Δημοσιεύτηκε στις 17 Ιουνίου 2021
Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου παρουσιάζει σε ηχογραφημένη ανάγνωση τη ραψωδία υ («Τὰ πρὸ τῆς μνηστηροφονίας») της Οδύσσειας του Ομήρου, στη σπουδαία μετάφραση του διακεκριμένου φιλολόγου Δ. Ν. Μαρωνίτη.
Τη ραψωδία διαβάζει η ηθοποιός Μυρτώ Κουγιάλη.
Μουσική επιμέλεια: Μαριάννα Γαλίδη
Ηχοληψία, μοντάζ και μείξη ήχου: Νικόλας Προκοπίου
Το podcast της ραψωδίας υ μπορείτε να ακούσετε ΕΔΩ.
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Ο Οδυσσέας παραμένει ξάγρυπνος, συλλογιζόμενος πώς θα εξοντώσει τους μνηστήρες. Η Αθηνά εμφανίζεται για να τον καθησυχάσει και τον παρακινεί να ξεκουραστεί. Λίγο πριν αποκοιμηθεί, αφουγκράζεται τη θλίψη και την αγωνία της Πηνελόπης απ’ το δικό της δωμάτιο. Ακούει το θρήνο της κι έτσι προσεύχεται στον Δία να του στείλει ένα ευοίωνο σημάδι. Ο Δίας τότε απαντά με έναν κεραυνό.
Το επόμενο πρωί ξεκινούν οι προετοιμασίες για το επίσημο γιορτινό γεύμα προς τιμήν του θεού Απόλλωνα, με τους χοιροβοσκούς να καταφτάνουν ο ένας μετά τον άλλο για να προσφέρουν τα ζώα τους. Ο Οδυσσέας και ο Εύμαιος αναγνωρίζουν τον φημισμένο χοιροβοσκό Φοιλίτιο, που είναι πιστός δούλος της Πηνελόπης. Ο Οδυσσέας του παραγγέλνει να παραμείνει στο παλάτι, σκεπτόμενος πως θα μπορούσε να του σταθεί σαν σύμμαχος όταν θα τον χρειαζόταν.
Στο μεταξύ οι μνηστήρες σχεδιάζουν για άλλη μία φορά να δολοφονήσουν τον Τηλέμαχο, όμως τους αποτρέπει ένας κακός οιωνός. Η Αθηνά, από την άλλη, δεν θέλει οι μνηστήρες να σταματήσουν να χλευάζουν τον «ζητιάνο», ώστε ο Οδυσσέας να εξωθείται στο θυμό. Λίγο αργότερα ο μάντης Θεοκλύμενος προμηνύει το χαμό τους και αποχωρεί από το παλάτι.
Σχετικά
H Δωδέκατη νύχτα του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ παρουσιάζεται ξανά στην Κεντρική Σκηνή του ΘΟΚ
Πρεμιέρα στις 6 Φεβρουαρίου
"Σ’ εσάς που με ακούτε" της Λούλας Αναγνωστάκη: Ανοίγει η προπώληση σήμερα
Tο έργο που σκηνοθετεί ο Θανάσης Γεωργίου ξεκινά παραστάσεις στις 23 Ιανουαρίου 2026
«Furry Tails: Ταξιδεύοντας με τα Ζώα του Κόσμου»: Μια πρωτότυπη μουσικο-αφηγηματική παράσταση από τον οργανισμό «Αθέρας»
Αυτές τις γιορτές, ετοιμαστείτε για το πιο τρελό, μουσικό ταξίδι!
Πέθανε ο Έλληνας ηθοποιός Αλμπέρτο Εσκενάζυ
Έφυγε ένας από τους πιο αναγνωρίσιμους και σταθερά παρόντες ηθοποιούς της ελληνικής σκηνής, σε ηλικία 73 ετών, έπειτα από μάχη με σοβαρή ασθένεια.
Η αθηναϊκή παράσταση «Αγγέλα Παπάζογλου» με την Άννα Βαγενά έρχεται Κύπρο
Η παράσταση βασίζεται στις μνήμες της σπουδαίας Μικρασιάτισσας, της Αγγελικής Παπάζογλου
“Η Μέρα που η Νίνα Σιμόν Σταμάτησε να Τραγουδά” από τη Θεατρική Ομάδα Persona
Πρόκειται για την αληθινή ιστορία της Συριο-λιβανέζας ηθοποιού Νταρίνα Αλ Τζουντί
Τελευταία παράσταση του «Τρελαντώνη» την Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2025 στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας
Πρόκειται για μια φρέσκια, τρυφερή και γεμάτη ενέργεια θεατρική παραγωγή που μιλά στην καρδιά μικρών και μεγάλων
Σ’ εσάς που με ακούτε της Λούλας Αναγνωστάκη, στον ΘΟΚ τον Ιανουάριο
Η Νέα Σκηνή «Νίκος Χαραλάμπους» ανεβάζει το έργο σε σκηνοθεσία Θανάση Γεωργίου
Βραβείο «Κάρολος Κουν» στον Κύπριο ηθοποιό Χάρη Χαραλάμπους-Καζέπη: Βραβείο Θεάτρου στην Δ. Μπεμπεδέλη -Αναλυτικά οι νικητές
Ενας περιπλανώμενος αφηγητής, χαμένος μέσα στη δίνη της σύγχρονης πόλης που αναζητά τη δική του αλήθεια. Ο Χάρης Χαραλάμπους-Καζέπης, με τον Οιδίποδα, είναι ο νικητής των βραβείων Κουν
10 θεατρικές παραστάσεις για τον Δεκέμβριο
Από κλασικά αριστουργήματα έως σύγχρονες δημιουργίες, ο Δεκέμβριος προσφέρει ένα πολυφωνικό, απαιτητικό και εξαιρετικά ενδιαφέρον θεατρικό τοπίο για όλους τους φίλους του θεάτρου.
Κριτική: Η σκηνική αναγέννηση του «Εγκλήματος στο Όριεντ Εξπρές» από τον ΘΟΚ
Μια βαθιά θεατρική προσέγγιση που μετατρέπει το κλασικό αστυνομικό αφήγημα σε ολοκληρωμένο σκηνικό γεγονός
38ο Παγκύπριο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου: Βραβευμένες παραστάσεις ανεβαίνουν στη Νέα Σκηνή «Νίκος Χαραλάμπους»
Πρόκειται για τα έργα που κέρδισα το πρώτο, δεύτερο και τρίτο βραβείο