Δημοσιεύτηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020
Το θέμα της σημερινής συνέντευξης Τύπου είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό και ελπιδοφόρο, γεγονός που μας γεμίζει αισιοδοξία για τη συνέχεια της μεγάλης προσπάθειας. Η ανακάλυψη και παραγωγή του εμβολίου για αντιμετώπιση του κορωνοϊού είναι ορόσημο στην τιτάνια εκστρατεία της ανθρωπότητας να ξεπεράσει την πρωτοφανή αυτή υγειονομική κρίση, να τερματίσει την αναστάτωση που προκαλεί σε παγκόσμια κλίμακα και να μας βοηθήσει να συνεχίσουμε τις ζωές μας, να επιστρέψουμε στις δουλειές μας, στους φίλους μας και στα αγαπημένα μας πρόσωπα.
Είμαστε έτοιμοι σήμερα να παρουσιάσουμε το πλάνο για τον πολυαναμενόμενο εμβολιασμό του πληθυσμού, εν μέσω μιας δύσκολης περιόδου, κατά την οποία η επιδείνωση των επιδημιολογικών δεικτών οδήγησε στην αυστηροποίηση των μέτρων. Θέλω για μια ακόμη φορά να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου για το υψηλό αίσθημα ευθύνης της συντριπτικής πλειοψηφίας της κοινωνίας μας. Δεν θα κουραστώ να επαναλαμβάνω ότι κατανοώ τις ενστάσεις και να αφουγκράζομαι τις ανησυχίες των επαγγελματιών και των επιχειρηματιών που πλήττονται από τα περιοριστικά μέτρα. Αναγνωρίζω ότι υπάρχει κούραση, αυτό ήταν αναμενόμενο μετά από τόσους μήνες παρατεταμένης αβεβαιότητας και αλλαγών. Οι περιορισμοί και τα μέτρα δεν είναι ευχάριστα για κανένα, δεν είναι στη φύση μας να ζούμε με απαγορεύσεις και αυτό κλόνισε περισσότερο από κάθε τι την ψυχολογία μας. Θέλω να διαβεβαιώσω ότι μοναδικό μας κριτήριο είναι η διαφύλαξη της δημόσιας υγείας.
Η έγκαιρη λήψη και κλιμάκωση των μέτρων μάς επέτρεψε να μην προχωρήσουμε σε 2ο καθολικό lockdown για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού. Βρισκόμαστε σε καλύτερο σημείο και καταφέραμε να αποφύγουμε τα σκληρά μέτρα που είναι σε εφαρμογή από τις αρχές Νοεμβρίου στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, τα οποία βλέπουμε να παρατείνονται μέχρι τις αρχές του ερχόμενου έτους. Σας καλώ για μια ακόμη φορά να δείξουμε σεβασμό και με υπομονή να βοηθήσουμε το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, για να είναι σε θέση να συνεχίσουν να μας προσφέρουν την αναγκαία περίθαλψη.
Κυρίες και Κύριοι,
Τα μηνύματα που φτάνουν από την επιστημονική κοινότητα είναι ενθαρρυντικά. Μετά από πολλούς μήνες επίπονων προσπαθειών από την επιστημονική κοινότητα και τη βιομηχανία των φαρμάκων, φτάσαμε σήμερα, έναν χρόνο μετά την εκδήλωση της πανδημίας στην Κίνα, στο παρά πέντε της κυκλοφορίας εμβολίων κατά της νόσου COVID-19. Οι εμβολιασμοί είναι ήδη γεγονός σε κράτη όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ, που δέχθηκαν τεράστιο πλήγμα από τον ιό και είχαν μεγάλες απώλειες τόσο σε ανθρώπινες ζωές όσο και στα Συστήματα Υγείας τους. Σε λίγες εβδομάδες, και οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα προσθέσουμε στο οπλοστάσιό μας κατά του κορωνοϊού το εμβόλιο, που θα μας βοηθήσει να χτίσουμε ανοσία στους πληθυσμούς μας και να επιστρέψουμε σε φυσιολογικές συνθήκες διαβίωσης.
Για ακόμα μια φορά, θα ήθελα να εξάρω την πολύ σημαντική πρωτοβουλία της Ευρωπαίας Επιτρόπου για την Υγεία κας Στέλλας Κυριακίδου που συνέβαλε τα μέγιστα ιδιαίτερα στις προσπάθειες των μικρών κρατών, όπως η Κύπρος, για την έγκαιρη προμήθεια των εμβολίων. Ως αγορά με πολύ μικρή διαπραγματευτική ισχύ, η Κύπρος διαχρονικά αντιμετωπίζει δυσκολίες στην πρόσβασή της σε καινοτόμα φάρμακα. Με την κοινή προμήθεια των εμβολίων διασφαλίστηκε ότι και η Κύπρος θα έχει ταυτόχρονα με όλα τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού, στο ίδιο κόστος με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ.
Όσο πιο πολύ πλησιάζουμε στην άφιξη του εμβολίου, τόσο αναπτερώνεται το ηθικό μας και γεμίζουμε αισιοδοξία ότι ο τερματισμός αυτού του μαραθωνίου είναι κοντά. Θέλω, παρόλα αυτά, να είμαι ειλικρινής: το εμβόλιο είναι η αρχή του τέλους, δεν είναι όμως το τέλος της προσπάθειας. Θα συνεχίζουμε να ζούμε εφαρμόζοντας τα απλά μέτρα ατομικής προστασίας που μας προσφέρουν μεγαλύτερη προφύλαξη, αλλά και πιο χαλαρούς περιορισμούς σε διάφορες εκφάνσεις της καθημερινότητάς μας. Οι προστατευτικές μάσκες, η ατομική υγιεινή και η κοινωνική αποστασιοποίηση θα εξακολουθήσουν να είναι μέρος της ρουτίνας μας. Σίγουρα το εμβόλιο θα μας δώσει την ευχέρεια να προχωρήσουμε σταδιακά σε προσεκτική άρση πολλών απαγορεύσεων που υποχρεωθήκαμε να λάβουμε όλο αυτό το διάστημα, λόγω έλλειψης εναλλακτικών λύσεων. Ωστόσο, θα χρειάζεται ακόμα προσοχή, για να πούμε με βεβαιότητα ότι η κατάσταση επέστρεψε στην ομαλότητα.
Προτού δώσω τον λόγο στην δρα Καλακούτα για την παρουσίαση του πλάνου, θέλω να επαναλάβω ότι πρόθεσή μας παραμένει ο εμβολιασμός του μεγαλύτερου ποσοστού του πληθυσμού. Από πλευράς μας, όπως θα ακούσετε στη συνέχεια, αντιμετωπίζουμε το ζήτημα του εμβολιασμού ως ύψιστο θέμα Δημόσιας Υγείας και για αυτό γίνονται όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε όλοι οι Κύπριοι πολίτες που το επιθυμούν να έχουν δωρεάν πρόσβαση στο εμβόλιο.
Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας και δίνω τον λόγο στην κα Καλακούτα για την παρουσίαση του εμβολιαστικού πλάνου.
Σχετικά
Το Trainspotting γίνεται μιούζικαλ και ανεβαίνει στο West End
Το Trainspotting γίνεται μιούζικαλ και κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στο West End τον Ιούλιο, με τον Irvine Welsh να υπογράφει τη διασκευή
Το Adolescence σαρώνει τις υποψηφιότητες των τηλεοπτικών βραβείων Bafta 2026
Το Adolescence είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής των υποψηφιοτήτων στα τηλεοπτικά βραβεία Bafta 2026, συγκεντρώνοντας 11, μπροστά από το A Thousand Blows με 7 και τα Andor και Trespasses με 6.
Πάσχα στο χωριό: 61 αγροτουριστικά καταλύματα σε 31 χωριά της Κύπρου για την πιο αυθεντική πασχαλινή απόδραση
Από τη Σολέα και τη Μαραθάσα μέχρι τα κρασοχώρια της Λεμεσού και την ύπαιθρο της Πάφου, ανακαλύπτουμε 61 αγροτουριστικά καταλύματα σε 31 χωριά της Κύπρου για ένα Πάσχα γεμάτο παράδοση, γεύσεις και εμπειρίες
Πάσχα στο AMARA: Όταν η κυπριακή παράδοση συναντά την πολυτέλεια
Mια πασχαλινή πρόταση διαμονής σχεδιασμένη για όσους αναζητούν το αυθεντικό νόημα της πολυτέλειας.
Πασχαλινές στιγμές πολυτέλειας στο εμβληματικό Elysium
Mια εμπειρία διαμονής που συνδυάζει υψηλή γαστρονομία, πασχαλινές παραδόσεις και στιγμές χαλάρωσης σε ένα από τα πιο ξεχωριστά θέρετρα της Μεσογείου.
Το ENAVSMA τίμησε χορηγούς και συνεργάτες για την πολύτιμη στήριξη στο έργο του Ιδρύματος στην παρουσία της Υφυπουργού Πολιτισμού
Η εκδήλωση αποτέλεσε μια ιδιαίτερη βραδιά αφιερωμένη στις αξίες της παιδείας, του πολιτισμού και της στήριξης της νέας γενιάς
Η Leonardo Hotels & Resorts Mediterranean παρουσιάζει την καμπάνια «Πού πετάς? Πάμε Κύπρο» με 25% έκπτωση σε όλα τα ξενοδοχεία στην Κύπρο
Μέσα από αυτή την πρωτοβουλία, η Leonardo Hotels & Resorts Mediterranean επιβεβαιώνει τη δέσμευσή της να ενισχύει τις τοπικές ταξιδιωτικές εμπειρίες
Εμβληματικό ξενοδοχείο του νησιού, επιστρέφει με ανανεωμένη εικόνα και γαστρονομία
Η επένδυση €10 εκατ. χαρακτηρίζει τη στρατηγική του αναβάθμιση
Πέθανε στα 51 της η ηθοποιός του «Supernatural», Κάρι Αν Φλέμινγκ
Το επιβεβαίωσε ο συνάδελφός της, Τζιμ Μπίβερ
Κλείστε τώρα τη διαμονή σας για ένα αξέχαστο Πάσχα αυθεντικής φιλοξενίας και παράδοσης στο Cap St Georges Hotel & Resort
Από την 1η έως τις 14 Απριλίου, οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεδιπλώνονται σε ένα μοναδικό σκηνικό δίπλα στη θάλασσα