Δημοσιεύτηκε στις 26 Φεβρουαρίου 2021
Κάποια από τα πιο σημαντικά κέντρα που υπάρχουν στην Κύπρο είναι αυτά που φιλοξενούν κυρίως εκθέματα χλωρίδας και πανίδας της Κύπρου μας. Τόσο οι μεγάλοι σε ηλικία άνθρωποι, όσο και οι μικροί μαθαίνουν πολλά πράγματα που μέχρι στιγμής μπορεί να μην γνώρισαν ποτέ. Εξάλλου, το νησί μας, όσον αφορά τη φύση κρύβει πάρα πολλά!
Στο αγαπημένο Κάβο Γκρέκο, στην ελεύθερη Επαρχία Αμμοχώστου και συγκεκριμένα, στην καρδιά του Εθνικού Δασικού Πάρκου Κάβο Γκρέκο, (που είναι προστατευόμενη περιοχή, ενταγμένη στο ευρωπαϊκό δίκτυο Natura 2000) βρίσκεται το «Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ενημέρωσης (ΚΠΕΕ) Κάβο Γκρέκο».
Σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας, το κέντρο αυτό, συμπεριλαμβάνεται στο Δίκτυο Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και αποτελεί το νεότερο Κέντρο του Δικτύου.
Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2016 και είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου με το Τμήμα Δασών και αποτελεί ένα πολύ σημαντικό έργο, το οποίο θα συμβάλει τα μέγιστα στην αναβάθμιση του Εθνικού Δασικού Πάρκου Κάβο Γκρέκο με βάση τις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης, στην προστασία, διατήρηση και ορθολογική διαχείριση του περιβαλλοντικού πλούτου της περιοχής.
Το νεόκτιστο κτήριο, είναι προσαρμοσμένο στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής και πρόκειται για ένα οικολογικό, φιλικό προς το περιβάλλον κτήριο, που στοχεύει σε σωστή βιοκλιματική συμπεριφορά και στην ελαχιστοποίηση των αρνητικών επιπτώσεων στο περιβάλλον. Τα υλικά, τα χρώματα και οι υφές του δένονται αρμονικά με το φυσικό περιβάλλον της περιοχής.
Το Κέντρο διαθέτει αμφιθέατρο-αίθουσα προβολών και διαλέξεων, αίθουσα διδασκαλίας-εργαστήριο υπολογιστών, αίθουσα εκθεμάτων, ενυδρεία, χώρο υποδοχής και καφετέρια, γι’ αυτό και σίγουρα είναι κατάλληλο για εκπαιδευτικές εκδρομές μαθητών και μαθητριών.
Στην αίθουσα εκθεμάτων υπάρχουν μεταξύ άλλων, διοράματα με είδη χλωρίδας και πανίδας της περιοχής, συλλογές κοχυλιών, απολιθωμάτων και πετρωμάτων, διαδραστικά παιχνίδια γνώσεων ηλεκτρονικοί υπολογιστές με οθόνες αφής και πολλά άλλα.
Το συγκεκριμένο κτήριο, μάλιστα, έχει κερδίσει το κρατικό Βραβείο Αρχιτεκτονικής 2016 | Κατηγορία Γ – Ειδικό Βραβείο «Αρχιτεκτονική, ενταγμένη στο φυσικό τοπίο» από τους Αρχιτέκτονες Μάριος Οικονομίδης και Μαρία Ακκελίδου.
Με πληροφορίες της Ιστοσελίδας του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας
Φωτογραφίες του Κέντρου: architecture.org.cy
Σχετικά

Πότε αναμένονται μεμονωμένες βροχές στην Κύπρο - Οι περιοχές που θα επηρεαστούν
Aναλυτικά η πρόγνωση

5 απευθείας πτήσεις για το τετραήμερο της 28ης Οκτωβρίου κάτω από 200€
Δες τις καλύτερες επιλογές για πτήσεις τελευταίας στιγμής

Τα πιο δημοφιλή city breaks στην Ευρώπη σύμφωνα με τις αναζητήσεις στη Google
Η ζήτηση για σύντομες αποδράσεις έχει εκτοξευθεί, καλύπτοντας πλέον πάνω από το 56% του συνόλου των ταξιδιών

Η Wizz Air ανακοίνωσε νέες απευθείας πτήσεις από τη Λάρνακα σε μίαν ενδιαφέρουσα πόλη
Πότε ξεκινούν τα νέα δρομολόγια

Nέα στρατηγική συνεργασία για την Pafilia
Η Pafilia Property Developers ανακοινώνει στρατηγική συνεργασία με την Hamptons International

Το εντυπωσιακό τηλεπαιχνίδι «The Floor» με τον Γιώργο Λιανό κάνει πρεμιέρα στο Σίγμα
Κάθε Δευτέρα στις 21:00 στο ΣΙΓΜΑ

Νέες φωτογραφίες από τα γυρίσματα στους Παξούς για την τέταρτη σεζόν του «Maestro»
Σε πλήρη εξέλιξη είναι τα γυρίσματα για τη νέα πολυαναμενόμενη σεζόν


Μία πόλη της Ελλάδας στους καλύτερους γαστρονομικούς προορισμούς της Ευρώπης
Δημιουργώντας ένα σκηνικό γεμάτο αυθεντικές γεύσεις και αρώματα

10 βασικές τάσεις για τα ταξίδια του 2026
Σύμφωνα με τη 10η έκδοση των Travel Predictions της Booking.com

Οι Γερμανοί ανακαλύπτουν τον πιο πράσινο «μυστικό» προορισμό της Ελλάδας για το 2026
Γραφικά χωριά με δαιδαλώδη σοκάκια, υπέροχες περιπατητικές διαδρομές, ονειρικά τοπία και παραλίες

Αίγυπτος: Λύθηκε μυστήριο 4.500 ετών για το πώς κατασκευάστηκαν οι πυραμίδες
Η υδραυλική μηχανική ενδέχεται πράγματι να υπήρξε η κινητήρια δύναμη