Δημοσιεύτηκε στις 22 Ιουνίου 2021
Το Θέατρο Δέντρο ταξιδεύει για μία μόνο παράσταση στη Λάρνακα, στο Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας, την Παρασκευή 25 Ιουνίου στις 20.30, παρουσιάζοντας το νεανικό αριστούργημα του Φιόντορ Ντοστογιέφσκι, «Λευκές Νύχτες» σε σκηνοθεσία του βραβευμένου από την ένωση Ελλήνων κριτικών, μουσικής και θεάτρου, με το βραβείο «Κάρολος Κουν», Χρήστου Σουγάρη.
Η ιστορία…
Είμαι ονειροπόλος. Eίναι τόσο λίγη η πραγματική μου ζωή, που κάτι τέτοιες στιγμές σαν αυτή, σαν τώρα, κι ας μου τυχαίνουν τόσο σπάνια, που δεν μπορώ να μην τις ξαναζήσω στα όνειρά μου. Θα κάτσω και θα κάνω όνειρα για σας ολόκληρη νύχτα, ολόκληρη βδομάδα, ολόκληρο χρόνο. Θα ’ρθω, το δίχως άλλο, δω πέρα αύριο, εδώ και πουθενά αλλού, σ’ αυτό το ίδιο μέρος, την ίδια ακριβώς ώρα, και θα ’μαι ευτυχισμένος, καθώς θ’ αναθυμάμαι τα χθεσινά.
Εκείνη είναι η φιγούρα μίας νέας κοπέλας που κλαίει ανάμεσα στους περαστικούς, σκυμμένη πάνω από τα κύματα στην προκυμαία.
Ο ήρωας του συγγραφέα γνωρίζει τυχαία στους δρόμους της Αγίας Πετρούπολης τη Νάστιενκα. Κάθε μέρα συναντιούνται στο ίδιο σημείο και συζητούν. Για τη ζωή. Γι 'αυτό που βασανίζει τη Νάστιενκα. Και ο ήρωας μας την ακούει, αλλά όχι, δεν πρέπει να την ερωτευτεί…
ο άνθρωπος ονειροπόλος
Την εποχή της συγγραφής του έργου (1847) ο Ντοστογιέφσκι επισήμανε ως ένα αξιοσημείωτο κοινωνικό φαινόμενο τον άνθρωπο-ονειροπόλο. Στην Εφημερίδα της Αγίας Πετρούπολης χαρακτηρίζει τον ονειροπόλο ως τύπο ανθρώπου απόλυτα συντονισμένου με την πόλη, η οποία, ειδικά την περίοδο του καλοκαιριού, φαίνεται να ενθαρρύνει την αποξένωση από την πραγματικότητα. Η ατμόσφαιρα στις "Λευκές νύχτες" είναι ποιητική και άκρως συγκινητική. Πρόκειται για έναν ύμνο στη νεότητα, στην άνοιξη, στον έρωτα και στη δύναμή τους να μεταμορφώνουν την εγκόσμια πραγματικότητα.
από το σκηνοθετικό σημείωμα
…μια λευκή νύχτα μοιάζει με ένα τέλμα. Μια περίοδος όπου η μέρα επιβάλλεται στη νύχτα. Το φώς στο σκοτάδι. Μια περίοδος, όπου οι ώρες και οι στιγμές μοιάζουν να διαρκούν περισσότερο απ’ ότι συνήθως. Μια φάση στη ζωή ενός ή και πολλών ανθρώπων, όπου παρατηρείται μια στασιμότητα επώδυνη. Επώδυνη λόγω αυτής της παράτασης. Της επιβολής ενός φυσικού φαινομένου πάνω σε ένα άλλο. Μια περίοδος όπου, εν αναμονή του τέλους αυτής της εποχής, όλα φαίνονται και είναι ίδια. Οι ώρες της ημέρας, οι ίδιες οι ημέρες που χάνουν πια την ονομαστική αξία τους, αλλά και η ίδια μας η ύπαρξη.
Οι ήρωες της ιστορίας αυτής που πρόκειται να αφηγηθούμε, βρίσκονται σε ένα τέλμα. Μια μεταβατική περίοδο με τεράστια για τον ψυχισμό τους διάρκεια, από την οποία θέλουν απεγνωσμένα να εξέλθουν, προσμένοντας ένα μέλλον διαφορετικό. Ένα μέλλον ευοίωνο. Και το σημαντικότερο ποικιλόμορφο. Διαφορετικό από το στάσιμο παρόν.
Οι ήρωες αυτής της ιστορίας, θα μπορούσαν να είναι σήμερα σχεδόν όλοι οι κάτοικοι του πληθυσμού της γής. Ανθρωποι οι οποίοι περνουν μια παρατεταμένη περίοδο λευκών νυχτών. Όπου όλα είναι στάσιμα. Μοιάζουν όλες οι μέρες με τις προηγούμενες και τις επόμενες, λόγω αυτής της στασιμότητας. Μια φάση στην ιστορία του πολιτισμού μας, όπου ο ίδιος ο πλανήτης μοιάζει να έχει σταματήσει να γυρνά και όλοι είμαστε εν αναμονή της επανεκκίνησης. Της αλλαγής της εποχής. Της εξόδου από αυτή την περίοδο των ‘’Λευκών νυκτών’’….
Συντελεστές:
Συγγραφέας: Φιόντορ Ντοστογιέφσκι
Μετάφραση: Άρης Αλεξάνδρου
Σκηνοθεσία: Χρήστος Σουγάρης
Σκηνικά/Κοστούμια: Λάκης Γενεθλής
Μουσική: Κυριακή Ιακωβίδου
Βοηθός Σκηνοθέτη: Κωνσταντίνος Δημητρίου
Φωτισμοί: Χρήστος Γωγάκης
Επικοινωνία - Διεύθυνση παραγωγής: Γιάννος Λούρας
Επί Σκηνής:
Κατερίνα Λούρα, Ονησίφορος Ονησιφόρου, Ανδρέας Καρούμπας
Μουσικός Επί Σκηνής: Κυριακή Ιακωβίδου
Παράσταση: Παρασκευή 25 Ιουνίου 2021 στις 20.30.
ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ: www.soldouttickets.com.cy, καταστήματα STEPHANIS και στο 99520835
-
Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας
25 Ιουνίου 2021
Σχετικά

Διεθνής Ημέρα Χορού: Το μήνυμα για το 2025 από τον σπουδαίο Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ
Ο σπουδαίος χορευτής και χορογράφος έχει επιλεγεί φέτος από το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΙΘ για τη συγγραφή του Μηνύματος για τη Διεθνή Ημέρα Χορού 2025 που γιορτάζεται στις 29 Απριλίου

Θέλω να δω τον Πάπα: Η οπερέτα του Θεόφραστου Σακελλαρίδη έρχεται στον ΘΟΚ
Η Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής φέρνει στην Κύπρο για τρεις μοναδικές παραστάσεις

«Η Μπαλάντα της Φρίκης» επιστρέφει για μία ακόμα παράσταση
Το έργο αφηγείται– με σπαρακτική δύναμη και αφοπλιστική αλήθεια– την προσωπική μαρτυρία μιας γυναίκας που βασανίστηκε απάνθρωπα κατά τη διάρκεια της Χούντας
Δυο τελευταίες παραστάσεις για την οικογενειακή παράσταση «Μια φούστα παραμύθκια»
Λόγω αυξημένης ζήτησης η τεράστια φούστα επιστρέφει επί σκηνής

Πάμε Θέατρο: Οδηγός με 20 ενδιαφέρουσες παραστάσεις μέχρι το καλοκαίρι
Οι σκηνές του νησιού γεμίζουν ήχους, φώτα και χειροκροτήματα

"Συνταγή δυστυχίας": Μια παράσταση για πικρή εξερεύνηση της ανθρώπινης συμπεριφοράς
Βασισμένη στο εμβληματικό βιβλίο του Paul Watzlawick «Φτιάξε τη Δυστυχία σου Μόνος σου»


H Alpha Square ανεβάζει το έργο "Παίρνοντας θέση" του Ρόναλντ Χάργουντ
Η Ζώνη Αμερικανικής Κατοχής στο Βερολίνο σε κτίριο του 1926 στην Λευκωσία

"Φουκού": Το νέο καλοκαιρινό έργο του Φώτη Γεωργίδη που μιλάει με χιούμορ για όσα μας καίνε
Η προπώληση ξεκίνησε

Το Υπόγειο Θεατρήρι ανεβάζει "Το ημέρωμα της Στρίγγλας"
Το έργο είναι βασισμένο στο εμβληματικό θεατρικό του Γουίλιαμ Σαίξπηρ

Η OPEN ARTS παρουσιάζει στο Περιβόλι, την κωμωδία του Σαίξπηρ ''Δωδέκατη Νύχτα''
Η επιστροφή στην κανονικότητα κρέμεται από μία κλωστή

Χορικά Ύδατα: Η καλοκαιρινή παραγωγή του ΘΟΚ, σε κείμενο-σκηνοθεσία της Λίνας Νικολακοπούλου
Με ένα "δυνατό" καστ αποτεούμενο από τους Αννίτα Σαντοριναίου, Αλέξανδρο Μπουρδούμη, Στέλα Φυρογένη κ.ά.