Δημοσιεύτηκε στις 29 Ιανουαρίου 2021
Η Κύπρος χαρακτηρίζεται από τις ομορφιές της και από τα σπάνια σημεία που πολλές φορές μας «ταξιδεύουν» σε κόσμους διαφορετικούς, μην πιστεύοντας ότι αυτά υπάρχουν στο νησί μας.
Την ίδια ώρα, υπάρχουν και πολλές εκκλησίες και εξωκλήσια, που προσφέρουν στους πιστούς την ευκαιρία να προσευχηθούν και να ηρεμήσουν, εφόσον πολλά από αυτά «κρύβονται» στα βουνά και στο πράσινο της φύσης ή στο γαλάζιο της θάλασσας.
Μεταξύ άλλων, από το εξωκλήσι της Παναγίας της Αγάπης στη Βάβλα, μέχρι το εξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου στο Λιοπέτρι και την εκκλησία της Παναγίας της Ασινούς στο Νικητάρι, μεταφερόμαστε στα Λεύκαρα και συγκεκριμένα σ’ ένα αλλιώτικο εξωκλήσι που φέρει το όνομα «Παναγία της Ομορφιάς».

Είναι το μοναδικό εξωκλήσι στην Κύπρου που ονομάζεται έτσι, και βρίσκεται στον πυρήνα των Πάνω Λευκάρων. Είναι κτισμένο σε μια μικρή κάμαρα, στον τότε παλιό ελιόμυλο του δήμου. Ουσιαστικά, είναι ενσωματωμένο και όχι ξεχωριστό, όπως συνηθίζουμε να βλέπουμε τ’ άλλα εξωκλήσια• και ίσως αυτό να το κάνει να ξεχωρίζει περισσότερο, πέραν του ονόματός του.
Είναι κτισμένο με υπόλευκο ασβεστόλιθο και πυριτόλιθο, όπως είναι η αρχιτεκτονική όλων των σπιτιών και των σοκακιών του δήμου που τον κάνουν να μυρίζει απόλυτη παράδοση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το προσωνύμιο που έχει αποδοθεί στην Παναγία, αποδίδεται στην αρχαία εικόνα της Παναγίας, που την παρουσιάζει με μια γλυκιά ομορφιά, λαμπερή, όπως τον ήλιο. Αυτή η ομορφιά, που παρουσιάζεται και στο Απολυτίκιο της, πηγάζει ασφαλώς από την κύηση και τη γέννα του Θεανθρώπου.
Ο Κώστας Παπαγεωργίου, στο βιβλίο του «Η Παναγία της Κύπρου – Η δική μας Παναγία» αναφέρεται στα επώνυμα της Παναγίας που συναντάμε στην Κύπρο, και για το προσωνύμιο «Ομορφιά», λέγεται ότι υπάρχουν τρεις εκδοχές. Η πρώτη εκδοχή κάνει λόγο για την εικόνα της Παναγίας, που την παρουσιάζει πολύ όμορφη, η άλλη εκδοχή αναφέρεται στο χαρακτηρισμό της Παναγίας ως «Θεόμορφη κόρη» και τέλος μια τρίτη και απλούστερη εκδοχή αναφέρει πως η εικόνα της Παναγίας αποτέλεσε δωρεά από κάποια γυναίκα που έφερε το όνομα Ευμορφία ή Ομορφιά.

Σχετικά
Κοινή διοργάνωση Ανθεστηρίων και Κατακλυσμού Αμμοχώστου από Δήμους Παραλιμνίου – Δερύνειας και Αμμοχώστου
Aναβίωση των εκδηλώσεων που λάμβαναν χώρα στην Αμμόχωστο πριν από το 1974
H Leonardo Hotels ανακοίνωσε δύο νέα ξενοδοχεία στην Κύπρο
Το GrandResort Leonardo Limited Edition διοργάνωσε εκδήλωση για να ευχαριστήσει τους πολύτιμους συνεργάτες του
Αυτό θα είναι το σκηνικό του καιρού το σαββατοκύριακο
Μεμονωμένες βροχές σήμερα σε περιοχές της Κύπρου - Αναλυτικά η πρόγνωση
Αυτές είναι οι 10 πιο ευτυχισμένες πόλεις της Ευρώπης
Τι είναι αυτό που κάνει μια πόλη αξιόλογη για να ζει κανείς;
Οι πιο ασφαλείς προορισμοί για ταξίδια το 2026
Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η Ευρώπη κυριαρχεί
Στη Συκόπετρα θα απολαύσουμε παραδοσιακό κλέφτικο με πατάτες, μαγειρεμένο στον ξυλόφουρνο
Μια όμορφη εκδήλωση στήριξης της εκκλησίας, με αφορμή τη γιορτή του Αγίου Δημητρίου
Αν θες να αρχίσεις τις σπουδές σου στο κρασί, αυτό σε αφορά
Προγράμματα Επαγγελματικής Κατάρτισης στο Κρασί στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Η Lidl Κύπρου ενισχύει την εκπαιδευτική κοινότητα με επίκεντρο τη βιωσιμότητα μέσα από το 5ο mind REset
Σχεδόν 60 εκπαιδευτικοί από όλη την Κύπρο συμμετείχαν στην επιμόρφωση του προγράμματος mind REset, με στόχο την ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης και της βιώσιμης επιχειρηματικότητας στη σχολική κοινότητα
Χειμερινές αποδράσεις στα κυπριακά βουνά: 10 boutique καταλύματα που θα σε μαγέψουν
Παραδοσιακή αρχιτεκτονική, ζεστές φωτιές, τζακούζι και ησυχία μέσα στη φύση — οι πιο ονειρεμένοι ξενώνες για ρομαντικά Σαββατοκύριακα και αποδράσεις χαλάρωσης.
H Ryanair ανακοίνωσε ταξίδια σε 6 προορισμούς, με τιμές από €14.99!
Από το Αεροδρόμιο Πάφου, οι επιλογές είναι δελεαστικές και καλύπτουν προορισμούς για κάθε ταξιδιώτη
Μπολόνια: Γιατί αξίζει να την επισκεφτείτε με την πρώτη ευκαιρία
Τρεις λόγοι για να βρεθείς σε αυτή την πόλη της Ιταλίας