Δημοσιεύτηκε στις 27 Ιανουαρίου 2021
Τη διαχρονική εισήγηση όλων των Αγροτικών Οργανώσεων για καθιέρωση της 12ης Μαΐου, κάθε έτους, ως «Ημέρας των Αγροτών», υιοθέτησε, με σημερινή του απόφαση, το Υπουργικό Συμβούλιο.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, με την απόφαση της αυτή, η Κυβέρνηση αποδεικνύει, και συμβολικά, την εκτίμηση, τον σεβασμό και τη στήριξη της στον αγροτικό κόσμο της Κύπρου, ο οποίος, αντιμετωπίζοντας πολλές προκλήσεις, ιδιαίτερα αυτή την εποχή, καταφέρνει, όχι μόνο να στέκεται όρθιος αλλά να συνεισφέρει τα μέγιστα τόσο στην οικονομία του τόπου μας όσο και στην κοινωνία γενικότερα.
Σύμφωνα με την Πρόταση που κατέθεσε στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής, η επιλογή της συγκεκριμένης ημερομηνίας από τις Αγροτικές Οργανώσεις, για καθιέρωση της ως «Ημέρας των Αγροτών», δεν είναι τυχαία.
Σύμφωνα με τη βιβλιογραφία, όταν το 1426 η καταπίεση και η οικονομική αφαίμαξη των Κυπρίων από τους Φράγκους ξεπέρασε κάθε όριο, οι κύπριοι αγρότες, κάτω από την αρχηγία του δουλοπάροικου «Ρε Αλέξη», επαναστάτησαν και κατάφεραν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους μεγάλο μέρος του νησιού. Λίγους μήνες μετά, οι Φράγκοι ανέκτησαν την εξουσία, με αποτέλεσμα οι πρωτεργάτες της εξέγερσης, και ιδιαίτερα ο αρχηγός τους «Ρε Αλέξης», να θανατωθούν με φρικτό τρόπο, στις 12 Μαΐου του 1427. Είναι γενικά αποδεκτό ότι το κίνημα των ανθρώπων αυτών υπήρξε πρωτοποριακό για την εποχή του και θα μπορούσε να αποτελέσει διαχρονικό παράδειγμα αγώνα για ελευθερία και αναζήτηση δικαιοσύνης.
Οι Αγροτικές Οργανώσεις, με πρόσφατη επιστολή τους προς τον Υπουργό Γεωργίας, τονίζουν τη σημασία της εξέγερσης του «Ρε Αλέξη», επισημαίνοντας ότι τα μηνύματα από αυτό το μοναδικό και ξεχωριστό κίνημα, αποκτούν μεγάλη αξία, ιδιαίτερα σε αυτές τις πολύ δύσκολες συνθήκες που περνά η Κύπρος και ο πλανήτης, με τον πρωτογενή τομέα της οικονομίας να καλείται να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο.
Μετά από την έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Υπουργός Γεωργίας, θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για ολοκλήρωση της διαδικασίας καθιέρωσης της «Ημέρας των Αγροτών».
Στη συνέχεια, το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, σε συνεργασία και συνεννόηση με τις Αγροτικές Οργανώσεις και άλλους εμπλεκόμενους φορείς, θα παρουσιάσει τη σημασία και την αξία της καθιέρωσης της Ημέρας αυτής και θα αναλύσει τις δυνατότητες αξιοποίησης της προς όφελος του αγροτικού κόσμου της Κύπρου και της κοινωνίας γενικότερα.
Σχετικά

Πέθανε σε ηλικία 96 ετών ο ηθοποιός Τζέρι Άντλερ, ο «Χες» των «Sopranos»
Εργάστηκε δεκαετίες στα παρασκήνια του Μπρόντγουεϊ, σε παραγωγές όπως η πρωτότυπη «Ωραία μου Κυρία», πριν γνωρίσει τη μεγάλη αναγνώριση με τους «Sopranos»

Παρουσιάστηκε σήμερα σε δημοσιογραφική διάσκεψη η νέα ψηφιακή πλατφόρμα πολιτιστικών εκδηλώσεων “Let’s Culture”
Μέσα από την πλατφόρμα, το κοινό θα έχει πρόσβαση σε όλες τις πολιτιστικές δράσεις που πραγματοποιούνται σε όλη την Κύπρο, συγκεντρωμένες σε ένα ενιαίο, εύχρηστο και σύγχρονο ψηφιακό περιβάλλον

Το νησί με το καλύτερο ηλιοβασίλεμα στον κόσμο (όχι, δεν είναι η Σαντορίνη)
Ένα από τα πιο διάσημα εξωτικά νησιά βρέθηκε στην κορυφή της λίστας με τους προορισμούς που προσφέρουν τα πιο μαγευτικά ηλιοβασιλέματα παγκοσμίως.


Πέθανε ο 47χρονος βοηθός σκηνοθέτη του «Emily in Paris» – Κατέρρευσε κατά τη διάρκεια της γυρισμάτων
Οι προσπάθειες ανάνηψης δεν είχαν αποτέλεσμα. Ο θάνατος του οφείλεται πιθανότατα σε καρδιακή προσβολή.

Ανακαλύψαμε ένα παραμυθένιο παραδοσιακό σπιτάκι για διαμονή στο βουνό
Με εσωτερική αυλή και όλες τις ανέσεις

12 συναρπαστικές εικόνες που κόβουν την ανάσα από την κορυφή της Μαδαρής
Η ομάδα των Cyprus From Air μας ταξίδεψε σε ένα από τα ωραιότερα σημεία του νησιού

Πώς διαμορφώνεται το σκηνικό του καιρού τις επόμενες ημέρες
Σήμερα, ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, ωστόσο κατά διαστήματα θα παρατηρούνται τοπικά αυξημένες νεφώσεις.

Ανάσα από τα 40αρια την Κυριακή - Έρχεται νέα πτώση της θερμοκρασίας
Σήμερα, η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 39 βαθμούς στο εσωτερικό, γύρω στους 31 στα δυτικά και νοτιοδυτικά παράλια καθώς και στα ψηλότερα ορεινά και γύρω στους 34 στα υπόλοιπα παράλια.

Αλλάζει το TikTok επί ευρωπαϊκού εδάφους - Δείτε αναλυτικά
Έτοιμο να απολύσει εκατοντάδες υπαλλήλους στο Λονδίνο εμφανίζεται το TikTok, σε μια περίεργη συγκυρία.

Σε κλοιό καύσωνα ξανά η Κύπρος – Στους 42 βαθμούς σήμερα η θερμοκρασία
Κίτρινη προειδοποίηση για ακραία μέγιστη θερμοκρασία εξέδωσε το Τμήμα Μετεωρολογίας.

Το Μαύρο Φεγγάρι του Αυγούστου - Πότε θα είναι «ορατό»
Tη νύχτα της 23ης Αυγούστου ο ουρανός θα είναι σκοτεινός χωρίς τη λάμψη της σελήνης