Δημοσιεύτηκε στις 02 Μαρτίου 2021
Όλες μας οι ενέργειες απορρέουν από τον στόχο μας να προστατεύσουμε τη Δημόσια Υγεία, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Υγείας κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου. Ο Υπουργός Υγείας μιλούσε μετά το πέρας της σύσκεψης που είχε με τη διευθυντική ομάδα του ΟΚΥπΥ, κατά τη διάρκεια της οποίας παρουσιάστηκε το επικαιροποιημένο πλάνο για τη διαχείριση ενός ενδεχόμενου 3ου κύματος της πανδημίας.
Κληθείς να σχολιάσει την αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες μέρες που είχε ως αποτέλεσμα την σύγκληση εκτάκτως σύσκεψης με την Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή για τον κορωνοϊό, ο Υπουργός Υγείας είπε ότι η αύξηση των κρουσμάτων προκαλεί προβληματισμό. Ανέφερε ότι αναμένει στη σημερινή έκτακτη σύσκεψη με τη ΣΕΕ, να ακούσει τις θέσεις της Επιτροπής σε σχέση με την αύξηση των κρουσμάτων, την αξιολόγηση των μέτρων και πιθανές ενέργειες που θα πρέπει να παρθούν.
«Δεν έχω κάτι να προτείνω στους επιδημιολόγους. Εμείς από την αρχή της πανδημίας, ακούμε τις εισηγήσεις των ειδικών και αναπροσαρμόζουμε το πλάνο μας. Το πλάνο αποκλιμάκωσης ούτως ή αλλιώς βασίζεται στις εισηγήσεις των ειδικών. Αναμέναμε μια αύξηση κρουσμάτων με την αποκλιμάκωση των μέτρων, αλλά η απότομη αύξηση μάς ανησυχεί. Αναμέναμε μεν αύξηση, είναι πολύ περισσότερη δε από ό,τι περιμέναμε. Θέλω να ακούσω τις απόψεις των ειδικών, πώς αξιολογούν την παρούσα κατάσταση κι αν έχουν κάτι επιπλέον να εισηγηθούν ή να προτείνουν», επεσήμανε ο κ. Υπουργός.
Ερωτηθείς εάν, μετά την αύξηση των κρουσμάτων, γίνονται σκέψεις για να διαφοροποιηθεί το πλάνο αποκλιμάκωσης, ο Υπουργός Υγείας επανέλαβε ότι «με την πανδημία, δεν μπορείς να κάνεις ούτε μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό. Τα πάντα μπορούν να αλλάξουν. Κι αυτό που τονίζω κι εγώ προσωπικά εδώ και πάρα πολύ καιρό είναι πως μπορεί να είναι θέμα ημερών να μας ξεφύγει η πανδημία και μετά θέμα εβδομάδων να το μαζέψουμε και να μειωθούν οι νοσηλείες. Άρα πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση, αξιολογούμε τα δεδομένα κι οτιδήποτε χρειαστεί ή μας εισηγηθούν, για εμάς προέχει η Δημόσια Υγεία και η προστασία της επιδημιολογικής εικόνας. Με γνώμονα πάντα και με στόχο την προστασία της Δημόσιας Υγείας, απορρέουν όλες μας οι ενέργειες και με αυτόν τον στόχο πορευόμαστε».
Σε σχέση με το επικαιροποιημένο πλάνο που παρουσιάστηκε από πλευράς ΟΚΥπΥ, ο κ. Ιωάννου σημείωσε ότι από τα τέλη Ιανουαρίου, μετά το πέρας του 2ου κύματος και τη μείωση των νοσηλειών στα νοσοκομεία, ο ίδιος είχε ζητήσει από τον Οργανισμό όπως αξιοποιήσει αυτή την περίοδο «που διανύουμε που δεν υπάρχει πίεση στα νοσηλευτήρια, για ακόμα καλύτερη προετοιμασία. Έχει ετοιμαστεί ένα επικαιροποιημένο πλάνο, έχει αυξηθεί ο αριθμός των νοσηλευόμενων που μπορούν να εξυπηρετούν τόσο στις Εντατικές όσο και στις Κλινικές COVID-19, έχουν προχωρήσει σε εκπαιδεύσεις, έχει αναπτυχθεί περαιτέρω εξοπλισμός, ενώ υπάρχει πλέον και όλη αυτή η συσσωρευμένη εμπειρία του ΟΚΥπΥ, που αξιοποιείται σε συνεργασία και με τον ιδιωτικό τομέα, για ένα πιθανό 3ο κύμα και αυτό είναι ευχάριστο».
Κληθείς να πει τι περιλαμβάνεται στο πλάνο του ΟΚΥπΥ, ο κ. Ιωάννου είπε ότι προνοούνται περισσότερες κλίνες, περίπου 300 επιπλέον, σημειώνοντας ότι «γνωρίζουμε ότι το όριο είναι 120 κλίνες Εντατικής άρα έχει αξιοποιηθεί και αυτό, ούτως ώστε να αυξηθούν σε σχέση με το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό, έχουν προχωρήσει σε εκπαίδευση νοσηλευτικού αλλά και ιατρικού προσωπικού που πιθανόν να χρειαστεί να αξιοποιηθούν, αλλά υπάρχουν κι άλλες λεπτομέρειες, λάθη που παρατηρηθήκαν στο 2ο κύμα και τρόποι βελτίωσης». Όλα αυτά είπε καταληκτικά ο κ. Ιωάννου έχουν υιοθετηθεί, με στόχο να λειτουργήσουν ακόμα πιο αποδοτικά αν τυχόν χρειαστεί.
Σχετικά
Tripadvisor: Οι νέες ταξιδιωτικές τάσεις για το 2026
Οι εμπειρίες καθοδηγούν πλέον τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζονται τα ταξίδια διεθνώς
To Ted Lasso επιστρέφει για τέταρτη σεζόν το καλοκαίρι - Οι πρώτες εικόνες
Η πολυβραβευμένη σειρά του Apple TV+ επανέρχεται παρά τις φήμες για οριστικό τέλος
Η «Πανσέληνος του Χιονιού» την 1η Φεβρουαρίου σημείο καμπής για 4 ζώδια -Γιατί ονομάστηκε έτσι
Μετά την «Πανσέληνο του Λύκου» στις 3 Ιανουαρίου, αναμένεται η δεύτερη πανσέληνος του έτους την Κυριακή 1η Φεβρουαρίου
Το ελληνικό νησί που αναδείχθηκε «βασίλισσα των αντιθέσεων» από διεθνή ΜΜΕ
Το ελληνικό νησί δεν απευθύνεται πλέον αποκλειστικά σε όσους αναζητούν έντονη νυχτερινή ζωή
Έξι χώρες που πληρώνουν για να μετακομίσετε μόνιμα εκεί
Το κόστος ζωής ωθεί ολοένα και περισσότερους στην αναζήτηση μιας νέας αρχής εκτός συνόρων και ορισμένες χώρες προσφέρουν χρηματικά κίνητρα για να προσελκύσουν νέους μόνιμους κατοίκους
Ένα από τα πιο ρομαντικά εστιατόρια του νησιού, για να γιορτάσεις τον έρωτα!
Ένα εστιατόριο-προορισμός που συγκαταλέγεται ανάμεσα στα πιο ρομαντικά του νησιού, ιδανικό για στιγμές αφιερωμένες στον έρωτα
8 πολυτελή παραδοσιακά σπιτάκια, σε περιμένουν για διαμονή στο χωριό
Mια εμπειρία διαμονής όπου η άνεση συναντά την ιστορία, και η φιλοξενία γίνεται προσωπική υπόθεση.
Η Aegean ανακοίνωσε 1+1 στα εισιτήριά της (για δύο μόνο μέρες)
Μία έκπληξη για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου! Γιατί Η αγάπη ταξιδεύει καλύτερα μαζί.
Βροχές, σκόνη και σφοδροί άνεμοι σήμερα - Αναμένεται χιόνι στο Τρόοδος
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού
Με τη στήριξη της Lidl Κύπρου, το 5ο mind REset παρουσίασε τις «πράσινες» ιδέες των παιδιών
Το εκπαιδευτικό περιβαλλοντικό πρόγραμμα επέστρεψε με την καθιερωμένη Εμπορική Έκθεση στο Metropolis Mall στη Λάρνακα, το Σαββατοκύριακο 24 και 25 Ιανουαρίου 2026.
Eurovision 2026: Ανακοινώθηκαν οι παρουσιαστές του φετινού διαγωνισμού!
Οι οικοδεσπότες της διοργάνωσης της Βιέννης
Η πτήση με τις περισσότερες αναταράξεις στον κόσμο διαρκεί μόλις μία ώρα -Ποια είναι
Η αξιολόγηση των αναταράξεων έγινε μέσω των διαδρομών πτήσης και των αρχείων, χρησιμοποιώντας τον δείκτη EDR