Δημοσιεύτηκε στις 04 Ιουνίου 2020
Δεν ξέρω αν τα έχεις δοκιμάσει ποτέ (ή έστω αν τα έχεις ακουστά) τα ψευτοκούπεπα του Άη Γρόση. Πρόκειται για ένα παραδοσιακό έδεσμα που έφτιαχναν στον Άγιο Αμβρόσιο της Κερύνειας.
Και σε αυτό το ταβερνάκι θα τα απολαύσεις όπως ακριβώς τα έφτιαχναν τότε, μιας και οι γονείς της οικογένειας κατάγονται από τον Άγιο Αμβρόσιο της Κερύνειας.
Ο λόγος για το Φουρνιστό, τον ολοκαίνουργιο κήπο της Κοφίνου, που άνοιξε πρόσφατα τις πόρτες του (στο χώρο όπου μέχρι πρότινος έβρισκες το εστιατόριο Καντάρα) σερβίροντάς μας πιάτα φτιαγμένα με αγάπη και μεράκι.
Αρκεί να δεις το μενού του και θα το διαπιστώσεις κι εσύ:
Το μενού αρχίζει με τη σημείωση "να γεμώσει το στομάσχι".
Σαλάτα του χωρκού
Για να κάμετε όρεξη....
Οφτόν του Πανίκκου
Κουπέπια όπως τα ξέρετε
ψευτοκούπεπα του Άη Γρόση
Χορτόπιτες Αηγροσήτικες
Πουρκούρι
Ελιά ήμερη (ρωτήστε να μάθετε γιατί)
Και εξηγώ... εδώ λοιπόν που αναγράφεται η φράση ελιά ήμερη, αυτό παραπέμπει σε μία φράση που χρησιμοποιούσαν στο χωριό του πατέρα της οικογένειας και σημαίνει: οτιδήποτε έχει το κατάστημα σήμερα ή της ώρας. Όπως για παράδειγμα τταβάς, μακαρόνια του φούρνου, κολοκάσι, μανιτάρια, αγρέλια κ.λπ., μιας και δεν είναι κάτι σταθερό αλλά εξαρτάται από την εποχικότητα και τη διαθεσιμότητα. Δηλαδή είναι κάτι σαν μεζές.
Στο μενού ωστόσο θα βρεις και vegan πιάτα, για όσους ακολουθούν έναν διαφορετικό τρόπο διατροφής.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το οφτό κλέφτικο το φουρνιστό (εξ ου και το όνομα του μαγαζιού) εδώ έχει ιστορία χρόνων, γι' αυτό και το ετοιμάζει με μεράκι ο πατέρας της οικογένειας, ο. Πανίκκος, όπως το έφτιαχνε και τότε στον Άγιο Αμβρόσιο.
Επίσης τα λαχανικά και τα ζαρζαβατικά είναι δικής τους παραγωγής, όπως και το γιαούρτι, τα αβγά, αλλά και τα χρυσόμηλα που θα σε κεράσουν στο τέλος, μαζί με το γλυκό.
Για γλυκό, λοιπόν, θα σε κεράσουν πίττα της σάτζιης, φτιαγμένη με έναν ιδιαίτερο τρόπο, και φυσικά χρυσόμηλα από την αυλή τους, που φύτεψε ο πατέρας της οικογένειας, μίας και ήταν το παραδοσιακό γλυκό του Αγίου Αμβροσίου.
Στο Φουρνιστό, λοιπόν, θα πας κάθε Παρασεκυή και Σάββατο βράδυ καθώς και Κυριακή μεσημέρι. Προηγουμένως καλό θα ήταν να κάνεις και την κράτησή σου για να βρεις σίγουρα μία θέση στον υπέροχο κήπο!
Το Φουρνιστό
(99837957, 97632345, 77776181) Κερύνειας 1, Κοφίνου, επ. Λάρνακας.
Website: https://www.food4you.com.cy/to-fournisto/
Facebook: https://www.facebook.com/Fournistobyfood4you/
Instagram: https://instagram.com/fournisto_by_food4you?igshid=1ijircexl0593
Σχετικά

"Do it like Emily" στο Anemi Bistro
Ευφυέστατο, υγιεινό και πεντανόστιμο brunch και lunch και τέσσερις νέοι, απίθανοι και άκρως θρεπτικοί χυμοί... με χιούμορ και όλα τα θεραπευτικά superpowers

Ιαπωνική κουζίνα σε ένα ειδυλλιακό σκηνικό, δίπλα στη θάλασσα
Το Notios at Almyra είναι μοντέρνο, κοσμοπολίτικο και με νέα, συναρπαστικά πιάτα

Αποσύρεται αλεσμένος δυόσμος από την κυπριακή αγορά (pics)
Αναφέρουν πως ενδέχεται κάποια ποσότητα της πιο πάνω παρτίδας του προϊόντος να βρίσκεται ήδη στην κατοχή καταναλωτών

Μάθαμε πότε ανοίγει η νέα, ντιζαϊνάτη ταβέρνα της Λευκωσίας
Ένας καινούργιος χώρος εστίασης στην καρδιά της πόλης που θα συζητηθεί

Ο γαστρονομικός χάρτης της πρωτεύουσας αποκτά Ιταλική καλοκαιρινή αύρα: Δοκιμάσαμε το νέο εντυπωσιακό μενού του Crosta Nostra!
Ανάλαφρες γεύσεις, εποχιακά υλικά σε ευφάνταστες δημιουργίες, συνθέτουν την καλοκαιρινή πρόταση του ιταλικού εστιατορίου, Crosta Nostra.

Οδηγός Πόλη Χρυσοχούς-Λατσί: Τα καλύτερα 18 στέκια για να κλείσεις τραπέζι
Από παραθαλάσσιες ψαροταβέρνες μέχρι κρυφές γαστρονομικές γωνιές — ο απόλυτος οδηγός για φαγητό με άποψη στην περιοχή

Η ταβέρνα 7 Λινοί στο χωριό Καπηλειό είναι ο παράδεισος των steak, της πίτσας και των μεζέδων
Η ταβέρνα 7 Λινοί στο χωριό Καπηλειό των 30 κατοίκων αποτελεί το απόλυτο φετίχ ενός ψαγμένου κρεατοφάγου

Pralina Experience: Γευστική απόδραση στο κέντρο της Λευκωσίας
Καλοκαίρι στην πόλη; Κι όμως, μπορεί να γίνει υπέροχο, αρκεί να ξέρεις πού να πας!
Οι Κυριακές γίνονται πιο όμορφες στο Jamie Oliver Kitchen Λεμεσού
Γιατί κάθε Κυριακή αξίζει να είναι ξεχωριστή.

Inamo & Ahinos: Δύο πεντανόστιμα εστιατόρια στην ίδια μαγευτική βεράντα
Τα γευστικά ταξίδια που μπορείς να κάνεις μέσα από τα δύο εστιατόρια του Πρωταρά

Είναι ο Απόλλωνας (Καδής) ο θεός του omakase στην Κύπρο;
Σε ένα κρυμμένο διαμάντι στο κέντρο της πόλης θα απολαύσεις την απόλυτη εμπειρία omakase, με ιαπωνική αισθητική, τελετουργία και φινέτσα!

Royal Ris: 50 χρόνια γεύσης στην καρδιά των Φοινικούδων
Ένα εστιατόριο που συνδυάζει με επιτυχία και αρμονία τη μεξικάνικη με τη μεσογειακή κουζίνα, σε έναν υπέροχο χώρο με θέα τη θάλασσα