Δημοσιεύτηκε στις 30 Απριλίου 2020
Ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών θεωρεί απαράδεκτο το νομοσχέδιο που προώθησε το Υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή, σύμφωνα με το οποίο όπως πληροφορείται, υποχρεώνονται οι καταναλωτές να αποδεχθούν πιστωτική σημείωση (voucher), σε βάθος χρόνου, μέχρι και το 2021, με την εγγύηση του κράτους ότι αν μέχρι τότε οι διοργανωτές ταξιδιών δεν επιστρέψουν τα χρήματα ή δεν πραγματοποιήσουν τις υποσχέσεις τους, το κράτος θα επιστρέψει τα χρήματα στους καταναλωτές, ως εγγυητής.
Σε ανακοίνωσή του, ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών αναφέρει πως «το εν λόγω νομοσχέδιο, αν ευσταθούν οι πληροφορίες του, θεωρείται απαράδεκτο γιατί αφαιρεί δικαιώματα των καταναλωτών, που έχουν σήμερα με βάση την πιο πάνω συγκεκριμένη νομοθεσία, Ν.186(Ι)/2017 και με βάση την Οδηγία ΕΕ 2015/2302 που αναφέρεται πιο πάνω».
Σημειώνει ότι δέχθηκε σωρεία παραπόνων από καταναλωτές, οι οποίοι έκλεισαν οργανωμένο ταξίδι και πλήρωσαν προκαταβολές, αλλά λόγω της έκτακτης κατάστασης που δημιουργήθηκε, δεν πραγματοποιήθηκε το ταξίδι τους, σημειώνοντας ότι στα παράπονά τους οι καταναλωτές, ζητούσαν από το Σύνδεσμο μας να πληροφορηθούν τα δικαιώματά τους.
Διάβασε ακόμα: Πώς θα είναι οι πτήσεις μετά τον κορωνοϊο;
Σύμφωνα με τον Κυπριακό Σύνδεσμο Καταναλωτών «το νομοσχέδιο πιθανότατα είναι παράνομο, γιατί έρχεται σε αντίθεση με τις σαφείς πρόνοιες της υπό αναφορά Οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης», σημειώνοντας ότι «ουσιαστικά το νομοσχέδιο, που σήμερα βρίσκεται ενώπιον της Βουλής για συζήτηση, υποχρεώνει τους καταναλωτές να δώσουν τα χρήματά τους στην τουριστική βιομηχανία για ενάμιση χρόνο, με την εγγύηση του Κράτους ότι στο τέλος αυτής της χρονικής περιόδου θα πάρουν τα χρήματά τους».
Όπως αναφέρει οι καταναλωτές βρίσκονται και αυτοί σε άσχημη οικονομική κατάσταση και έχουν απόλυτη ανάγκη αυτών των χρημάτων που πλήρωσαν, για να καταλήξει ότι «δεν μπορεί οι καταναλωτές από τη μια να ζητούν αναστολή των δόσεων τους και να διεξάγουν αγώνα επιβίωσης και από την άλλη το κράτος με νόμο να τους στερεί το νόμιμο δικαίωμά τους να τους επιστραφούν τα δικά τους χρήματα».
ΚΥΠΕ
Σχετικά

Aύγουστος στο βουνό: Last minute διακοπές, σε 20 μοναδικά καταλύματα!
Καλοκαιρινή εξόρμηση και διαμονή στα ορεινά της Κύπρου για δροσερές διακοπές

Καιρός: Στους 36°C σήμερα η θερμοκρασία – Σταδιακή άνοδος μέχρι την Πέμπτη
Aναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Ανηφορίζει και πάλι ο υδράργυρος: Ετοιμαστείτε για 40άρια την ερχόμενη εβδομάδα
Ο καιρός μέχρι τέλος Αυγούστου

Ανηφορίζει ξανά ο υδράργυρος - Στους 37 βαθμούς σήμερα η θερμοκρασία
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Τα δικαιώματα των ταξιδιωτών σε πτήσεις, ενοικίαση αυτοκινήτου και ξενοδοχεία
Όλα όσα πρέπει να ξέρεις

Η Ρώμη ανοίγει πολυτελές ξενοδοχείο για σκύλους στο αεροδρόμιο
Το νέο ξενοδοχείο για σκύλους στο αεροδρόμιο της Ρώμης προσφέρει μασάζ, ιδιωτικούς κήπους και αρωματοθεραπεία

Υποχωρεί σταδιακά ο παρατεταμένος καύσωνας – «Ανάσα» δροσιάς από σήμερα
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

10+1 "μεγάλες" εικόνες από τον (φετινό) Δεκαπενταύγουστο στην Τήνο
Η φωτογράφος Έβελυν Φωσκόλου φωτογραφίζει προσκυνητές και επισκέπτες του νησιού στην κορύφωση του καλοκαιριού



Εναλλακτική διαδρομή για όσους θα εξορμήσουν στα βουνά
Οδηγίες από την Αστυνομία για χρήση εναλλακτικού δρομολογίου για αποσυμφόρηση της κυκλοφορίας

6 πράγματα που πρέπει να ξέρεις αν θα ψήσεις σούβλα στο βουνό
Εξόρμηση για τις διακοπές του Δεκαπενταύγουστου και κίνδυνος πρόκλησης δασικών πυρκαγιών