Εστιατόρια , Τα Καλύτερα της Κύπρου

Ο Ανδρέας Παπανδρέου, μας εξηγεί γιατί ο καλός καφές θέλει μεράκι

Ο Ανδρέας Παπανδρέου ιδιοκτήτης του Uluwatu Specialty Coffees μας αποκαλύπτει τα μυστικά του καλού καφέ.

Δημοσιεύτηκε στις 24 Ιανουαρίου 2020

Το Uluwatu δεν είναι απλά μια καφετέρια. Είναι ένας χώρος με χαρακτήρα και προσωπικότητα, κάτι που αντικατοπτρίζεται και στην κουλτούρα του κόσμου που προσελκύει. Εμείς συναντήσαμε τον Ανδρέα Παπανδρέου, ιδιοκτήτη του Uluwatu Specialty Coffees και τον ρωτήσαμε τα πάντα γύρω από τον καφέ.

Αυτό που σίγουρα καταλάβαμε, απ’ το πρώτο κόλας λεπτό, είναι πως ο Ανδρέας είναι πολύ καλός γνώστης του αντικειμένου. Αυτό, όμως, που τον ξεχωρίζει είναι η αγάπη και το μεράκι που βάζει σε αυτό που κάνει

Πώς γεννήθηκε η ιδέα για τη δημιουργία του Uluwatu στην καρδιά της Λεμεσού;
Πριν από τέσσερα χρόνια, ένα πολύμηνο ταξίδι στο εξωτικό Μπαλί της Ινδονησίας μού έδωσε την απαραίτητη ενέργεια για να κάνω πράξη μια παλιά σκέψη, ένα διαφορετικό coffee shop. Λίγους μήνες μετά, βρήκα το μέρος, όπου σήμερα χτυπά η καρδιά του Uluwatu. Ένα κτίριο, το οποίο αν και βρίσκεται σε κεντρική οδό, κανείς δεν του έδινε σημασία, όμως είχε χαρακτήρα και ήταν δίπλα στη θάλασσα. Perfect match.

Τι είναι αυτό που κάνει το που κάνει το Uluwatu να ξεχωρίζει; Τι διαφορετικό θα βρει κάποιος εδώ;
Είναι αυθόρμητο και αυθεντικό, σίγουρα όχι ορθολογικό ή profit-oriented. Από το design μέχρι τα πιο instagramable παγωτά, όλα δείχνουν ότι η λογική κυριαρχείται από το πάθος και τη δημιουργικότητα. Τελευταία φιλοξενούμε έναν φανταστικό εκδότη βιβλίων από την Αυστραλία, handmade πορσελάνινα ποτήρια από την Κοπεγχάγη και specialty tea από το Βερολίνο. Όσον αφορά τα επόμενα σχέδιά μας, κάτι όμορφο είναι στο πλάνο. Τελικά το Uluwatu είναι lifestyle.

Γιατί είναι δύσκολο να βρεις καλό καφέ;
Σκέψου τον καφέ σαν το κόσμημα σε μια μεγάλη αλυσίδα. Αν ένας κρίκος της αλυσίδας είναι αδύναμος, το αποτέλεσμα δεν θα είναι τόσο καλό. Και είναι αρκετοί οι κρίκοι: από την ποιότητα της συγκομιδής και της επεξεργασίας στη φάρμα, σε αυτόν που θα ψήσει τον καφέ, μετά στη μηχανή του καφέ και τους μύλους μέχρι και τον barista. Την τεχνογνωσία, την αντίληψη και το πάθος του barista. Σε όλα αυτά βάλε τον χρόνο και τη μεταφορά. Πόσο φρέσκος είναι ο πράσινος καφές; Πόσο φρεσκοκαρβουδισμένος είναι;

Ποια χαρακτηριστικά έχει για εσάς ο καλός καφές;
Είναι τόσο δύσκολο να βγει ένας καφές σωστά, γιατί είναι πολλές οι μεταβλητές που επηρεάζουν την εκχύλιση – κανένα εσπρέσο δεν είναι ίδιο με το προηγούμενο. Ένας καλός καφές είναι αυτός που δεν θέλεις να τελειώσει. Μερικές φορές πετυχαίνεις έναν καφέ που σε ταξιδεύει και αυτό είναι μαγικό. Δεν θα πω τίποτα για καβούρδισμα, οξύτητες, σώμα και νότες, αυτά είναι υποκειμενικά και προτιμήσεις σεβαστές. Ας έχουμε τουλάχιστον την ελευθερία να πιούμε τον καφέ μας όπως θέλουμε.

Πιστεύετε ότι οι Κύπριοι γνωρίζουμε από καλό καφέ; Έχει μπει πλέον στην κουλτούρα μας;
Η ταχύτητα που η Κύπρος καλύπτει το κενό είναι απίστευτη! Πιστεύω πως ήδη το επίπεδο έχει ανεβεί αρκετά, με local roasters να κάνουν υπέροχη δουλειά και σιγά-σιγά βλέπουμε περισσότερους πελάτες με γνώσεις και προτιμήσεις. Οπότε το μέλλον είναι λαμπρό.

Ποια προβλήματα αντιμετωπίζει η αγορά του καφέ στην Κύπρο;
Δεν υπάρχουν αρκετοί που βλέπουν το επάγγελμα του barista ως επιλογή καριέρας. Άρα πρέπει να επενδύσουμε στην εκπαίδευση των ανθρώπων μας και φυσικά να τους καλοπληρώνουμε. Το έξτρα κόστος θα καλυφθεί από περισσότερους και πιο χαρούμενους πελάτες.

Uluwatu Specialty Coffees
(25222191) Ανεξαρτησίας 10, Λεμεσός.
Δ-Παρ 07.30-20.00 & Σ-Κ 09.00-20.00.

Έντυπη έκδοση Check In Cyprus, Ιανουάριος 2020

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close