Δημοσιεύτηκε στις 29 Δεκεμβρίου 2020
Μετά την απόφαση για αλλαγή της πολιτικής και τον τερματισμό της επαλήθευσης με τη μοριακή μέθοδο των θετικών αποτελεσμάτων από rapid test αντιγόνου, όσοι πολίτες εντοπίζονται θετικοί με τη μέθοδο της ταχείας εξέτασης ανίχνευσης αντιγόνου θεωρούνται επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 και, κατ’ επέκταση, οφείλουν να τίθενται σε περιορισμό και να ενημερώνουν άμεσα τις στενές επαφές τους.
Αυτόματα αρχίζει η διαδικασία της ιχνηλάτησης και οι στενές επαφές που το ίδιο το κρούσμα δηλώνει στη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης, οφείλουν να τηρούν κατά γράμμα την πιο κάτω διαδικασία:
- Όταν ένα πρόσωπο ενημερωθεί από άτομο του περιβάλλοντός του που εντοπίστηκε θετικό στον ιό SARS-CoV-2 ότι θα δηλωθεί στη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης ως στενή επαφή, οφείλει αυτόματα να αυτοπεριορίζεται και να αναμένει οδηγίες από το Υπουργείο Υγείας.
- Τα άτομα που δηλώνονται ως στενές επαφές κρούσματος λαμβάνουν εντός 24 ωρών από την αποστολή των στοιχείων τους από το κρούσμα, γραπτό μήνυμα με τις οδηγίες για τις στενές επαφές.
- Ακολούθως, γίνεται εντός των επόμενων ημερών τηλεφωνική επικοινωνία από το Υπουργείο Υγείας και διευθετείται ραντεβού για δειγματοληψία για τη διενέργεια εξέτασης PCR μέσω των Ιατρείων Δημόσιας Υγείας. Σε καμία περίπτωση τα άτομα που δηλώνονται ως στενές επαφές δεν πρέπει να μεταβαίνουν για εξέταση ή στα σημεία όπου διενεργούνται rapidtests, παραβιάζοντας τον περιορισμό τους. Εξάλλου, η διενέργεια τεστ αμέσως μετά την επαφή με το θετικό κρούσμα μπορεί να δώσει παραπλανητικά αποτελέσματα και δεν απαλλάσσει ένα άτομο με αρνητικό αποτέλεσμα από την υποχρεωτική απομόνωση.
- Η περίοδος της απομόνωσης των στενών επαφών καθορίζεται στις 14 μέρες. Το άτομο που ορίζεται ως στενή επαφή μπορεί να αποδεσμευτεί από την καραντίνα νωρίτερα από τις 14 ημέρες, εφόσον κάνει PCR τεστ την 10η ημέρα από την επαφή του με επιβεβαιωμένο κρούσμα και έχει αρνητικό αποτέλεσμα και νοουμένου ότι δεν παρουσιάζει συμπτώματα. Σε περίπτωση συμπτωματολογίας της λοίμωξης COVID-19 οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια της απομόνωσης, θα πρέπει να ενημερώνεται ο Προσωπικός Ιατρός και να ακολουθούνται οι ιατρικές οδηγίες.
Η παραβίαση των πιο πάνω κατευθυντήριων οδηγιών και η μη τήρηση της καραντίνας, πέραν από τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονεί για τη Δημόσια Υγεία, αποτελεί και παραβίαση των σχετικών Διαταγμάτων και το Υπουργείο Υγείας προχωρά σε καταγγελίες προς την Αστυνομία.
Σχετικά
4 κυπριακά ξενοδοχεία ανάμεσα στα Top 100 Hotels Worldwide
Διεθνής Διάκριση για την Louis Hotels
Οι ευρωπαϊκές πόλεις που εξερευνώνται πιο εύκολα με τα πόδια -Μια ελληνική πόλη στη λίστα
Όταν επιλέγουν έναν προορισμό για διακοπές, οι ταξιδιώτες λαμβάνουν υπόψη το πόσο εύκολο είναι να τον εξερευνήσουν, με το πόσο περπατήσιμη είναι μια πόλη να αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για πολλούς.
Η Αγλαντζιά συστήνει τον φετινό της Βασιλιά Καρνάβαλο με ένα χιουμοριστικό βίντεο
Πρωταγωνιστές οι Δήμαρχος Λευκωσίας, Αντιδήμαρχος Αγλαντζιάς και ο νέος Βασιλιάς Καρνάβαλος
Netflix: Οι σειρές και ταινίες που έρχονται τον Φεβρουάριο του 2026
Όλα όσα αξίζουν μια θέση στη watchlist του μήνα
Αυτό είναι το νέο, πολυτελές ξενοδοχείο της Αγίας Νάπας (Εικόνες)
Ένα πεντάστερο παραθαλάσσιο θέρετρο που θα βρίσκεται στην καρδιά της Αγίας Νάπας ετοιμάζεται να ανοίξει φέτος τις πόρτες του
3 ανοιξιάτικα ευρωπαϊκά ταξίδια για τους επόμενους μήνες
Mε πολιτιστικές και φυσιολατρικές αφορμές που θα κάνουν το ταξίδι ομορφότερο
Στο Top 5 των τουριστικών προορισμών η Αθήνα
Υψηλότερη πληρότητα από κορυφαίες πόλεις στην Ευρώπη κατέγραψε η Αθήνα το 2025 με βάση στοιχεία έρευνας από την Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών
50 Χρόνια ΣΗΜΕΡΙΝΗ – Μισός Αιώνας Αξιόπιστης Ενημέρωσης στην Κύπρο
Η επέτειος των 50 χρόνων δεν αποτελεί μόνο αφορμή για αναδρομή, αλλά και δέσμευση για το μέλλον
Αλλαγή ώρας 2026: Πότε θα πάμε τα ρολόγια πάλι μπροστά
Παρά τη μακρά συζήτηση στην Ευρώπη για το αν πρέπει να σταματήσει, η αλλαγή ώρας συνεχίζει να εφαρμόζεται
Οι τουρίστες θα πληρώνουν από σήμερα εισιτήριο 2 ευρώ για να βλέπουν από κοντά την «Φοντάνα Ντι Τρέβι»
Το εισιτήριο, σύμφωνα με απόφαση του δήμου της Ρώμης, ισχύει για ξένους και ντόπιους επισκέπτες