Δημοσιεύτηκε στις 24 Απριλίου 2020
Μπορεί να μοιάζει πρόωρο και ολίγον άτοπο το ερώτημα, νοουμένου ότι τα δεδομένα, αν και αισιόδοξα, είναι ακόμα ρευστά σε σχέση με την πρόοδο της μετάδοσης του ιού στην Κύπρο, ωστόσο για τους άμεσα ενδιαφερόμενους, το ζήτημα είναι μείζων και καθόλου άδικα.
Η διαδικασία της προετοιμασίας ενός γάμου στην Κύπρο είναι χρονοβόρα και κοστίζει αρκετές χιλιάδες ευρώ, με τα περισσότερα απ’ αυτά να δίνονται ως προκαταβολή, στους διάφορους επαγγελματίες που θα ασχοληθούν με την τελετή και τη δεξίωση, ενώ δεν είναι καθόλου εύκολο να βρεις διαθέσιμες ημερομηνίες και χώρους για να πραγματοποιήσεις όσα έχει φανταστεί το ζευγάρι για τη μέρα αυτή.
Η πανδημία και η απαγόρευση κυκλοφορίας αποτέλεσε σοβαρό πλήγμα στην τέλεση γάμων και παρά το γεγονός ότι υπήρχε η εξαίρεση για την τέλεση ενός γάμου, με την παρουσία 10 ατόμων, η πλειοψηφία των ζευγαριών που ανέβαλαν τον γάμο τους, δεν προχώρησε σε αυτή τη λιτή επιλογή.
Εδώ και μερικές ημέρες η κυβέρνηση άρχισε να εξετάζει τα μέτρα χαλάρωσης και σταδιακής επιστροφής στην κανονικότητα, παρουσιάζοντας ανεπίσημα τις 4 φάσεις άρσης των μέτρων. Πρόσφατα, μάλιστα, ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου ανέφερε σε συνέντευξή του πως, αν όλα πάνε καλά και συνεχίσουμε την καλή μας πορεία, σε 2-3 μήνες θα αρθούν όλα τα περιοριστικά μέτρα, δηλαδή γύρω στον Αύγουστο.
Βάσει των δεδομένων που έχουμε μέχρι στιγμής και με οδηγό τις 4 φάσεις άρσης των μέτρων που έχουν δημοσιευθεί, γάμοι, δεξιώσεις, συγκεντρώσεις πολλών ατόμων, αλλά και εκκλησίες, εμπίπτουν στην 4η κατηγορία άρσης των μέτρων, η οποία αναμένεται να εφαρμοστεί περί τα τέλη Ιουνίου.
Σύμφωνα με πηγή του υπουργείου Εσωτερικών, δεξιώσεις και εκδηλώσεις που συγκεντρώνουν μεγάλο αριθμό ατόμων, αποτελούν πιθανές εστίες μόλυνσης και αυτό είναι κάτι το οποίο η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει. Τονίζεται παράλληλα πως όλα τα πιο πάνω είναι υποθετικά σενάρια καθώς κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει με βεβαιότητα πως θα εξελιχθούν τα πράγματα. «Η κυβέρνηση θα επανεξετάζει τα δεδομένα κάθε 2-3 εβδομάδες και αναλόγως θα αναθεωρούνται τα μέτρα, τίποτα δεν είναι βέβαιο», ξεκαθαρίζει πηγή του ΥπΕΣ.
Η νέα τάξη πραγμάτων και οι εναλλακτικές
Το SigmaLive συνομίλησε με την κα Μέλανη Ποταμίτου του Splendid Events για το ζήτημα που απασχολεί χιλιάδες συνανθρώπων μας τις τελευταίες βδομάδες. Η ίδια τόνισε αρχικά ότι η διαχείριση της Κύπρου στην όλη υπόθεση αποτελεί σαφώς παράδειγμα, αφού φαίνεται να οδεύουμε προς την έξοδο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Ανάμεσα σε άλλα η κ. Ποταμίτου, προτείνει και εναλλακτικές λύσεις και ευελιξία σαν τα «κλειδιά» της επόμενης μέρας. Τόσο σε ότι αφορά τους γάμους και τις εκδηλώσεις, όσο και στη νέα καθημερινότητα που θα κληθούμε να ζήσουμε τους επόμενους μήνες. Σε αυτό το πλαίσιο νέοι τύποι γάμων θα μπορούσαν να είναι η λύση της επόμενης μέρας, αφού σκοπός είναι το μυστήριο! Σχετικές είναι και οι ιδέες που μπαίνουν στο τραπέζι και η κ.Ποταμίτου εξηγεί μιλώνστας στο SigmaLive τον τρόπο διεξαγωγής.
- Microwedding: Πρόκειται για έναν γάμο με τους στενούς συγγενείς και φίλους που δεν θα υπερβαίνει τα 50 άτομα.
- Sequel Weddings: Η διεξαγωγή του μυστηρίου του γάμου την ημερομηνία στην οποία ήταν προγραμματισμένο να γίνει, αν και εφόσον το επιτρέπουν οι συνθήκες και η διεξαγωγή ενός πάρτι σε άλλη ημερομηνία.
Σχετικές αποφάσεις για το ζήτημα σαφώς θα λάβει η Πολιτεία η οποία έχει και τον τελευταίο λόγο στο πώς θα γίνει το «ξεκλείδωμα» της χώρας και ειδικότερα για το ζήτημα των γάμων η Εκκλησία και η Ιερά Σύνοδος θα εξετάσουν το θέμα της ενδεχόμενης διεξαγωγής γάμων Παρασκευές και κάποια Σάββατα όπου δεν επιτρέπονται γάμοι λόγω νηστειών, απόφαση που θα ήταν σημαντική για τους διοργανωτές γάμων αφού θα είχαν μια επιπλέον μέρα να προσφέρουν στα ζευγάρια.
Σχετικά

Οι Βρετανικές Βάσεις προειδοποιούν: Μην κολυμπάτε στο Lady’s Mile
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι Βρετανικές Βάσεις συμβουλεύουν να μην κολυμπάτε σε αυτές τις συγκεκριμένες θαλάσσιες περιοχές μέχρι νεωτέρας

Το Καρναβάλι Αμμοχώστου σε κοινή πρόταση για Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα με Καρναβάλι Putignano Ιταλίας και Πατρινό Καρναβάλι
Μέσα από τη συνεργασία αυτή, οι πόλεις θα έχουν τη δυνατότητα να ενισχύσουν τη θέση τους στον ευρωπαϊκό πολιτιστικό χάρτη

Σκαρφαλώνει στους 35 βαθμούς σήμερα η θερμοκρασία - Πότε αναμένεται αισθητή πτώση
Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 35 βαθμούς στο εσωτερικό, γύρω στους 29 στα παράλια και στους 26 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά, αναφέρει το Τμήμα Μετεωρολογίας


Time Out: Αυτή είναι η No1 πόλη στον κόσμο για φαγητό
Στη λίστα του Time Out δεν έχει θέση η Ελλάδα

H CRIVIT στον δρόμο για να γίνει το ισχυρότερο movement brand στην Ευρώπη με νέα ταυτότητα
Η CRIVIT παρουσιάζει την έναρξη της πρώτης διεθνούς καμπάνιας omnichannel "FIND YOUR MOVE"

5+1 προορισμοί με πτήσεις κάτω των €233 για τον Δεκαπενταύγουστο
Δες τις επιλογές για το τετραήμερο από Λάρνακα και Πάφο

Η Wizz Air ανακοίνωσε πτήσεις με τιμές κάτω από €20.99 (για δύο μέρες)
Γιορτάζει τα γενέθλιά της, προσφέροντας πάνω από 1 εκατομμύριο θέσεις με τιμές κάτω από €20.99 για ταξίδια που πραγματοποιούνται έως τις 28 Μαρτίου 2026.

Σκόνη και συννεφιά στο μενού του καιρού σήμερα – Πότε αναμένεται άνοδος της θερμοκρσίας
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Κώστας Λυχναράς: Πέθανε ο σπουδαίος σκηνοθέτης του «Κωνσταντίνου και Ελένης»
Η ανακοίνωση της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών


Αυτό το ελληνικό νησί συνδυάζει χαλάρωση και δράση — ήρθε η στιγμή να το προσθέσεις στη travel list σου
Ανακάλυψε την ήρεμη πλευρά της περιπέτειας