Θέατρο , News

Ο ΘΟΚ παγοποιεί τις θεατρικές χορηγίες

Παγοποίηση διαδικασίας θεατρικών χορηγιών Θυμέλη 2020 μετά από απόφαση της επιτροπής προστασίας ανταγωνισμού

Δημοσιεύτηκε στις 20 Νοεμβρίου 2019

Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου, στο πλαίσιο του νόμου του και της εντολής του από το Κράτος, οργανώνει παραστάσεις από το 1971 και επιχορηγεί το ανέβασμα παραστάσεων από τρίτους.

Με βάση απόφαση της ΕΠΑ*, ο ΘΟΚ καλείται ουσιαστικά να τερματίσει άμεσα είτε τις παραγωγές του είτε τις χορηγίες προς τα ιδιωτικά θέατρα και να παραβεί τον περί Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου Νόμο του 1970, ο οποίος και τον διέπει και ο οποίος ρητά καθορίζει ως αποκλειστικές αρμοδιότητες του ΘΟΚ τόσο την προαγωγή της θεατρικής τέχνης και την οργάνωση παραστάσεων, όσο και την προώθηση και ανάπτυξη γενικά του θεάτρου και καλλιέργεια του θεατρικού καλλιτεχνικού συναισθήματος.

Τυχόν άμεση συμμόρφωση του ΘΟΚ με την απόφαση της ΕΠΑ, είτε με τερματισμό των δικών του παραγωγών (που ας σημειωθεί δεν έγινε ούτε μετά από τα γεγονότα του 1974) είτε με τερματισμό των χορηγιών των ιδιωτικών θεάτρων (τα οποία αναμένουν εντός Νοεμβρίου την ανακοίνωση των χορηγιών μέσω του ΘΥΜΕΛΗ για να μπορέσουν να λειτουργήσουν με βάση αυτές στο πρώτο εξάμηνο του 2020), οδηγεί σε συρρίκνωση και ανυπολόγιστη ζημιά το Κυπριακό Θέατρο γενικότερα.

Ο ΘΟΚ, ενόψει της διαφωνίας του με την εν λόγω απόφαση και το σκεπτικό της, έχει ήδη προχωρήσει στην καταχώρηση προσφυγής εναντίον της απόφασης, ενώπιον του Διοικητικού Δικαστηρίου, και αιτείται παράλληλα την έκδοση διατάγματος αναστολής της απόφασης μέχρι την έκδοση της τελικής απόφασης του Δικαστηρίου. 

Η απόφαση της ΕΠΑ πλήττει ανεπανόρθωτα το Κυπριακό Θέατρο αλλά και τον αρμόδιο για θεατρική ανάπτυξη φορέα του Κράτους και θα αποτελέσει την απαρχή χιονοστιβάδας που μπορεί να αποβεί καταστροφική για το Κυπριακό Θέατρο όπως το γνωρίζουμε αλλά και γενικότερα τον πολιτισμό.  Και όλα αυτά σε μια περίοδο που βρίσκει το Κυπριακό Θέατρο να ανθεί, να χαίρει ανάπτυξης και ακόμα και τους αριθμούς να ευημερούν, τρία χρόνια μετά την υποβολή του παραπόνου, επανειλημμένες διαβουλεύσεις με τους θεατρικούς φορείς και βελτιώσεις του τρόπου παροχής χορηγιών.  Αξίζει να σημειωθεί πως το παράπονο υποβλήθηκε μετά την ανακοίνωση χορηγιών του πρώτου έτους εφαρμογής ΘΥΜΕΛΗ το 2016, από το Θέατρο ΕΝΑ, το οποίο συνέχισε έκτοτε να απολαμβάνει χορηγιών,  όπως και τα τελευταία 33 χρόνια.  

Ο ΘΟΚ διαβεβαιώνει τόσο τα ιδιωτικά θέατρα όσο και το θεατρόφιλο κοινό ότι θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να διασφαλίσει τη συνέχιση και ανάπτυξη του θεάτρου στην Κύπρο και την εύρυθμη λειτουργία των θεατρικών φορέων, σύμφωνα και με την εντολή που ο ίδιος ο Νόμος του δίδει. Εν αναμονή όμως της δικαστικής απόφασης, σε σχέση με την αίτηση για αναστολή της άμεσης εφαρμογής της απόφασης της ΕΠΑ, η οποία είναι δεσμευτική, ο ΘΟΚ είναι αναγκασμένος να παγοποιήσει τις διαδικασίες του Σχεδίου ΘΥΜΕΛΗ για το Α’ εξάμηνο του 2020, με την ελπίδα οι διαδικασίες ενώπιον του Δικαστηρίου, να του επιτρέψουν να επιτελέσει το έργο του μέχρι το τέλος του 2019. 
 

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close