16-22 November 2019
Θέατρο , Μη χάσετε

"Άνθρωποι και ποντίκια" του Στάινμπεκ στο Σατιρικό

Το εμβληματικό έργο του βραβευμένου Τζων Στάινμπεκ, ανεβαίνει σε σκηνοθεσίαΣτέλιοΚαυκαρίδη

Δημοσιεύτηκε στις 11 Νοεμβρίου 2019

Το εμβληματικό έργο "Άνθρωποι και ποντίκια" του βραβευμένου με βραβείο Πούλιτζερ και Νόμπελ λογοτεχνίας Τζων Στάινμπεκ, ανεβαίνει στην Κεντρική Σκηνή του Σατιρικού Θεάτρου. Τη σκηνοθεσία του έργου έχει αναλάβει ο Στέλιος Καυκαρίδης.

Γραμμένο το 1937,  ως νουβέλα, το "Ανθρωποι και ποντίκια" έχει παρουσιαστεί αμέτρητες φορές στο θέατρο, έχει διασκευαστεί για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση και θεωρείται από τα αναμφισβήτητα αριστουργήματα της Παγκόσμιας λογοτεχνίας του 
20ου αιώνα. Πηγή έμπνευσης για τον τίτλο υπήρξαν δύο στίχοι από το ποίημα του Ρόμπερτ Μπερνς «Σ' ένα ποντίκι» («To a Mouse»): «Των ποντικών και των ανθρώπων τα σχέδια τα πιο καλά στημένα, στραβά πηγαίνουν συχνά».

Στο έργο απεικονίζονται οι συνθήκες ζωής των άπορων εργατών στην Αμερική, η οποία μαστίζεται από τις συνέπειες της  οικονομικής ύφεσης του 1929. Ο Αμερικανός συγγραφέας κατορθώνει να αποδώσει την αγωνιώδη και συγκινητική προσπάθεια των ανθρώπων του μόχθου για επιβίωση και την άνιση πάλη με την σκληρή πραγματικότητα, η οποία διαψεύδει τις ελπίδες τους για μια καλύτερη ζωή.
 
Μέσα από το έργο του Στάινμπεκ κατά κάποιο τρόπο μιλά η Αμερική η ίδια – ο συγγραφέας της δανείζει την πένα του ώστε να βρουν φωνή οι άκληροι, οι κατατρεγμένοι, οι ταπεινοί. Το απατηλό όνειρο της αυτοδιάθεσης και της ιδιοκτησίας, ο ρατσισμός, ο καιροσκοπισμός, η απεραντοσύνη της απελπισίας και της μοναξιάς  αλλά και τα ιδανικά της αφοσίωσης, της αλληλεγγύης και της ανιδιοτελούς φιλίας καθιστούν το "Άνθρωποι και ποντίκια" διαχρονικό και επίκαιρο όσο ποτέ.

Υπόθεση του έργου: 
Στην Αμερική του μεσοπολέμου, του μεγάλου κραχ, ο οξύνους Τζωρτζ και ο μεγαλόσωμος Λένι που πάσχει από κάποιου τύπου νοητική ασθένεια, εξαιτίας της οποίας συμπεριφέρεται με την αγαθοσύνη ενός παιδιού, γυρνούν από τόπο σε τόπο, περιπλανώμενοι, αναζητώντας δουλειά. Όνειρό τους: να μπορέσουν κάποτε να αποκτήσουν το δικό τους παράδεισο, μια μικρή έκταση γης και να ζήσουν πια ελεύθεροι. Οι δυο αταίριαστοι αλλά αχώριστοι φίλοι πιάνουν τελικά δουλειά σε ένα αφιλόξενο αγρόκτημα. Εκεί, με αφορμή την όμορφη γυναίκα του αδίστακτου Κέρλι, γιου του αφεντικού, μια τραγωδία ξετυλίγεται και η ελπίδα για μια καλύτερη ζωή ξεθωριάζει.

To Άνθρωποι και ποντίκια είναι ένας ύμνος στη φιλία. Μια  συγκινητική, βαθιά τραγική ιστορία που μιλά για το όνειρο του ανθρώπου για ένα καλύτερο αύριο. Το όνειρο του Τζορτζ και του Λένι δεν γίνεται ποτέ πραγματικότητα, όμως η γνήσιά τους φιλία είναι ένα λαμπρό παράδειγμα για το δικαίωμα στη ζωή και στην αγάπη σε έναν κόσμο στον οποίο κυριαρχεί η αποξένωση, το κακό και η αδικία. 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Μετάφραση/Σκηνοθεσία: ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΑΥΚΑΡΙΔΗΣ
Σκηνικά/Κοστούμια: ΑΝΤΗΣ ΠΑΡΤΖΙΛΗΣ
Μουσική επιμέλεια: ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΑΥΚΑΡΙΔΟΥ
Βοηθός Σκηνοθέτη: ΕΦΗ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ                             
Βοηθός Σκηνογράφου: ΜΟΝΙΚΑ ΧΑΤΖΗΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Σχεδιασμός Φωτισμού: ΒΙΚΕΝΤΙΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΔΗΣ 
Οπτική Επικοινωνία:  ΛΕΑΝΔΡΟΣ ΤΑΛΙΩΤΗΣ

ΗΘΟΠΟΙΟΙ:  ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΙΧΑΗΛ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΑΡΤΙΔΗΣ, ΝΕΟΦΥΤΟΣ ΝΕΟΦΥΤΟΥ, ΠΕΤΡΟΣ ΓΙΩΡΚΑΤΖΗΣ, ΣΠΥΡΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ, ΜΑΡΙΑ ΦΙΑΚΑ, ΑΝΔΡΕΑΣ ΡΟΖΟΥ, ΜΑΡΙΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ, ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΖΑΚΑΣ, ΠΟΛΥΣ ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ.

Κατασκευή σκηνικού: ΣΚΕΥΟΣ ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΥ - ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
ΛΕΥΚΩΣΙΑ: Σατιρικό Θέατρο 
Κάθε ΣΑΒΒΑΤΟ στις 8.30μ.μ. και ΚΥΡΙΑΚΗ στις 6.30μ.μ. από 2 Νοεμβρίου 2019 μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου. 
Email: satirikotheatro@cytanet.com.cy 
Εισιτήρια: www.soldoutticketbox.com
Πληροφορίες/Κρατήσεις:  ΣΑΤΙΡΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ 22312940, 22421609

ΛΕΜΕΣΟΣ: Θέατρο Ριάλτο
ΤΕΤΑΡΤΗ 20 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ στις 8.30μ.μ.
http://rialto.com.cy/ Πληροφορίες/Κρατήσεις: 77777745

ΛΑΡΝΑΚΑ: Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ στις 8.30μ.μ.
Πληροφορίες/Κρατήσεις: ΣΑΤΙΡΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ 22312940, 22421609

ΕΙΣΟΔΟΣ:  €15 | €12 (μαθητές, φοιτητές, συνταξιούχοι).

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close