Δημοσιεύτηκε στις 14 Ιανουαρίου 2021
Όλο και κάποιο μέρος επιθυμείς να επισκεφτείς πρώτα, μετά το lockdown. Αν σταθεροποιηθούν τα πράγματα και οι συνθήκες το επιτρέψουν, κάλλιστα, μπορείς να επισκεφτείς τις ομορφιές της Κύπρου και γιατί όχι να ξεκουραστείς από όλα αυτά που σε κουράζουν και σε κάνουν να σκέφτεσαι αρνητικά.
Είναι γνωστό πως η Κύπρος αν και μικρό νησί, έχει άπειρες ομορφιές που την κάνουν στο χάρτη να φαίνεται τεράστια. Από πού να ξεκινήσουμε; Από τις θάλασσες, τις καταγάλανες με την υπέροχη αμμουδιά ή το πράσινο της φύσης και του καθαρού αέρα που προσφέρουν τα βουνά της;
Αν και η θάλασσα σε μαγνητίζει ό, τι καιρό κι αν κάνει, εντούτοις το χειμώνα «μυρίζει» λίγο περισσότερο το βουνό, το πράσινο και κάτι σε ωθεί για εξερεύνηση και για το «κάτι διαφορετικό». Τι λες για μονοπάτια, βρύσες, καταρράκτες και παραδοσιακά σοκάκια;
Συγκεκριμένα, ο φωτογράφος Κυριάκος Παπαντωνίου, μας «ταξιδεύει» σε τρία διαφορετικά χωριά, δίνοντάς μας την ελπίδα ότι σύντομα οι δύσκολες αυτές μέρες που διανύουμε θα περάσουν και θα επιστρέψουμε όλοι πίσω στην καθημερινότητά μας και στις αξέχαστες μέρες απόδρασης.
Για αρχή…κρατάμε αυτό που μας είπε ότι «κάθε φορά που βρίσκεται σε τέτοιες, ξεχωριστές τοποθεσίες, νιώθει σαν πρωταγωνιστής σ’ ένα παραμύθι». Όπως ανέφερε, «και με απλά λόγια, όπως είπε και ο βραβευμένος φωτογράφος Destin Sparks "Photography is the Story I Fail to Put Into Words"».
Άρσος της Επαρχίας Λεμεσού

Το χωριό Άρσος μπορείς να το συναντήσεις σε απόσταση 40 χιλιομέτρων από τη Λεμεσό και 45 χιλιομέτρων από την Πάφο. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα κρασοχώρια της Κύπρου και το περικυκλώνουν πολλές ομορφιές που αξίζει να επισκεφτείς.

Αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει μεταξύ άλλων, είναι το μονοπάτι της φύσης, που ακούει στο όνομα «6 βρύσες». Εκεί, όλες οι αισθήσεις σου «ξυπνούν», χάρη του τρεχούμενου νερού και όλων των εικόνων που δημιουργούνται. Η φυσική, πάντως, ομορφιά αναδύεται σ ’όλο της το μεγαλείο με υπέροχα χρώματα, μυρωδιές και ήχους. Και αυτό μπορείς να το δεις και από τις φωτογραφίες.
Γεροβάσα-Τρόζενα, σύνορα Επαρχίας Λεμεσού και Πάφου
Αν είσαι από τους τύπους που τους αρέσει η εξερεύνηση, κάλλιστα θα λατρέψεις την Γερόβασα-Τρόζενα. Πρόκειται για έναν εγκαταλελειμμένο παράδεισο που γειτνιάζει, μεταξύ άλλων, με τα χωριά Βάσα Κοιλανίου και Πραστιό Κελλακίου. Αν και είναι δύο κοινότητες, πάνε πάντοτε μαζί, επειδή είναι η μία ακριβώς δίπλα στην άλλη αυτό που τις κάνει να ξεχωρίζουν είναι το «Γιοφύρι της Τρόζενας», που δημιουργεί ένα κλίμα, γεμάτο μυστήριο και είναι σαν να είσαι πρωταγωνιστής σε αστυνομική ταινία. Αν σταθείς τυχερός θα αντικρίσεις και το τρεχούμενο νερό από τους «Καταρράκτες των Παραδεισιών» που αξίζει ένα ακόμα click.

Τα πετρόκτιστα, εγκαταλελειμμένα σπίτια, θα σε μεταφέρουν σε μια άλλη εποχή, αφήνοντάς σε να φανταστείς και να δημιουργήσεις.


Μουτουλλάς της Επαρχίας Λευκωσίας
Πρόκειται για ένα πανέμορφο χωριό, «χωμένο» κυριολεκτικά στην κοιλάδα της Μαραθάσας. Τα πιο κοντινά του χωριά είναι ο Καλοπαναγιώτης και ο Πεδουλάς, εξίσου πανέμορφα. Πολλές είναι οι λέξεις που το χαρακτηρίζουν εντούτοις τα «Λουτρά της Ρήγαινας» και το «Χλιο» είναι αυτά που κάνουν αμέσως το click, στο μυαλό μας, καταλαβαίνοντας ότι αναφερόμαστε στον Μουτουλλά.

Αυτά τα δύο σημεία τα συναντάς στο κυκλικό, ολοπράσινο μονοπάτι της φύσης, έκτασης περίπου ενάμιση χιλιομέτρου. Εκεί, σίγουρα θα βρεις όλες τις πληροφορίες για να καταλάβεις πόση ιστορία κρύβει το συγκεκριμένο χωριό. Οι πινακίδες θα σου πουν τα πάντα• την ίδια ώρα όμως, και οι φιλόξενοι κάτοικοί του.

*Όλες οι φωτογραφίες αναρτήθηκαν κατόπιν παραχώρησης άδειας του κατόχου τους.
Σχετικά

Πρώτες εικόνες από το ανανεωμένο Pendeli Resort στις Πλάτρες
Η αναγέννηση ενός ιστορικού ξενοδοχείου-Η Property Gallery ανακοινώνει το νέο Pendeli Resort στις Πλάτρες

Squid Game: America-Έρχεται το αμερικανικό spin-off με σκηνοθέτη τον David Fincher!
Το φαινόμενο Squid Game ταξιδεύει στο Λος Άντζελες με νέα ιστορία και βαριά ονόματα στο τιμόνι

30 χρόνια Partners: Η διαφημιστική που άλλαξε την επικοινωνία στην Κύπρο
Μια πορεία εξέλιξης, δημιουργικότητας και έργων με ουσία

Νέο μεγάλο ρεκόρ για το Squid Game στο Netflix
Η τρίτη σεζόν κατέλαβε την 1η θέση στα εβδομαδιαία Top 10 της πλατφόρμας σε 93 χώρες. Πρώτη φορά μια σειρά πετυχαίνει κάτι ανάλογο την πρώτη εβδομάδα προβολής της.

Olympo: Η νέα σειρά του Netflix που έχει προκαλέσει φρενίτιδα
Το “Olympo” είναι ήδη στη λίστα των δημοφιλέστερων σειρών του ελληνικού Netflix και σπάει ταμεία σε κάθε χώρα που προβάλλεται


Η Wizz Air (μόλις) ανακοίνωσε πτήσεις από τη Λάρνακα σε έναν νέο προορισμό
Νέο δρομολόγιο Wizz Air από Λάρνακα προς Tίρανα

Το “Maritime Cyprus 2025” επιστρέφει στο Parklane, a Luxury Collection Resort & Spa
Ένα κορυφαίο γεγονός του διεθνούς ναυτιλιακού χώρου σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο

Καλοκαιρινές εξορμήσεις στο βουνό: 40+3 ορεινά χωριά για να ανακαλύψεις
Τι κι αν οι παραλίες ξεχειλίζουν από λουόμενους κατά την καλοκαιρινή περίοδο, για πολλούς το καλοκαίρι στο βουνό έχει άλλη χάρη!

Καιρός: Ανεβαίνει στους 38 βαθμούς η θερμοκρασία με... βροχές στα ορεινά
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Κατεδαφίστηκε ιστορικό κέντρο δεξιώσεων στη Λευκωσία (vids)
Ήταν για δεκαετίες το σημείο αναφοράς της κοσμικής ζωής της Λευκωσίας

Οι top σεξουαλικές πόλεις του κόσμου – Η πιο «καυτή» πόλη της Ελλάδας τα σπάει και όχι μόνο τουριστικά
Τι κάνει μια πόλη… ακαταμάχητη;