Δημοσιεύτηκε στις 03 Αυγούστου 2020
Η απουσία τους είναι καθ’όλα αισθητή. Οι μήνες του καλοκαιριού πάντα γέμιζαν από διάφορες εκδηλώσεις και φεστιβάλ, κυρίως στην επαρχία και στα ορεινά, όπου αναγεννούσαν τις ήδη πληγωμένες από την αστυφιλία κοινότητες, συνδυάζοντας εναλλακτική διασκέδαση με μάθηση, για μικρούς και μεγάλους. Οι σελίδες του ημερολογίου, ωστόσο, παραμένουν κενές για το καλοκαίρι του 2020, ενώ πολλές εκδηλώσεις ανανεώνουν το ραντεβού τους για την επόμενη χρονιά.
Το ίδιο ισχύει και για τα πανηγύρια που διοργανώνονται συνοδεία κάθε γιορτής στις εκκλησίες.
Αν και η επιδημιολογική εικόνα έδειχνε -μέχρι πρότινος τουλάχιστον- ευοίωνα σημάδια για το μέλλον, εντούτοις οι μαζικές συναθροίσεις πρέπει να αποφεύγονται, σύμφωνα με τους αρμόδιους φορείς, με τους διοργανωτές διαφόρων εκδηλώσεων να εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους εφόσον, όπως λένε, στα νυχτερινά μαγαζιά εξακολουθεί να γίνεται το αδιαχώρητο.
Δεν επιτρέπονται, αλλά…
Οι εκδηλώσεις, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Υπουργείου Υγείας, επιτρέπονται μόνο υπό συγκεκριμένους όρους και στη βάση των ισχυόντων υγειονομικών πρωτοκόλλων. Η διοργάνωση και η διεξαγωγή συναυλιών επιτρέπεται μόνο σε υπαίθρια αμφιθέατρα και όχι σε οποιοδήποτε άλλον υπαίθριο χώρο -όπως γήπεδα- και εφόσον τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες που προβλέπονται στο πρωτόκολλο για τη λειτουργία υπαίθριων αμφιθεάτρων.
Στην άλλη πλευρά, η διοργάνωση των φεστιβάλ και των πανηγυριών απαγορεύεται, εφόσον εκεί η μαζική συνάθροιση θα είναι αναπόφευκτη και δεν θα υπάρχει η ασφάλεια της απόστασης ή του οποιουδήποτε ελέγχου. Όσον αφορά το πότε αυτά θα επιτραπούν, το Υπουργείο δεν έδωσε ξεκάθαρη απάντηση, αφού δεν έχει ληφθεί καμία τελική απόφαση ως προς το πότε θα επιτραπεί η διεξαγωγή τους.
Η Μαρία Ονουφρίου μίλησε (με αφορμή το ρεπορτάζ της για την εφημερίδα "Η Σημερινή") για το θέμα με τη Λειτουργό Τύπου του Υπουργείου Υγείας, κ. Μαργαρίτα Κυριάκου, η οποία επανέλαβε ότι η πραγματοποίηση τέτοιας μορφής εκδηλώσεων αποτελεί παραβίαση των σχετικών Διαταγμάτων και συνιστά αδίκημα. Γι’ αυτό και το κοινό καλείται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό και να αποφεύγει εκδηλώσεις όπου δεν τηρείται ταξιθεσία, ενώ καλό θα ήταν όπου παρατηρούνται φαινόμενα μαζικής συνάθροισης αυτά να καταγγέλλονται στην Αστυνομία.
Μάλιστα δεν είναι λίγες οι «καταγγελίες» που γίνονται πρωτίστως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ύστερα στις αρμόδιες υπηρεσίες, όπου φαίνονται οι μαζικές συναθροίσεις και η απουσία των απαραίτητων μέτρων σε ό,τι αφορά τις αποστάσεις ή τον μέγιστο αριθμό ατόμων. Στοιχεία τα οποία διερευνά η Αστυνομία, η οποία έχει λάβει το πράσινο φως γι’ ακόμη περισσότερους εντατικούς ελέγχους και αυστηρή επιβολή προστίμων, σύμφωνα πάντα με τις πρόνοιες της νομοθεσίας εκεί όπου διαπιστώνεται παραβίαση.
Αλαλούμ με τις εκδηλώσεις
Η απόφαση για τη διενέργεια εκδηλώσεων, όπως είναι οι γάμοι, βαφτίσεις κ.λπ., αλλά και το πρωτόκολλο το οποίο ετοιμάστηκε από τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Επαγγελματιών Εκδηλώσεων σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, δημιούργησε ένα μπέρδεμα όσον αφορά το εύρος των εκδηλώσεων που μπορούν να διοργανωθούν, με πολλές από αυτές να διαφημίζονται και μετά να ακυρώνονται ή να διαμορφώνονται ανάλογα από τους διοργανωτές, οι οποίοι στη συνέχεια πρέπει να απολογηθούν στο κοινό.
Η εκ νέου ανακοίνωση από μέρους του Υπουργείου Υγείας για την απαγόρευση της διοργάνωσης εκδηλώσεων έφερε προ εκπλήξεως πολλούς από τους διοργανωτές διαφόρων φεστιβάλ ή εκδηλώσεων που περιελάμβαναν μουσικοχορευτικές παραστάσεις, εργαστήρια για παιδιά, street food, κ.ά., οι οποίοι αναγκάστηκαν, σεβόμενοι πάντοτε τις συνθήκες, να προβούν στις απαραίτητες αλλαγές ή ακόμη και στη ματαίωση της εκδήλωσής τους, ανανεώνοντας το ραντεβού τους για την επόμενη χρονιά.
Υπάρχουν ωστόσο και μερικοί που φαίνεται να αγνοούν τα μέτρα και να συνεχίζουν να διαφημίζουν εκδηλώσεις, οι οποίες, αν και υπαίθριες, εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να διασφαλίσουν τις απαραίτητες αποστάσεις και την εφαρμογή του πρωτοκόλλου.
Μαζικά για πανηγύρια όχι, μαζικά για προσκύνημα ναι;
Η απαγόρευση για τη διοργάνωση πανηγυριών είναι ρητή, αλλά καθώς φαίνεται όχι κατανοητή. Πλανόδιοι πωλητές εξακολουθούν να στήνουν μικρές επιχειρήσεις λουκουμάδων, ξηρών καρπών, παιχνιδιών έξω από εκκλησίες από την προηγούμενη ημέρα αλλά και ανήμερα την εορτή του Αγίου. Μπορεί η απόσταση των εν λόγω πλανόδιων μαγαζιών να είναι αρκετή ανάμεσά τους, ωστόσο η προσέλευση του κοινού είναι ανεξέλεγκτη, μαζική και άκρως επικίνδυνη.
Ο Δεκαπενταύγουστος είναι κοντά και, όπως κάθε χρόνο, πολλοί πιστοί θα νιώσουν την ανάγκη να ανηφορίσουν στο Μοναστήρι του Κύκκου, στην εκκλησία της Χρυσοσπηλιώτισσας, στη Χρυσορογιάτισσα, στην Τροοδίτισσα, στη Μονή του Μαχαιρά και όπου αλλού βρίσκεται ο οίκος της Παναγιάς για να προσκυνήσουν ή να εκπληρώσουν κάποιο τάμα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η εκκλησία της Χρυσοσπηλιώτισσας, στη Δευτερά, η οποία πλημμυρίζει από κόσμο, με τους πιστούς να περιμένουν ώρες στην ουρά για να ανέβουν τα 104 σκαλιά του σπηλαίου και να προσκυνήσουν την εικόνα της, που μεταφέρεται εκεί κάθε χρόνο με κάθε λαμπρότητα από την εκκλησία του Αγίου Νικολάου στη Λακατάμεια.
Ο κοινοτάρχης της Κάτω Δευτεράς, κ. Νίκος Καλλή, μιλώντας στη «Σημερινή», ξεκαθάρισε ότι από πλευράς του κοινοτικού συμβουλίου θα τηρηθούν οι αποφάσεις του Υπουργείου Υγείας και δεν θα υπάρξει πανηγύρι στον χώρο εκεί, ενώ σε περίπτωση που επιχειρηθεί το στήσιμο πλανόδιων πωλητών εκεί, θα φροντίσουν για την απομάκρυνσή τους. «Εμείς δεν δίδουμε άδεια για τη διοργάνωση πανηγυριού και θα το ανακοινώσουμε στην ιστοσελίδα μας και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι απαγορεύεται η δημιουργία πανηγυριού. Όσον αφορά όμως την κοσμοσυρροή εκεί στην εκκλησία, εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι, είναι θέμα της Μητρόπολης». Επικοινωνώντας με τη Μητρόπολη Ταμασσού και Ορεινής, μας ενημέρωσαν ότι, όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος η εικόνα της Παναγίας θα μεταφερθεί στο ιερό Σπήλαιο Χρυσοσπηλιώτισσας στη Δευτερά και ο κόσμος θα μπορεί να προσέρχεται για προσκύνημα. Ο Πρωτοσύγκελος της Ι.Μ. Ταμασσού και Ορεινής, πατήρ Θεόδωρος Στυλιανού, μιλώντας στη «Σ», διαβεβαίωσε ότι θα ληφθούν μέτρα για την αποσυμφόρηση της συνάθροισης, χωρίς να παραβλέπει την ατομική ευθύνη του καθενός για να τηρεί αποστάσεις και φέρει προστατευτικά μέσα μαζί του. «Θα υπάρχει εκεί άτομο που θα φροντίζει για τη σειρά και θα βάζει λίγους μέσα για να προσκυνούν. Επίσης η εικόνα θα καθαρίζεται τακτικά».
Σχετικά
50 Χρόνια ΣΗΜΕΡΙΝΗ – Μισός Αιώνας Αξιόπιστης Ενημέρωσης στην Κύπρο
Η επέτειος των 50 χρόνων δεν αποτελεί μόνο αφορμή για αναδρομή, αλλά και δέσμευση για το μέλλον
Αλλαγή ώρας 2026: Πότε θα πάμε τα ρολόγια πάλι μπροστά
Παρά τη μακρά συζήτηση στην Ευρώπη για το αν πρέπει να σταματήσει, η αλλαγή ώρας συνεχίζει να εφαρμόζεται
Οι τουρίστες θα πληρώνουν από σήμερα εισιτήριο 2 ευρώ για να βλέπουν από κοντά την «Φοντάνα Ντι Τρέβι»
Το εισιτήριο, σύμφωνα με απόφαση του δήμου της Ρώμης, ισχύει για ξένους και ντόπιους επισκέπτες
Η Wizz Air μόλις ανακοίνωσε νέο προορισμό από τη Λάρνακα για το φετινό καλοκαίρι
Η εταιρεία ενισχύει τη βάση της στη Λάρνακα, με νέο προορισμό και αυξημένες συχνότητες για τη θερινή περίοδο 2026
Tripadvisor: Οι νέες ταξιδιωτικές τάσεις για το 2026
Οι εμπειρίες καθοδηγούν πλέον τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζονται τα ταξίδια διεθνώς
To Ted Lasso επιστρέφει για τέταρτη σεζόν το καλοκαίρι - Οι πρώτες εικόνες
Η πολυβραβευμένη σειρά του Apple TV+ επανέρχεται παρά τις φήμες για οριστικό τέλος
Η «Πανσέληνος του Χιονιού» την 1η Φεβρουαρίου σημείο καμπής για 4 ζώδια -Γιατί ονομάστηκε έτσι
Μετά την «Πανσέληνο του Λύκου» στις 3 Ιανουαρίου, αναμένεται η δεύτερη πανσέληνος του έτους την Κυριακή 1η Φεβρουαρίου
Το ελληνικό νησί που αναδείχθηκε «βασίλισσα των αντιθέσεων» από διεθνή ΜΜΕ
Το ελληνικό νησί δεν απευθύνεται πλέον αποκλειστικά σε όσους αναζητούν έντονη νυχτερινή ζωή
Έξι χώρες που πληρώνουν για να μετακομίσετε μόνιμα εκεί
Το κόστος ζωής ωθεί ολοένα και περισσότερους στην αναζήτηση μιας νέας αρχής εκτός συνόρων και ορισμένες χώρες προσφέρουν χρηματικά κίνητρα για να προσελκύσουν νέους μόνιμους κατοίκους
Ένα από τα πιο ρομαντικά εστιατόρια του νησιού, για να γιορτάσεις τον έρωτα!
Ένα εστιατόριο-προορισμός που συγκαταλέγεται ανάμεσα στα πιο ρομαντικά του νησιού, ιδανικό για στιγμές αφιερωμένες στον έρωτα