Δημοσιεύτηκε στις 27 Απριλίου 2021
Στο Μεσημέρι και Κάτι φιλοξενήθηκε η Εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Υγείας, Μαργαρίτα Κυριάκου, η οποία έδωσε απαντήσεις σε ερωτήματα των πολιτών, σχετικά με τα μέτρα που θα ισχύουν μέχρι τις 8 Μαΐου, αλλά και για την πορεία του εμβολιασμού.
Αρχικά αναφέρθηκε στις αλλαγές που προέκυψαν με την χορήγηση της δεύτερης δόσης του εμβολίου της AstraZeneca, εξηγώντας ότι όσα άτομα εμβολιάστηκαν με την πρώτη δόση σε διάστημα μίας βδομάδας με εννέα εβδομάδες, θα επικοινωνήσει μαζί τους το Υπουργείο Υγείας για να επαναπρογραμματίσουν το ραντεβού τους. Πρόσθεσε ότι όσοι ξεπέρασαν τις εννέα εβδομάδες θα εμβολιαστούν την δωδέκατη βδομάδα, όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί.
Στη συνέχεια ανέφερε ότι όλη τη βδομάδα επιτρέπεται η παρουσία πιστών στις εκκλησίες, χωρίς αποστολή μηνύματος. Τόνισε ότι για κοινωνικές συναθροίσεις δόθηκε η Κυριακή του Πάσχα με μέγιστο αριθμό ατόμων τα 10 άτομα.
Η κυρία Κυριάκου εξήγησε ότι όποιος έχει εξοχική κατοικία μπορεί να μεταβεί, στέλνοντας τον αριθμό 8 στο 8998, ενώ δεν χρειάζεται η αποστολή μηνύματος για βόλτα κατοικίδιου, η οποία θα περιορίζεται σε ακτίνα 500 μέτρων από την οικία του ατόμου.
Όσον αφορά τους εμβολιασμούς, διευκρίνισε ότι δεν είναι εφικτό το άνοιγμα του εμβολιασμού στον γενικό πληθυσμό. «Στόχος μας είναι λάβουν την πρώτη δόση του εμβολίου τα περισσότερα άτομα και υπάρχει και η επιλογή για εμβολιασμό των άνω των 30 ετών με το εμβόλιο της AstraZeneca από τους προσωπικούς γιατρούς».
Επιπλέον ανέφερε ότι επιτρέπεται η μετακίνηση οικογένειας σε άλλη επαρχία, ενώ όσοι γεωργοί ή κτηνοτρόφοι έχουν πιστοποίηση από τον ΚΟΑ, μπορούν να μεταβούν για εργασία στέλνοντας μήνυμα και εξαιρούνται από τον περιορισμό των τριών ωρών.
Η Εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας ανέφερε ότι έχει καθοριστεί ένα γενικό πλαίσιο για τις μετακινήσεις μετά τις 9 Μαΐου. «Τώρα είμαστε στη διαδικασία όπου καθορίζουμε τα κριτήρια των μετακινήσεων, τον έλεγχο και την προστασία των προσωπικών δεδομένων των πολιτών».
Διευκρίνισε ότι χρειάζεται η αποστολή γραπτού μηνύματος για δειγματοληψία με PCR ή με rapid τεστ. «Δεν χρειάζεται η αποστολή μηνύματος αν ο πολίτης σταματήσει για τεστ όταν είναι καθοδόν προς την εργασία του ή με την επιστροφή του στην οικία του». Επεσήμανε ότι δεν χρειάζεται αποστολή μηνύματος για αιμοδοσία ή εμβολιασμό.
Τέλος τόνισε ότι ανεξαρτήτως ηλικίας όποιος έχει κινητό καλό θα είναι να στέλνει μήνυμα. «Επειδή δεν έχουν όλα τα παιδιά κινητό για να στείλουν μήνυμα, υπάρχει αυτή η εξαίρεση σε όσους είναι κάτω των 18 ετών».
Δείτε το βίντεο:
Σχετικά
Πάσχα στο χωριό: 61 αγροτουριστικά καταλύματα σε 31 χωριά της Κύπρου για την πιο αυθεντική πασχαλινή απόδραση
Από τη Σολέα και τη Μαραθάσα μέχρι τα κρασοχώρια της Λεμεσού και την ύπαιθρο της Πάφου, ανακαλύπτουμε 61 αγροτουριστικά καταλύματα σε 31 χωριά της Κύπρου για ένα Πάσχα γεμάτο παράδοση, γεύσεις και εμπειρίες
Πάσχα στο AMARA: Όταν η κυπριακή παράδοση συναντά την πολυτέλεια
Mια πασχαλινή πρόταση διαμονής σχεδιασμένη για όσους αναζητούν το αυθεντικό νόημα της πολυτέλειας.
Πασχαλινές στιγμές πολυτέλειας στο εμβληματικό Elysium
Mια εμπειρία διαμονής που συνδυάζει υψηλή γαστρονομία, πασχαλινές παραδόσεις και στιγμές χαλάρωσης σε ένα από τα πιο ξεχωριστά θέρετρα της Μεσογείου.
Το ENAVSMA τίμησε χορηγούς και συνεργάτες για την πολύτιμη στήριξη στο έργο του Ιδρύματος στην παρουσία της Υφυπουργού Πολιτισμού
Η εκδήλωση αποτέλεσε μια ιδιαίτερη βραδιά αφιερωμένη στις αξίες της παιδείας, του πολιτισμού και της στήριξης της νέας γενιάς
Η Leonardo Hotels & Resorts Mediterranean παρουσιάζει την καμπάνια «Πού πετάς? Πάμε Κύπρο» με 25% έκπτωση σε όλα τα ξενοδοχεία στην Κύπρο
Μέσα από αυτή την πρωτοβουλία, η Leonardo Hotels & Resorts Mediterranean επιβεβαιώνει τη δέσμευσή της να ενισχύει τις τοπικές ταξιδιωτικές εμπειρίες
Εμβληματικό ξενοδοχείο του νησιού, επιστρέφει με ανανεωμένη εικόνα και γαστρονομία
Η επένδυση €10 εκατ. χαρακτηρίζει τη στρατηγική του αναβάθμιση
Πέθανε στα 51 της η ηθοποιός του «Supernatural», Κάρι Αν Φλέμινγκ
Το επιβεβαίωσε ο συνάδελφός της, Τζιμ Μπίβερ
Κλείστε τώρα τη διαμονή σας για ένα αξέχαστο Πάσχα αυθεντικής φιλοξενίας και παράδοσης στο Cap St Georges Hotel & Resort
Από την 1η έως τις 14 Απριλίου, οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεδιπλώνονται σε ένα μοναδικό σκηνικό δίπλα στη θάλασσα
Ελληνικό νησί ο κορυφαίος ευρωπαϊκός προορισμός για το 2026: Value for money, γραφικό, απέραντες δαντελωτές ακτές
Η Νάξος αναδεικνύεται ως ένας από τους κορυφαίους ταξιδιωτικούς προορισμούς στην Ευρώπη για το 2026, σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα του The Sun της Ιρλανδίας
Ταξίδια από την Πάφο με λιγότερα από €15; Αυτοί είναι οι 15 πιο οικονομικοί προορισμοί στην Ευρώπη
Η Ryanair ανακοίνωσε εκπτώσεις σε 15 υπέροχους προορισμούς