Δημοσιεύτηκε στις 13 Δεκεμβρίου 2013
Με σολίστ τον τενόρο Αντώνιο Κουτρουπή και τη συμμετοχή της χορωδίας και ορχήστρας του, το Μουσικό Σχολείο Λεμεσού "Μάριος Τόκας" παρουσιάζει, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Σόλωνα Κλαδά, σε πρώτη παγκύπρια εκτέλεση, το γνωστό έργο του Arial Ramirez “Misa Criolla”.
O Arial Ramirez (1921-2010) είναι Αργεντινός συνθέτης, πιανίστας και μαέστρος. Θεωρείται ο πιο σημαντικός "πρεσβευτής" της αργεντίνικης παραδοσιακής μουσικής, την οποία και ανέδειξε μέσα από το μεγαλειώδες έργο του. Έγραψε το έργο του "Misa Criolla" το 1964, εργο το οποίο τον έκανε ευρύτερα γνωστό και τον οδήγησε σε όλη την Ευρώπη και Λατινική Αμερική. Κατά τη διάρκεια της καριέρας του έγραψε περισσότερα από 300 έργα και οι δίσκοι του πουλήθηκαν σε εκατομμύρια αντίτυπα. Μέχρι το θάνατο του, είχε αποκτήσει παγκόσμια φήμη. Ο Placido Damingo, ο Jose Carreras και ο Mercedes Sosa είναι μόνο μερικοί από τους ερμηνευτές που ηχογράφησαν τα έργα του. Από το 1954, ο Arial Ramirez, ήθελε να γράψει λειτουργία σε παραδοσιακό ιδιώμα. Συνάντησε όμως την άρνηση των κληρικών, καθότι μέχρι τότε απαγορευόταν η χρήση οποιασδήποτε άλλης γλώσσας πέραν της Λατινικής κατά τη διάρκεια της θείας λειτουργίας. Όταν το 1963 η Δεύτερη Βατικάνεια Σύνοδος επέτρεψε τη χρήση όλων των γλωσσών,ο Ramirez είχε σχεδόν ολοκληρώσει τη λειτουργία Misa Criolla. Όπως δήλωσε σε συνέντευξη του, το έργο Misa Criolla είναι εμπνευσμένο από μια επίσκεψη του στη Γερμανία μετά τη λήξη του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου. Εκεί συνάντησε δύο μοναχές οι οποίες, στη διάρκεια του πολέμου διέθεταν τρόφιμα για τους αιχμαλώτους στα στρατόπεδα συγκεντρώσεων. Η ιστορία τους συγκίνησε τον Ramirez και τον ώθησε να γράψει ένα "θρησκευτικό έργο". Το έργο παρουσιάστηκε ζωντανά για πρώτη φορά το 1967 στο Dusseldolf της Γερμανίας, κατά τη διάρκεια περιοδείας του συνθέτη στην Ευρώπη. Τόση απήχηση είχε η παρουσίαση της Misa Crιolla, που προκάλεσε τον έντονο ενδιαφέρον ακόμα και του Πάπα Παύλου ΣΤ΄, ο οποίος και προσκάλεσε τον Ariel Ramirez στο Βατικανό.
-
Θέατρο Ριάλτο
19 Δεκεμβρίου 2013
Σχετικά
Οι Hermaphrodite’s Child επιστρέφουν στην Κύπρο για δύο εκρηκτικές βραδιές rock ’n’ roll
Λευκωσία και Λάρνακα υποδέχονται το αγαπημένο αθηναϊκό συγκρότημα με ήχους από τις χρυσές δεκαετίες των ’50s και ’60s
Διασκεδάζουμε «Νωρίς την Κυριακή» στην Παλαιά Ελιά
Ένα concept που φιλοξενεί καλλιτέχνες από την Κύπρο και την Ελλάδα, δίνοντας χώρο στη ζωντανή μουσική
Το διεθνώς καταξιωμένο Κουαρτέτο Εγχόρδων Apple Hill στην Κύπρο
Το Κουαρτέτο Εγχόρδων Apple Hill έχει βραβευτεί με το σπουδαίο Chamber Music America Acclaim Award, και έχει εμφανισθεί σε ποικίλους και ετερόκλητους χώρους και αίθουσες μουσικής
Ένα μουσικό οδοιπορικό στην καλλιτεχνική διαδρομή της Χαρούλας Αλεξίου
Μία μουσική παράσταση από το Μουσικό Σύνολο «ες αεί» με τίτλο "Χάρις, σε σένα. Το μουσικό πορτέτο της Χαρούλας"
Τα Σάββατα διασκεδάζουμε με τον HOVIG, στη Λεμεσό
Το Maestro Live Stage υποδέχεται έναν ακόμα αγαπημένο καλλιτέχνη
Έρχεται ένα έντεχνο ελληνικό live με τους "ΑΛΦΑ στη δευτέρα"
Μια ξεχωριστή ζωντανή μουσική βραδιά, αφιερωμένη στο έντεχνο και ελληνικό τραγούδ
Αυτό θα είναι ένα από τα πιο "δυνατά" (ρετρό) αποκριάτικα πάρτι
Το KASETA EVENT επιστρέφει με ένα αποκριάτικο retro πάρτι στην πόλη του κεφιού
Ο βραβευμένος πιανίστας Vitaly Pisarenko στην Κύπρο
Ο ουκρανικής καταγωγής πιανίστας έχει εμφανισθεί για ρεσιτάλ σε περίβλεπτες αίθουσες συναυλιών του κόσμου
Ο Freedom Candlemaker επιστρέφει στο Πρόζακ
Ιδιαίτερη στιγμή της βραδιάς θα αποτελέσει η εκτέλεση τραγουδιών από τον δίσκο «Now Happiness»
Νίκος Κουρκούλης και Χριστίνα Σάλτη σε μια μεγάλη live βραδιά
Μια εκρηκτική μουσική βραδιά που θα γράψει τον Δεκέμβρη με ένταση και παλμό
H Bάκια Σταύρου ερμηνεύει τραγούδια στο πνεύμα των γιορτών
Τα καθαρά έσοδα της συναυλίας θα δοθούν στον Σύνδεσμο «Μωρά Θαύματα».