Δημοσιεύτηκε στις 15 Ιανουαρίου 2021
Τα πάνω κάτω έχει φέρει ο κορωνοϊός στην αγορά εργασίας με επιχειρήσεις να προσπαθούν να αποφύγουν το λουκέτο ενώ άλλες ψάχνουν με το φανάρι βιογραφικά για πλήρωση κενών θέσεων εργασίας.
Άνω κάτω έχει κάνει την αγορά εργασίας η αβεβαιότητα που στέριωσε στην κυπριακή οικονομία λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Η οικονομική κρίση που έφερε η πανδημία προφανώς δεν θα μπορούσε να μην αφήσει ανεπηρέαστη την αγορά εργασίας προκαλώντας διάφορες στρεβλώσεις, αφενός στην ζήτηση προσωπικού από τις επιχειρήσεις κι αφετέρου στην προσφορά εργασίας από τους υποψήφιους.
Αυτή η παραδοξότητα σημειώνεται την ίδια ώρα που παρατηρείται αύξηση της ανεργίας σε συγκεκριμένους κλάδους που έχουν βρεθεί σε δυσμενή κατάσταση λόγω των περιοριστικών μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού που έχει επιβάλει η πανδημία.
Μιλώντας στο Economy Today η Αίμη Μπάφα, ειδική σε θέματα ανθρώπινου δυναμικού, τόνισε ότι λόγω της πανδημίας είναι ξεκάθαρος ο οικονομικός αντίκτυπος σε όλα τα επίπεδα και κυρίως στους κλάδους, που είναι πιο ευάλωτοι στα περιοριστικά μέτρα, ωστόσο παρατηρείται μία παράδοξη στρέβλωση στην αγορά εργασίας και σε κλάδους που δεν έχουν επηρεαστεί από την πανδημία.
Εξηγώντας η κυρία Μπάφα σημείωσε ότι υπάρχουν επιχειρήσεις σε διάφορους τομείς, που δεν έχουν επηρεαστεί σε τόσο μεγάλο βαθμό από την πανδημία και αντιμετωπίζουν τις νέες προκλήσεις, βγαίνοντας στο "παζάρι" της εργασίας για να βρουν νέους εργαζομένους, αλλά παρ’ όλα αυτά βιώνουν ένα φαινόμενο «λειψανδρείας», για την πλήρωση των νέο-προκηρυχθέντων θέσεων.
Η Αίμη Μπάφα τόνισε ότι παρά την αύξηση της ζήτησης θέσεων εργασίας σε συγκεκριμένους κλάδους, υπάρχει μία «απροθυμία» από τους υποψήφιους, με την υποβολή και εισροή βιογραφικών να είναι μειωμένη.
Ερωτηθείσα για τους λόγους, που οδηγούν στην εν λόγω στρέβλωση, η οποία παρατηρείται τους τελευταίους μήνες, ανέφερε ότι τα μηνύματα που λαμβάνονται από τους δυνητικούς υποψηφίους είναι αποδεικτικά μιας απροθυμία από τους «υπό άλλες συνθήκες ιδανικούς υποψήφιους» να αλλάξουν δουλειά ή να προχωρήσουν σε ένα διαφορετικό βήμα στην καριέρα τους μέσω της αβεβαιότητας που υπάρχει.
Ποιοι κλάδοι συνεχίζουν να έχουν ζήτηση εν μέσω πανδημίας;
Συγκεκριμένοι κλάδοι δείχνουν να συνεχίζουν ακάθεκτοι, παρά την πανδημία που επελαύνει την κυπριακή οικονομία, με την κυρία Μπάφα να επισημαίνει ότι σε αυτούς τους κλάδους υπάρχει συνεχής ζήτηση ατόμων με συγκεκριμένη εξειδίκευση και ικανότητες.
Η πανδημία έχει λειτουργήσει σαν επιταχυντής στην διαδικασία της ψηφιοποίησης και της ανάγκης για την εμπλοκή της τεχνολογίας σε όλες τις παραγωγικές διαδικασίες.
Ως εκ τούτου, οι τομείς που σχετίζονται κυρίως με τον τομέα της τεχνολογίας δείχνουν ότι έχουν σταθερά αυξητική τάση στην προκήρυξη νέων θέσεων εργασίας. Σε αυτό συνέτεινε και η πανδημία του κορωνοϊού που «επέβαλε» την ανάγκη και τον προσανατολισμό των εταιρειών προς την ψηφιακή εποχή.
Οι νέες θέσεις εργασίας στον κλάδο της πληροφορικής αφορούν κυρίως προγραμματιστές, μηχανικούς υπολογιστών, ειδικούς στην κυβερνοασφάλεια, αναλυτές δεδομένων και αναλυτές επιχειρήσεων.
Επιπλέον, ο τομέας των υπηρεσιών, που σχετίζεται με τα χρηματοοικονομικά, δείχνει να συνεχίζει να έχει ζήτηση, με αύξηση της προκήρυξης των νέων θέσεων εργασίας. Η κυρία Μπάφα ανέφερε ότι οι εταιρείες συνεχίζουν να ζητούν λογιστές, χρηματοοικονομικούς αναλυτές, νομικούς και άτομα που είναι εξειδικευμένα με την συμμόρφωση (compliance).
Οι εταιρείες έχουν διδαχθεί από την οικονομική κρίση του 2013
Όλα δείχνουν ότι, κυρίως οι μεγάλες εταιρείες, έχουν εξάγει κάποια χρήσιμα συμπεράσματα από την οικονομική κρίση του 2013.
Εξηγώντας η κυρία Μπάφα δήλωσε ότι σε αντίθεση με το 2013, οι εταιρείες δεν προχωρούν σε οριζόντιες μισθολογικές περικοπές στους υπαλλήλους τους εξαιτίας του γεγονότος ότι οι εν λόγω «πολιτικές λιτότητας» ήταν αντιπαραγωγικές στην απόδοση των εργαζομένων και έφεραν τα αντίθετα αποτελέσματα.
Τέλος, ξεκαθάρισε ότι για το συγκεκριμένο φαινόμενο βοήθησαν και τα οικονομικά μέτρα στήριξης της κυβέρνησης, αλλά και η ιδιαιτερότητα της παρούσας κρίσης, που είναι πολύ διαφορετική σε σχέση με την οικονομική κρίση του 2013.
Πηγή: Economy Today
Σχετικά
Αυτό είναι το νέο ξενοδοχείο της Sunrise που ανοίγει τον Μάιο στον Πρωταρά (εικόνες)
Μια νέα ξενοδοχειακή μονάδα κοντά σε γνωστή χρυσή αμμώδη παραλία του Παραλιμνιού
4 κυπριακά ξενοδοχεία ανάμεσα στα Top 100 Hotels Worldwide
Διεθνής Διάκριση για την Louis Hotels
Οι ευρωπαϊκές πόλεις που εξερευνώνται πιο εύκολα με τα πόδια -Μια ελληνική πόλη στη λίστα
Όταν επιλέγουν έναν προορισμό για διακοπές, οι ταξιδιώτες λαμβάνουν υπόψη το πόσο εύκολο είναι να τον εξερευνήσουν, με το πόσο περπατήσιμη είναι μια πόλη να αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για πολλούς.
Η Αγλαντζιά συστήνει τον φετινό της Βασιλιά Καρνάβαλο με ένα χιουμοριστικό βίντεο
Πρωταγωνιστές οι Δήμαρχος Λευκωσίας, Αντιδήμαρχος Αγλαντζιάς και ο νέος Βασιλιάς Καρνάβαλος
Netflix: Οι σειρές και ταινίες που έρχονται τον Φεβρουάριο του 2026
Όλα όσα αξίζουν μια θέση στη watchlist του μήνα
Αυτό είναι το νέο, πολυτελές ξενοδοχείο της Αγίας Νάπας (Εικόνες)
Ένα πεντάστερο παραθαλάσσιο θέρετρο που θα βρίσκεται στην καρδιά της Αγίας Νάπας ετοιμάζεται να ανοίξει φέτος τις πόρτες του
3 ανοιξιάτικα ευρωπαϊκά ταξίδια για τους επόμενους μήνες
Mε πολιτιστικές και φυσιολατρικές αφορμές που θα κάνουν το ταξίδι ομορφότερο
Στο Top 5 των τουριστικών προορισμών η Αθήνα
Υψηλότερη πληρότητα από κορυφαίες πόλεις στην Ευρώπη κατέγραψε η Αθήνα το 2025 με βάση στοιχεία έρευνας από την Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών
50 Χρόνια ΣΗΜΕΡΙΝΗ – Μισός Αιώνας Αξιόπιστης Ενημέρωσης στην Κύπρο
Η επέτειος των 50 χρόνων δεν αποτελεί μόνο αφορμή για αναδρομή, αλλά και δέσμευση για το μέλλον
Αλλαγή ώρας 2026: Πότε θα πάμε τα ρολόγια πάλι μπροστά
Παρά τη μακρά συζήτηση στην Ευρώπη για το αν πρέπει να σταματήσει, η αλλαγή ώρας συνεχίζει να εφαρμόζεται