Δημοσιεύτηκε στις 02 Απριλίου 2020
Tα ερωτήματα που μας βασανίζουν πλέον, όπως και η καθημερινότητά μας, έχουν αλλάξει κατά πολύ. Πώς πρέπει να πλένω τα ρούχα μου, μένει ο ιός πάνω τους, πρέπει να βγάζω τα παπούτσια μου έξω από το σπίτι, μπορώ να κάνω σεξ αυτή την περίοδο; Αυτά και άλλα πολλά προσπαθούμε ν’ απαντάμε καθημερινά, μέσα από τις γνώσεις των ειδικών. Παρακάτω θα διαβάσεις και όσα θες για τις μάσκες προστασίας που πρωταγωνιστούν αυτές τις μέρες στις μετακινήσεις μας έξω από το σπίτι.
Όπως ανέφερε πριν από λίγες ημέρες ο γιατρός εργασίας, επιδημιολόγος του ΕΟΔΥ Θεόδωρος Λύτρας στο Πρακτορείο FM, η χρήση της μάσκας δεν έχει και μεγάλη χρονική διάρκεια, καθότι μετά από μερικές ώρες αρχίζει και μουσκεύει με την αναπνοή, οπότε και γίνεται εστία μικροβίων.
«Είναι κυρίως χρήσιμη στους ίδιους τους ασθενείς, προκειμένου να μην μεταδώσουν τον ιό. Πιθανώς να προστατεύει και τους υγιείς που τη φοράνε, για να μην κολλήσουν από άλλους. Δεν έχουμε πολύ καλά επιδημιολογικά δεδομένα, που να μας το δείχνουν, αλλά ίσως να προστατεύει λίγο η μάσκα. Το πιο σημαντικό είναι όμως να τη φοράμε σωστά» τόνισε ο επιδημιολόγος και συνέχισε δίνοντας τις παρακάτω εξηγήσεις:
Η έγχρωμη επιφάνεια της, που είναι συνήθως χρώματος μπλε, πρέπει να είναι από την έξω μεριά, η οποία είναι αδιάβροχη και σχεδιασμένη έτσι ώστε να μένουν εκεί τα μικρόβια του περιβάλλοντος. Και η άσπρη επιφάνεια, η οποία είναι απορροφητική, πρέπει να είναι από τη μέσα μεριά, που εφάπτεται στο πρόσωπο μας.
Το τελευταίο διάστημα διακινούνται κάποια fake news που προτρέπουν τον κόσμο να τις φοράει ανάποδα, κάτι που δεν ισχύει σε καμία περίπτωση.
Την φοράμε, προσαρμόζοντας στη μύτη μας το μικρό έλασμα που έχει στην πάνω μεριά και τραβάμε την κάτω μεριά, ώστε να έρθει κάτω από το σαγόνι μας.
Ακολούθως τη δένουμε πίσω από τα κεφάλι μας για να εφαρμόσει σωστά, ή αν έχει λαστιχάκια, τα περνάμε πίσω από τα αυτιά.
Πλένουμε πάντα τα χέρια μας με σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο διάλυμα πριν τη φορέσουμε και στη συνέχεια αφού τη φορέσουμε, θα πρέπει να θεωρούμε την εξωτερική της επιφάνεια σαν μολυσμένη επιφάνεια.
Δηλαδή δεν πιάνουμε τη μάσκα και μετά πιάνουμε τα χέρια μας, τα μάτια μας κλπ. Αν θέλουμε να την προσαρμόσουμε στο πρόσωπο μας, θα χρειαστεί να ξαναπλύνουμε τα χέρια μας. Όταν θελήσουμε να την αφαιρέσουμε από το πρόσωπο μας, θα πρέπει να την πιάσουμε από την πίσω μεριά, και όχι από την μπροστινή που είναι μολυσμένη, να την πετάξουμε αμέσως σε κάποιο καλάθι απορριμμάτων και να ξαναπλύνουμε τα χέρια μας.
Σχετικά
Aεροπορική εταιρεία ανακοίνωσε ότι δεν θα αυξήσει τις τιμές των εισιτηρίων και θα δώσει voucher €50
Δέσμευση της, να συνεχίσει να κάνει το ταξίδι προσιτό για όλους.
Πόσο εύκολα το ChatGPT μπορεί να καταστρέψει τις διακοπές μας
Τραγικά λάθη στον ταξιδιωτικό προγραμματισμό το αποδεικνύουν.
Η Aegean αναπροσαρμόζει τις τιμές των εισιτηρίων της, λόγω κόστους καυσίμων
Η AEGEAN προχωρά σε αναπροσαρμογή των τιμών των εισιτηρίων, τα οποία θα κινηθούν σε σχετικά περιορισμένα επίπεδα, από 7 έως 8%
Το Πάσχα βρίσκει τη θέση του δίπλα στη θάλασσα
Μια πασχαλινή εμπειρία γεμάτη γεύσεις, παραδόσεις και οικογενειακές στιγμές στη Λεμεσό
Εκεί που ζεις φθηνά και δουλεύεις από παντού: Η καλύτερη πόλη της Ευρώπης για digital nomads
Η ευρωπαϊκή πόλη που κατακτά τους digital nomads και γιατί όλοι μετακομίζουν εκεί
Top ξενοδοχεία για Πάσχα σε Κύπρο και Ελλάδα, με προνομιακές τιμές
Πασχαλινές Αποδράσεις με τη Louis Hotels σε Κύπρο και Ελλάδα!
Οι πιο ευτυχισμένες χώρες στον κόσμο το 2026
Η Φινλανδία στην κορυφή για 9η χρονιά. Ποιες χώρες ξεχωρίζουν, γιατί οι Σκανδιναβοί προηγούνται και πού κατατάσσεται η Κύπρος και η Ελλάδα στη λίστα
Τίθεται σε ισχύ η Κίτρινη Προειδοποίηση-Ισχυρές καταιγίδες, άνεμοι και χαλάζι
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού
«The Sun»: Ένα ελληνικό νησί «κρυμμένο μυστικό» -«Δεν θέλεις να φύγεις από αυτόν τον τόπο»
Ιδιαίτερη διεθνή προβολή απολαμβάνουν οι Λειψοί στην Ελλάδα μέσα από εκτενές ταξιδιωτικό αφιέρωμα της βρετανικής εφημερίδας «The Sun»
Βαρομετρικό χαμηλό επηρεάζει την Κύπρο – Σε ισχύ Κίτρινη προειδοποίηση για βροχές
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού
Εαρινή Ισημερία 2026: Πότε είναι η πρώτη ημέρα της Άνοιξης
Τι είναι η Εαρινή Ισημερία 2026 και πότε μπαίνει η Άνοιξη