Δημοσιεύτηκε στις 27 Οκτωβρίου 2020
Από πολλούς θεωρείται ως συνώνυμο της Πρωτοχρονιάς, η παραδοσιακή πρωτοχρονιάτικη συναυλία της Φιλαρμονικής της Βιέννης στην «έδρα» της, το Μέγαρο Φίλων της Μουσικής στην αυστριακή πρωτεύουσα.
To Μέγαρο είχε δωρίσει, πριν από 150 χρόνια, ο μεγάλος Έλληνας ευεργέτης και μαικήνας των Τεχνών, Νικόλαος Δούμπας.
Για να πραγματοποιηθεί οπωσδήποτε και η επόμενη συναυλία, την Παρασκευή, 1η Ιανουαρίου 2021, την οποία θα διευθύνει, όπως ήδη πολλές φορές στο παρελθόν, ο διάσημος αρχιμουσικός Ρικάρντο Μούτι, και σε πείσμα του κορωνοϊού, οι διοργανωτές της εκπονούν το απαραίτητο σχέδιο ασφαλείας, όπως δήλωσε ο διευθυντής της ορχήστρας, Ντάνιελ Φρόσαουερ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, με τα σημερινά δεδομένα, 1.000 επισκέπτες θα μπορέσουν να βρεθούν στη «Χρυσοποίκιλτη αίθουσα» του Μεγάρου Μουσικής -η οποία κανονικά προσφέρει 2.000 θέσεις κάνοντας υποχρεωτικώς χρήση μάσκας σε όλη τη διάρκεια της συναυλίας και με τήρηση αποστάσεων ασφαλείας, «αλλά είναι ακόμη προς τα τέλη Οκτωβρίου, δεν μπορώ να προβλέψω το μέλλον, όπως είπε.
Όπως προσθέτει ο διευθυντής της ξακουστής ορχήστρας, τα σχέδια προβλέπουν ότι κάθε επισκέπτης θα υποβάλλεται σε γρήγορο τεστ αντιγόνων, που δοκιμάζονται επί του παρόντος στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Βιέννης.
Η πρωτοχρονιάτικη συναυλία της Βιέννης πρέπει να πραγματοποιηθεί σε κάθε περίπτωση, καθώς, κατά την άποψή του, «αποτελεί ένα σημαντικό μήνυμα για όλο τον κόσμο», και η Φιλαρμονική της Βιέννης ήταν η πρώτη που έδωσε συναυλία τον Ιούνιο για 100 επισκέπτες.
Αψηφώντας την πανδημία του κορωνοϊού, η ξακουστή ορχήστρα είχε ξεκινήσει στις αρχές του καλοκαιριού τις συναυλίες της στο Μέγαρο Μουσικής, ενώ, σύμφωνα με τον διευθυντή της, το καλοκαίρι υπήρξαν 750 διαγνωστικά τεστ για τα μέλη της, χωρίς ούτε ένα να αποβεί θετικό, και αυτό, γιατί «ο σχεδιασμός πρόληψης είναι πολύ καλός».
Πολλοί από τους επισκέπτες της πρωτοχρονιάτικης συναυλίας προέρχονται από το εξωτερικό, αλλά αυτή τη φορά δεν θα είναι δυνατό να έλθουν στη Βιέννη, εξαιτίας του γεγονότος ότι υπάρχουν ήδη ταξιδιωτικές προειδοποιήσεις σε πολλές χώρες.
Από το Γραφείο Τύπου της Φιλαρμονικής αναφέρεται ότι επιστράφηκαν ορισμένα εισιτήρια, ωστόσο, υπάρχουν τόσο πολλοί ενδιαφερόμενοι στην Αυστρία, ώστε, κάτω από τις επίσημες προδιαγραφές ασφαλείας λόγω κορωνοϊού, η αίθουσα θα «γεμίσει».
Μπορεί η χρυσοποίκιλτη αίθουσα στο βιεννέζικο Μέγαρο Φίλων της Μουσικής να προσφέρει θέση σε 1.744 καθήμενους και 300 όρθιους επισκέπτες, όμως τα περισσότερα των εισιτηρίων για την πρωτοχρονιάτικη συναυλία -σε τιμές που φθάνουν μέχρι τα 940 ευρώ- διατίθενται σε χορηγούς, επίσημους κρατικούς προσκεκλημένους, τιμώμενους και ευεργέτες της ορχήστρας.
Για τα μόλις 700 εισιτήρια, που απομένουν προς πώληση στο υπόλοιπο κοινό, υποβάλλονται κάθε χρόνο πάνω από 60.000 αιτήσεις μέσα από την ιστοσελίδα της Φιλαρμονικής της Βιέννης και αυτό μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα μεταξύ 2 Ιανουαρίου και 28 Φεβρουαρίου της προηγούμενης χρονιάς.
Την πρωτοχρονιάτικη συναυλία, που παρακολουθούν περισσότεροι από 95 εκατομμύρια τηλεθεατές και ακροατές ανά τον κόσμο, αναμένεται να μεταδώσει απευθείας.
Ο Ρικάρντο Μούτι, του οποίου η στενή μουσική συνεργασία με τη Φιλαρμονική της Βιέννης αριθμεί αρκετές δεκαετίες, είχε διευθύνει την πρωτοχρονιάτικη συναυλία της, ήδη το 1993, το 1997, το 2000, το 2004, το 2018, και τώρα, την 1η Ιανουαρίου 2021 θα είναι η έκτη φορά.
Θα είναι η 81η στη σειρά πρωτοχρονιάτικη συναυλία στα 179 χρόνια ιστορίας της Φιλαρμονικής της Βιέννης, η οποία, στην προηγούμενη διοργάνωση, την 1η Ιανουαρίου 2020, κατά την επιλογή του προγράμματος, είχε φροντίσει να λάβει υπόψη της τρεις σημαντικές επετείους εφέτος.
Πρόκειται για τα 250 χρόνια από τη γέννηση του Λούντβιχ Βαν Μπετόβεν, τα 150 χρόνια από την ίδρυση του Μεγάρου των Φίλων της Μουσικής και τα 100 χρόνια της έναρξης των φημισμένων Φεστιβάλ του Σάλτσμπουργκ.
Πηγή cnn.gr/
Σχετικά

Οι παραλίες της Λάρνακας είναι (από σήμερα) έτοιμες για βουτιές και άραγμα!
Πλήρως εξοπλισμένες με κρεβατάκια και ομπρέλες, περιμένουν το κοινό

Τα 7 καλύτερα ανεξερεύνητα νησιά-προορισμοί της Ελλάδας
Η αρχόντισσα των Κυκλάδων κερδίζει την πρωτιά

The Landmark Nicosia: Εκεί που το αύριο αγκαλιάζει το χθες
Το The Landmark Nicosia, Autograph Collection by Marriott, ετοιμάζεται να αφηγηθεί ιστορίες πολυτελούς φιλοξενίας και απαράμιλλης κομψότητας στην καρδιά της Λευκωσίας

Τι τρώνε στο Κονκλάβιο οι Καρδινάλιοι και γιατί δεν επιτρέπονται τα ραβιόλια
Κατά τη διάρκεια του κονκλάβιου, οι 120 και πλέον καρδινάλιοι που συμμετέχουν στην εκλογή του Πάπα απομονώνονται πλήρως από τον έξω κόσμο

3 ελληνικές παραλίες στη λίστα με τις καλύτερες του κόσμου
Λαμπερές, κατάλευκες ακτές στην Ελλάδα, τον Μαυρίκιο, τον Ισημερινό και την Ιρλανδία μπήκαν στην ετήσια κατάταξη των 50 καλύτερων παραλιών του κόσμου

Η «Βενετία της Γαλλίας» και ο θρύλος για τα ερωτευμένα ζευγάρια
Μια από τις καλύτερα διατηρημένες μεσαιωνικές πόλεις που θα σας εντυπωσιάσουν

Πώς ένα νησί με υψηλές τιμές και λίγες παραλίες προσελκύει τουρίστες
Ρεκόρ σε τουριστικά έσοδα και μοναδικά αξιοθέατα για να δεις

Ο απόλυτος χώρος για μια ονειρεμένη γαμήλια δεξίωση
Το Event Center Μαρίνας Αγίας Νάπας, εντυπωσιάζει τόσο με την αρχιτεκτονική του όσο και με τις σύγχρονες παροχές του

Aelia Wellness Retreat: Ονειρεμένες εκδηλώσεις μέσα στη γαλήνη της φύσης
Ένα ονειρικό σκηνικό, που συνδυάζεται με μια χαλαρή ατμόσφαιρα, αποτελώντας ιδανικό για να φιλοξενήσει κάθε είδους εκδήλωση.



Καιρός: Με βροχές και καταιγίδες θα υποδεχτούμε τον Μάιο - Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν
Αναλυτικά η πρόγνωση