Δημοσιεύτηκε στις 17 Μαρτίου 2021
Οι άνθρωποι που περπατάνε αργά έχουν υπερδιπλάσια πιθανότητα να αρρωστήσουν σοβαρά από Covid-19 και σχεδόν τετραπλάσια να πεθάνουν από τη νόσο, σύμφωνα με μία νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, την πρώτη που κάνει αυτή τη συσχέτιση. Η μελέτη συμπέρανε ότι «οι αργοί βαδιστές φαίνεται να αποτελούν ομάδα υψηλού κινδύνου για σοβαρή έκβαση της Covid-19, άσχετα με την παχυσαρκία».
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Τόμας Γιέιτς του Πανεπιστημίου του Λέστερ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο διεθνές περιοδικό για θέματα παχυσαρκίας «International of Obesity Journal», ανέλυσαν στοιχεία για 412.596 μεσήλικες, συσχετίζοντας τον δείκτη μάζας σώματος και την ταχύτητα βαδίσματος με τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης και θανάτου από τον κορωνοϊό.
Η ανάλυση βρήκε ότι οι αργοί βαδιστές κανονικού βάρους έχουν σχεδόν 2,5 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να εκδηλώσουν σοβαρή Covid-19 και 3,75 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν εξαιτίας της, σε σχέση με τους ανθρώπους ίδιου βάρους, αλλά που περπατάνε με γρήγορο ρυθμό.
Η μελέτη διαπίστωσε, επίσης, ότι οι αργοί βαδιστές κανονικού βάρους κινδυνεύουν περισσότερο τόσο από σοβαρή Covid-19 όσο και από θάνατο εξαιτίας της, σε σχέση με τους παχύσαρκους, που όμως είναι γρήγοροι βαδιστές. Ο κίνδυνος από τον κορωνοϊό είναι αυξημένος για τους αργούς βαδιστές είτε έχουν κανονικό βάρος είτε παχυσαρκία.
«Είναι η πρώτη μελέτη που δείχνει ότι όσοι περπατάνε αργά έχουν πολύ υψηλότερο κίνδυνο για χειρότερη έκβαση της Covid-19, άσχετα από το βάρος τους», δήλωσε ο δρ Γιέιτς. «Οι γρήγοροι βαδιστές, όπως έχουν δείξει προηγούμενες έρευνες, έχουν καλή καρδιαγγειακή υγεία και υγεία καρδιάς, πράγμα που τους κάνει πιο ανθεκτικούς στους εξωτερικούς στρεσογόνους παράγοντες, όπως μία λοίμωξη από ιό», πρόσθεσε.
Οι ερευνητές πρότειναν οι δείκτες σωματικής κατάστασης, όπως η ταχύτητα βαδίσματος, να συμπεριληφθούν, μαζί με το βάρος, στους πιθανούς παράγοντες κινδύνου από Covid-19.
Δείτε σύνδεσμο για την επιστημονική δημοσίευση ΕΔΩ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σχετικά
Κλειστοί δρόμοι σε ορεινά χωριά επ. Λεμεσού την ερχόμενη βδομάδα λόγω εργασιών
Λόγω εκτέλεσης δασοκομικών εργασιών
Άνοιξε ξανά ένα από τα πιο εντυπωσιακά σημεία θέας του νησιού
Ο χώρος είναι πλέον ασφαλής, ανανεωμένος και έτοιμος να υποδεχτεί ξανά χιλιάδες επισκέπτες.
Ο ελληνικός προορισμός που μπήκε στους 26 καλύτερους του κόσμου για το 2026
Ολόκληρη η λίστα του Conde Nast Traveller με τα καλύτερα ταξίδια της νέας χρονιάς
Η Leonardo Hotels & Resorts Mediterranean ενισχύει τους δεσμούς Ελλάδας και Κύπρου
Με σταθερό προσανατολισμό στην ενίσχυση του εθνικού τουριστικού προϊόντος Ελλάδας και Κύπρου, αλλά και την αγαστή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, η Leonardo Hotels & Resorts Mediterranean έδωσε δυναμικό «παρών» στο 3rd Greece–Cyprus Summit | Strategic Horizons, μέσα από τη συμμετοχή του CEO, κ. Roni Aloni, στο πάνελ του Τουρισμού.
Με δυναμικό αποτύπωμα υγείας και ευεξίας ολοκληρώθηκε το 6ο Lidl Wellness Camp
Το διήμερο υγείας και ευεξίας της Lidl Κύπρου άφησε ένα δυναμικό αποτύπωμα στους πάνω από 300 συμμετέχοντες, δίνοντας έμφαση σε απλές, εφαρμόσιμες και βιώσιμες συνήθειες για μία καλύτερη ζωή
Black Friday: Τι προσφορές περιμένουμε φέτος στα ταξίδια
Πτήσεις, διαμονές και εμπειρίες με έως -70%. Ο ταξιδιωτικός χάρτης των φετινών εκπτώσεων της Black Friday
Ryanair: Τι άλλαξε σε όλες τις πτήσεις
Τι ισχύει πλέον σε όλες τις πτήσεις της Ryanair από χθες Τετάρτη 12 Νοεμβρίου. Η απόφαση που έχει προκαλέσει ανησυχίες
Σε ισχύ κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες στην Κύπρο
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού
Αυτά είναι τα 10 νέα ξενοδοχεία που θα ανοίξουν στην Κύπρο το 2026
10 ολοκαίνουρια και αναβαθμισμένα ξενοδοχεία, με στόχο να ανοίξουν τις πύλες τους εντός του 2026