Δημοσιεύτηκε στις 24 Ιουνίου 2021
Το Θέατρο «ΣΚΑΛΑ» μετά την απροσδόκητη διακοπή των παραστάσεων του με το σύγχρονο και εξαιρετικό έργο του Κοσσοβάρου συγγραφέα Γιετόν Νεζίραϊ – «Ο Πέερ Γκυντ από το Κόσσοβο» επιστρέφει για 4 τελευταίες παραστάσεις
-Λευκωσία: Πέμπτη 17 και Παρασκευή 18 Ιουνίου - ώρα 8μ.μ. στο θέατρο Μασκαρίνι
-Λάρνακα: Σάββατο 26 και Κυριακή 27 Ιουνίου - ώρα 8μ.μ.
Το Έργο
Ο Πέερ Γκύντ ξεκινά από το προπολεμικό Κόσσοβο, κουβαλώντας στην καρδιά του την ελπίδα και το όνειρο να ζήσει μια ξέγνοιαστη ζωή, σε αυτό που φάνταζε στα μάτια του ως παράδεισος: στην Ευρώπη. Η ζωή του εκεί, δεν διαφέρει καθόλου από την κοινή εμπειρία που μοιράστηκαν πολλοί από τους νεαρούς μετανάστες, οι οποίοι αναγκάστηκαν να καταφύγουν στο έγκλημα για να μπορέσουν να επιβιώσουν, όταν οι αρχές και οι πολίτες των χωρών που τους υποδέχθηκαν δεν έκαναν κάτι άλλο παρά να εξευτελίσουν την αξιοπρέπειά τους. Η λαχτάρα του για να αναγνωριστεί η μοναδικότητά του αλλά και να ανήκει κάπου τον έκανε εύκολο θύμα στα χέρια των απατεώνων που βρήκε στον δρόμο του.
Τι γίνεται, λοιπόν, όταν η ζωή έρχεται να του υπενθυμίσει ότι δεν του δόθηκε μόνο για να αγωνίζεται για επιβίωση;
Τι γίνεται, πάλι, όταν η ζωή έρχεται να του υπενθυμίσει ότι πρέπει να αναλάβει την ευθύνη των πράξεών του και να πληρώσει τις συνέπειες αυτών;
Ο Πέερ Γκυντ είναι ο νεαρός άνθρωπος που προκάλεσε τη ζωή αλλά και τη φοβήθηκε. Αψήφησε την πραγματικότητα για να προσπαθήσει, αργότερα, να της ξεφύγει. Είναι αυτός που αναζήτησε τον εαυτό του για να καταφέρει, τελικά, να δραπετεύσει από αυτόν. Είναι ένας άνθρωπος που βρίσκεται μόνιμα στην αρχή του μεγάλου ταξιδιού που λέγεται ζωή.
Το Θέατρο Σκάλα ανεβάζει ένα σύγχρονο έργο, κοινωνικά ευαισθητοποιημένο γύρω από τον πόνο των ανθρώπων που οι κοινωνικοπολιτικές συνθήκες τους ανάγκασαν να πάρουν τον δρόμο της μετανάστευσης και παράλληλα μιλά στην εσωτερική φωνή όλων εμάς που η ζωή μας σπρώχνει να αλλάξουμε ρότα αλλά, παράλληλα, οι μνήμες μας κρατούν δεμένους με μέρη και αγαπημένους ανθρώπους. Η πένα του Γιετόν Νεζίραϊ χτίζει το αφήγημα της αποδοχής της διαφορετικότητας και της αναγνώρισης του πανανθρώπινου ιστού που μας ενώνει και λυτρώνει και τις πιο ταλαιπωρημένες ψυχές.
Συντελεστές:
Μετάφραση/Σκηνοθεσία: Μάριος Θεοχάρους
Σκηνικά/Κοστούμια: Θέλμα Κασουλίδου
Μουσική: Χρίστος Ανδρέου
Σχεδιασμός Φωτισμού: Miroslav Zdravkov
Προβολή/ΜΜΕ: Στυλιάνα Χατζηγεωργίου
Ηθοποιοί: Τζούλιο-Φιλίππο Ντ’ Ερρίκο, Σοφοκλής Κασκαούνιας, Μόνικα Μελέκη, Μιράντα Νυχίδου, Αθηνά Σάββα.
Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 24652800 και 99490102
Προπώληση εισιτηρίων: tickethour.com.cy / ACS Courier
Σχετικά
H Δωδέκατη νύχτα του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ παρουσιάζεται ξανά στην Κεντρική Σκηνή του ΘΟΚ
Πρεμιέρα στις 6 Φεβρουαρίου
"Σ’ εσάς που με ακούτε" της Λούλας Αναγνωστάκη: Ανοίγει η προπώληση σήμερα
Tο έργο που σκηνοθετεί ο Θανάσης Γεωργίου ξεκινά παραστάσεις στις 23 Ιανουαρίου 2026
«Furry Tails: Ταξιδεύοντας με τα Ζώα του Κόσμου»: Μια πρωτότυπη μουσικο-αφηγηματική παράσταση από τον οργανισμό «Αθέρας»
Αυτές τις γιορτές, ετοιμαστείτε για το πιο τρελό, μουσικό ταξίδι!
Πέθανε ο Έλληνας ηθοποιός Αλμπέρτο Εσκενάζυ
Έφυγε ένας από τους πιο αναγνωρίσιμους και σταθερά παρόντες ηθοποιούς της ελληνικής σκηνής, σε ηλικία 73 ετών, έπειτα από μάχη με σοβαρή ασθένεια.
Η αθηναϊκή παράσταση «Αγγέλα Παπάζογλου» με την Άννα Βαγενά έρχεται Κύπρο
Η παράσταση βασίζεται στις μνήμες της σπουδαίας Μικρασιάτισσας, της Αγγελικής Παπάζογλου
“Η Μέρα που η Νίνα Σιμόν Σταμάτησε να Τραγουδά” από τη Θεατρική Ομάδα Persona
Πρόκειται για την αληθινή ιστορία της Συριο-λιβανέζας ηθοποιού Νταρίνα Αλ Τζουντί
Τελευταία παράσταση του «Τρελαντώνη» την Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2025 στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας
Πρόκειται για μια φρέσκια, τρυφερή και γεμάτη ενέργεια θεατρική παραγωγή που μιλά στην καρδιά μικρών και μεγάλων
Σ’ εσάς που με ακούτε της Λούλας Αναγνωστάκη, στον ΘΟΚ τον Ιανουάριο
Η Νέα Σκηνή «Νίκος Χαραλάμπους» ανεβάζει το έργο σε σκηνοθεσία Θανάση Γεωργίου
Βραβείο «Κάρολος Κουν» στον Κύπριο ηθοποιό Χάρη Χαραλάμπους-Καζέπη: Βραβείο Θεάτρου στην Δ. Μπεμπεδέλη -Αναλυτικά οι νικητές
Ενας περιπλανώμενος αφηγητής, χαμένος μέσα στη δίνη της σύγχρονης πόλης που αναζητά τη δική του αλήθεια. Ο Χάρης Χαραλάμπους-Καζέπης, με τον Οιδίποδα, είναι ο νικητής των βραβείων Κουν
10 θεατρικές παραστάσεις για τον Δεκέμβριο
Από κλασικά αριστουργήματα έως σύγχρονες δημιουργίες, ο Δεκέμβριος προσφέρει ένα πολυφωνικό, απαιτητικό και εξαιρετικά ενδιαφέρον θεατρικό τοπίο για όλους τους φίλους του θεάτρου.
Κριτική: Η σκηνική αναγέννηση του «Εγκλήματος στο Όριεντ Εξπρές» από τον ΘΟΚ
Μια βαθιά θεατρική προσέγγιση που μετατρέπει το κλασικό αστυνομικό αφήγημα σε ολοκληρωμένο σκηνικό γεγονός
38ο Παγκύπριο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου: Βραβευμένες παραστάσεις ανεβαίνουν στη Νέα Σκηνή «Νίκος Χαραλάμπους»
Πρόκειται για τα έργα που κέρδισα το πρώτο, δεύτερο και τρίτο βραβείο