Δημοσιεύτηκε στις 27 Ιανουαρίου 2021
Ερευνητές, επικαλούμενοι αρχαιολογικά και γενετικά στοιχεία, υποστηρίζουν πως άνθρωπος και σκύλος μετανάστευσαν μαζί στην Αμερική από την ανατολική Ασία.
Σύμφωνα με την επικεφαλής της μελέτης, Angela Perri, αρχαιολόγο του πανεπιστημίου του Ντάραμ, τα σκυλιά εξημερώθηκαν, κατά πάσα πιθανότητα, πριν από 23.000 χρόνια στη Σιβηρία. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν μετά από ανάλυση της γενετικής σύνθεσης του αρχαίου σκύλου. Παράλληλα, αρχαιολογικά στοιχεία έδειξαν ότι οι άνθρωποι μετανάστευσαν πριν από 15.000 χρόνια από τη Βορειοανατολική Ασία στην Αμερική, μέσω της Βερίγγειας γέφυρας, του χερσαίου τμήματος που συνέδεε τη σύγχρονη Ρωσία με την Αλάσκα. Η χερσαία διέλευση δεν είναι πλέον εφικτή καθώς αυξήθηκε η στάθμη της θάλασσας.
H Perri μελέτησε τη γενεαλογία των αμερικανικών σκύλων εκτός της Αρκτικής, που έχουν διαφορετικό γενετικό πρόγονο σε σχέση με τα σκυλιά της Αρκτικής, και εντόπισε τους προγόνους τους στα αρχαία σκυλιά της Σιβηρίας. Η γενεαλογία αυτή έδειξε, σύμφωνα με τη μελέτη, πως οι άνθρωποι έφεραν τα σκυλιά τους μαζί τους όταν μετανάστευσαν στην Αμερική. Πολλοί άνθρωποι έχουν σκύλους ως κατοικίδια σήμερα και αρκετοί αναρωτιούνται «τι είναι αυτό το ζώο και πώς από ένας άγριος κυνηγός έφτασε να κουλουριάζει δίπλα στο κρεβάτι μου;» αναφέρει η Perri.
Παρότι δεν υπάρχει σαφής απάντηση στο ερώτημα πώς τα σκυλιά εξημερώθηκαν, οι κλιματικές συνθήκες της εποχής, είναι πιθανόν να έφεραν τους λύκους και τους ανθρώπους κοντά με στόχο την επιβίωση. «Οι λύκοι έμαθαν πως τα υπολείμματα από τα φαγητά των ανθρώπων αποτελούν ένα εύκολο και "δωρεάν" γεύμα, ενώ οι άνθρωποι το επέτρεψαν αυτό καθώς διαπίστωσαν πως οι λύκοι δεν ήταν επιθετικοί ή απειλητικοί», υποστήριξε η Perri.
Η μελέτη αποτελεί ένα εντυπωσιακό παράδειγμα για το πώς η έρευνα του DNA των σκύλων και των ανθρώπων και η αρχαιολογία μπορούν να μας αποκαλύψουν περισσότερο για το παρελθόν μας, ανέφερε ο Jeffrey Kidd, αναπληρωτής καθηγητής της ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν. Οι σύγχρονοι σκύλοι είναι παρόμοιοι με εκείνους που εξημερώθηκαν πριν από 15.000 χρόνια, υποστηρίζει ο Kidd, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, σημειώνοντας ωστόσο πως το διαφορετικό τρίχωμα και τα χρώματα είναι αποτέλεσμα εκτροφής.
Για τον Kidd δεν αποτελεί έκπληξη ότι οι άνθρωποι έφεραν μαζί τους τα σκυλιά τους όταν μετανάστευσαν στην Αμερική, εξαιτίας του πόσο συνυφασμένα είναι αυτά τα ζώα με τις ανθρώπινες κοινωνίες. Τα πρώτα επιβεβαιωμένα οστά σκύλου βρέθηκαν στη Γερμανία περισσότερο από έναν αιώνα πριν και η ηλικία τους ήταν περίπου 15.000 ετών, σύμφωνα με την Perri. Η επόμενή της έρευνα είναι να βρει ακόμα παλαιότερα οστά και ελπίζει να αποκαλύψει περισσότερα στοιχεία για το πώς ο σκύλος έγινε ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό PNAS USA.
Πηγή: CNN & lifo.gr
Σχετικά

Πέθανε σε ηλικία 96 ετών ο ηθοποιός Τζέρι Άντλερ, ο «Χες» των «Sopranos»
Εργάστηκε δεκαετίες στα παρασκήνια του Μπρόντγουεϊ, σε παραγωγές όπως η πρωτότυπη «Ωραία μου Κυρία», πριν γνωρίσει τη μεγάλη αναγνώριση με τους «Sopranos»

Παρουσιάστηκε σήμερα σε δημοσιογραφική διάσκεψη η νέα ψηφιακή πλατφόρμα πολιτιστικών εκδηλώσεων “Let’s Culture”
Μέσα από την πλατφόρμα, το κοινό θα έχει πρόσβαση σε όλες τις πολιτιστικές δράσεις που πραγματοποιούνται σε όλη την Κύπρο, συγκεντρωμένες σε ένα ενιαίο, εύχρηστο και σύγχρονο ψηφιακό περιβάλλον

Το νησί με το καλύτερο ηλιοβασίλεμα στον κόσμο (όχι, δεν είναι η Σαντορίνη)
Ένα από τα πιο διάσημα εξωτικά νησιά βρέθηκε στην κορυφή της λίστας με τους προορισμούς που προσφέρουν τα πιο μαγευτικά ηλιοβασιλέματα παγκοσμίως.


Πέθανε ο 47χρονος βοηθός σκηνοθέτη του «Emily in Paris» – Κατέρρευσε κατά τη διάρκεια της γυρισμάτων
Οι προσπάθειες ανάνηψης δεν είχαν αποτέλεσμα. Ο θάνατος του οφείλεται πιθανότατα σε καρδιακή προσβολή.

Ανακαλύψαμε ένα παραμυθένιο παραδοσιακό σπιτάκι για διαμονή στο βουνό
Με εσωτερική αυλή και όλες τις ανέσεις

12 συναρπαστικές εικόνες που κόβουν την ανάσα από την κορυφή της Μαδαρής
Η ομάδα των Cyprus From Air μας ταξίδεψε σε ένα από τα ωραιότερα σημεία του νησιού

Πώς διαμορφώνεται το σκηνικό του καιρού τις επόμενες ημέρες
Σήμερα, ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, ωστόσο κατά διαστήματα θα παρατηρούνται τοπικά αυξημένες νεφώσεις.

Ανάσα από τα 40αρια την Κυριακή - Έρχεται νέα πτώση της θερμοκρασίας
Σήμερα, η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 39 βαθμούς στο εσωτερικό, γύρω στους 31 στα δυτικά και νοτιοδυτικά παράλια καθώς και στα ψηλότερα ορεινά και γύρω στους 34 στα υπόλοιπα παράλια.

Αλλάζει το TikTok επί ευρωπαϊκού εδάφους - Δείτε αναλυτικά
Έτοιμο να απολύσει εκατοντάδες υπαλλήλους στο Λονδίνο εμφανίζεται το TikTok, σε μια περίεργη συγκυρία.

Σε κλοιό καύσωνα ξανά η Κύπρος – Στους 42 βαθμούς σήμερα η θερμοκρασία
Κίτρινη προειδοποίηση για ακραία μέγιστη θερμοκρασία εξέδωσε το Τμήμα Μετεωρολογίας.

Το Μαύρο Φεγγάρι του Αυγούστου - Πότε θα είναι «ορατό»
Tη νύχτα της 23ης Αυγούστου ο ουρανός θα είναι σκοτεινός χωρίς τη λάμψη της σελήνης