Δημοσιεύτηκε στις 05 Ιουλίου 2021
Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου εκφράζει τη βαθιά του λύπη για το θάνατο του Πάνου Ιωαννίδη, ενός ξεχωριστού ανθρώπου, ενός ταλαντούχου και εξαίρετου συγγραφέα με σημαντικό έργο.
Από τη σκηνή του ΘΟΚ παρουσιάστηκαν τα έργα του «Το Μπάνιο» (1978), «Ονήσιλος» (1981), το μονόπρακτο «Ντράι Μαρτίνι» –μέρος της παραγωγής με τίτλο «Ιούλης ’74» (1984)– και «Πέτρος ο Α΄» (1990).
Διετέλεσε Πρόεδρος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής του ΘΟΚ (1980-1982).
Τιμήθηκε με τέσσερα κρατικά βραβεία, με το Βραβείο Θεοδόση Πιερίδη και Τεύκρου Ανθία, με το Βραβείο Συνολικής Προσφοράς της Ε.Λ.Κ. «Γ. Φ. Πιερίδης» και το 2007 του απονεμήθηκε το Αριστείο Γραμμάτων, Τεχνών και Επιστημών της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Η Πρόεδρος, τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής, το διοικητικό και τεχνικό προσωπικό του ΘΟΚ εκφράζουν τα ειλικρινή τους συλλυπητήρια στην οικογένειά του.
Γεννήθηκε στην Αμμόχωστο, το 1935. Σπούδασε Μ.Μ.Ε. σε Πανεπιστήμια στις ΗΠΑ και τον Καναδά. Εργάστηκε, για μικρά διαστήματα, ως δημοσιογράφος στην κυπριακή εφημερίδα ΕΘΝΟΣ και ως υπάλληλος στο Αγγλικό Διοικητήριο Λευκωσίας. Το 1955 προσελήφθη στον αγγλοκρατούμενο, τότε, ραδιοσταθμό CBS (Cyprus Broadcasting Service), το μετέπειτα Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου (ΡΙΚ), όπου εργάστηκε ως επιμελητής και σκηνοθέτης θεατρικών έργων και ως παραγωγός πολιτιστικών εκπομπών. Μετά την εγκαθίδρυση της Δημοκρατίας το1960, συνέχισε να εργάζεται στο Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου. Αφυπηρέτησε το 1995 από τη θέση του Γενικού Διευθυντή Προγραμμάτων ΡΙΚ. Στη διάρκεια της θητείας του στη θέση αυτή, επιπροσθέτως των διοικητικών και οργανωτικών καθηκόντων του, έγραψε και σκηνοθέτησε σενάρια για ντοκιμαντέρ, τηλεταινίες και τηλεσειρές. Ήταν παντρεμένος με τη Χλόη Ιωαννίδη και πατέρας δυο παιδιών.
Ο Πάνος Ιωαννίδης έχει πλούσιο συγγραφικό έργο. Έργα του βραβεύτηκαν επανειλημμένα στην Κύπρο και στο εξωτερικό, μεταφράστηκαν και δημοσιεύτηκαν σε διεθνείς ανθολογίες, περιοδικά και άλλα έντυπα σε πολλές γλώσσες. Πέντε θεατρικά του έργα ανέβηκαν από τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου και αρκετά άλλα από ελεύθερες επαγγελματικές σκηνές και την τηλεόραση, στην Κύπρο και στο εξωτερικό.
Το 1979, ίδρυσε μαζί με άλλους Κύπριους λογοτέχνες το Κυπριακό Κέντρο Συγγραφέων ΠΕΝ, του οποίου προήδρευε επί σειρά ετών. Με δική του πρωτοβουλία και προσωπική εργασία ή εποπτεία, το ΠΕΝ εξέδωσε μέχρι σήμερα, σε αγγλική μετάφραση, 63 λογοτεχνικά πορτρέτα κορυφαίων Κυπρίων λογοτεχνών, 10 τόμους ανθολογιών ποίησης, πεζογραφίας και δοκιμίου, επετηρίδες και σωρεία άλλων βιβλίων.
Από το 2004, εξέδιδε στην αγγλική γλώσσα το τριμηνιαίο πολιτιστικό και λογοτεχνικό περιοδικό InFocus το οποίο επιχορηγείτο από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες με τις οποίες είχε στενή συνεργασία.
Έλαβε το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας πέντε φορές, για τα έργα του Κύπρια Έπη το 1968, Απογραφή το 1973, Η αθέατη όψη το 1979, Η αβάσταχτη φιλοπατρία του Π.Φ.Κ το 1989 και Κοάζινος το 2012. Τιμήθηκε με το Βραβείο Πολιτιστικής Προσφοράς «Τεύκρος Ανθίας - Θεοδόσης Πιερίδης» και με το Βραβείο «Γ. Φ. Πιερίδης» της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου.
Το 2008 απονεμήθηκε στον Πάνο Ιωαννίδη το Αριστείο Γραμμάτων, Τεχνών και Επιστημών, που είναι η υψηλότερη τιμητική διάκριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Η κηδεία του θα γίνει δημοσία δαπάνη.
Σχετικά

«Να Σπάσει ο Πάγος»: Η νέα stand-up παράσταση του Χαμπή με προσωπικές ιστορίες και καυστικό χιούμορ
Αυτοσαρκασμός, τραύματα και TikTok σε ένα ειλικρινές one-man show

«Να θκιώξουμε τους χαμολιούς»: Μία θεατρική παράσταση για καλό σκοπό με τον Γιώργο Ζένιο και τον Κώστα Βήχα
Τα έσοδα θα ενισχύσουν τις Υπηρεσίες και τα Προγράμματα του ΠΑΣΥΚΑΦ

Η «Φουκού» επιστρέφει τον Σεπτέμβριο με λίγες ακόμη παραστάσεις
Λόγω ζήτησης και για όσους δεν πρόλαβαν

Η Τάνια Τσανακλίδου σε πρωταγωνιστικό ρόλο στο θεατρικό έργο «Βραδιάζει... Μια ροκ σταρ εξομολογείται»
Έρχεται στην Κύπρο για δύο μοναδικές παραστάσεις

Η νέα stand-up comedy παράσταση των Θεοδωρόπουλου & Μαθιουδάκη έρχεται στην Κύπρο
Για πρώτη φορά στην Κύπρο παρουσιάζουν το νέο τους show οι δύο αγαπημένοι Έλληνες κωμικοί

Ένας βραβευμένος κωμικός από το εξωτερικό έρχεται στην Κύπρο
Stand-up comedy από τον διεθνή κωμικό Mustafa Algiyadi

Αλλαγή ημερομηνίας της παράστασης του Ζαχαρία Ζαννέττου
Η παράσταση "Δοκιμή Υλικού" του Ζαχαρία Ζανέττου μεταφέρεται σε νέα ημερομηνία

Θανάσης Νάκος: Έφυγε από τη ζωή ο ηθοποιός σε ηλικία 79 ετών
Δείτε την ανακοίνωση του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών

Ο ΘΟΚ δίνει τη δυνατότητα σε όσους θεατές επιθυμούν να ακυρώσουν τα εισιτήριά τους για τις επόμενες παραστάσεις του
Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου εκφράζει τη βαθιά του θλίψη για τις φονικές πυρκαγιές και τη συμπαράστασή του στους πληγέντες

Σημαντική παρουσία ΘΟΚ στην Αβινιόν
Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου συμμετείχε στο φετινό Φεστιβάλ της Αβινιόν, ένα από τα σημαντικότερα θεατρικά φεστιβάλ διεθνώς

Έφυγε από τη ζωή ο Κύπριος φιλόσοφος, Κλείτος Ιωαννίδης
Από τον Μουτουλλά στα ανώτερα πανεπιστήμια

Κανονικά oι δύο παραστάσεις του Τάκη Ζαχαράτου στην Κύπρο
Η ανακοίνωση της P.P. Petrides Events LTD