατφόρμα, το κοινό θα έχει πρόσβαση σε όλες τις πολιτιστικές δράσεις που πραγματοποιούνται σε όλη την Κύπρο, συγκεντρωμένες σε ένα ενιαίο, εύχρηστο και σύγχρονο ψηφιακό περιβάλλον