Δημοσιεύτηκε στις 22 Απριλίου 2021
Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου παρουσιάζει σε ηχογραφημένη ανάγνωση τη ραψωδία μ («Ἀλκίνου Ἀπόλογοι: Τὰ περὶ Σειρῆνας, Σκύλλαν, Χάρυβδιν, βόας Ἡλίου») της Οδύσσειας του Ομήρου, στη σπουδαία μετάφραση του διακεκριμένου φιλολόγου Δ. Ν. Μαρωνίτη. Τη ραψωδία διαβάζει ο ηθοποιός Προκόπης Αγαθοκλέους.
Μουσική επιμέλεια: Μαριάννα Γαλίδη
Ηχοληψία, μοντάζ και μείξη ήχου: Νικόλας Προκοπίου
Το podcast της ραψωδίας μ μπορείτε να ακούσετε ΕΔΩ.
Περίληψη:
Ο Οδυσσέας και οι σύντροφοί του, φεύγοντας από τον Άδη, επιστρέφουν στο νησί της Κίρκης, την Αία. Η Κίρκη τους δίνει πληροφορίες για τους κινδύνους που θα αντιμετωπίσουν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους. Τους λέει πως θα φτάσουν πρώτα στις Σειρήνες, γι’ αυτό και δίνει στον Οδυσσέα κερί για να βουλώσει τα αφτιά των συντρόφων του και τον συμβουλεύει να δεθεί σφιχτά με σχοινιά, αποφεύγοντας το θανατηφόρο τραγούδι τους. Κατόπιν θα πρέπει να περάσουν μέσα από δύο κατακόρυφους αντικριστούς βράχους, τις Πλαγκτές Πέτρες, όπου ζουν η Σκύλλα και η Χάρυβδη. Τέλος, θα φτάσουν στο νησί της Θρινακίας, εκεί όπου βόσκουν τα ιερά βόδια του θεού Ήλιου.
Αναχωρούν λοιπόν από το νησί της Κίρκης και καταφέρνουν να προσπεράσουν τις Σειρήνες, με τον Οδυσσέα, δεμένο στο κατάρτι, να ακούει τη μαγευτική φωνή τους. Καταφέρνουν να αποφύγουν τις Πλαγκτές Πέτρες και πλέουν κοντά στο βράχο της Σκύλλας, για να γλιτώσουν απ’ το στόμα της Χάρυβδης. Όμως η Σκύλλα καταφέρνει να αρπάξει έξι συντρόφους του και να τους καταβροχθίσει. Έπειτα φτάνουν στο νησί του Ηλίου. Ο Οδυσσέας, έχοντας στο νου του τις προφητείες του μάντη Τειρεσία, ζητά από τους συντρόφους του να πάρουν όρκο να μην κυνηγήσουν τα βόδια του θεού. Νοτιάς κράτησε στο νησί σχεδόν ένα μήνα και τα τρόφιμά τους τελείωσαν. Όσο ο Οδυσσέας απουσιάζει για να προσευχηθεί, ο Ευρύλοχος παρακινεί τους υπόλοιπους να σπάσουν τον όρκο τους και να σφάξουν τα βόδια του Ήλιου. Ο Δίας κεραυνοβολεί το καράβι τους, όταν σαλπάρουν και πάλι, και τους καταποντίζει. Μόνο ο Οδυσσέας καταφέρνει να σωθεί πάνω σε ένα καραβόξυλο και να φτάσει στο νησί της Καλυψώς.
Σχετικά

Η καθηλωτική "Ανδροµάχη" του Ρηγίνου Ρηγίνου, με τη Δένεια Μιµερίνη, στην Κύπρο
Μια σπάνια θεατρική εµπειρία έρχεται στην Κύπρο για δύο µόνο βραδιές.

Ακροάσεις για την παραγωγή του έργου της Νέας Σκηνής «Ο μικρός Έγιολφ» του Χένρικ Ίψεν
Οι ακροάσεις θα είναι ατομικές και θα διεξαχθούν διαδικτυακά
Περιοδεία στην Κύπρο θα κάνουν τρεις ραψωδίες της Οδύσσειας, μετά την Επίδαυρο
Έρχεται η συμπαραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος με τον ΘΟΚ

Το θεατρικό φαινόμενο του Λονδίνου και της Αθήνας έρχεται για πρώτη φορά στην Κύπρο
Η θεατρική παράσταση “2:22 – A Ghost Story” σε σκηνοθεσία του Φάνη Μουρατίδη

Μαρίνα Βρόντη: "Στην παράσταση 'Φουκού' θα δεις τον εαυτό σου μέσα από έναν καθρέφτη παραμόρφωσης"
Η αγαπημένη Κύπρια ηθοποιός πρωταγωνιστεί στην καλοκαιρινή σατιρική παράσταση «Φουκού» του Φώτη Γεωργίδη και μιλά για όλα όσα θα συμβούν επί σκηνής κι όχι μόνο

Ξεκίνησε η προπώληση εισιτηρίων για την παράσταση «Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης»
Αφηγηματική μουσική παράσταση με Πέτρο Γαϊτάνο και τον Προκόπη Αγαθοκλέου

«Ματζιελλεμένες»: Μια θεατρική παράσταση στην πιο όμορφη ταράτσα
Στην ταράτσα του καφενείου Ερμής στη Λάρνακα

«Ο Στρίγγλος που έγινε αρνάκι» των Αλ. Σακελλάριου – Χρ. Γιαννακόπουλου, περιοδεύει σε όλο το νησί
H καλοκαιρινή παραγωγή της ΕΘΑΛ για το 2025 σε συνεργασία με τις Point To Contemporary Theater και Anyhow Theatre Ensemble

“Faust'' από τη θεατρική ομάδα ενηλίκων της Σχολής ΘΕΑΜΑΡΤ
Διασκευή έργων των Marlow και Goethe

Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου καλεί σε ακρόαση για την Πειραματική Σκηνή ΘΟΚ
Για τις ανάγκες της παραγωγής δύο θεατρικών έργων της Πειραματικής Σκηνής

Επιπλέον διαθέσιμα εισιτήρια για την παράσταση "Μαθήματα Κωμωδίας" του Θοδωρή Αθερίδη στην Κύπρο
Μόλις «άνοιξαν» καλές διαθέσιμες θέσεις της τελευταίας στιγμής!

Ο ΘΟΚ κάνει, για πρώτη φορά στην ιστορία του, πρεμιέρα στο Κουρίου!
Με την παράσταση Χορικά Ύδατα σε κείμενο-σκηνοθεσία της Λίνας Νικολακοπούλου