Εκδρομές να πας , Guide

8 λόγοι για να πας στην Άλωνα αυτό το weekend

Στο χωριό θα πιούμε ζιβανία, θα φάμε χοιρομέρι και θα περάσουμε υπέροχα!

Δημοσιεύτηκε στις 01 Νοεμβρίου 2019

Στη βόρεια πλευρά του Τροόδους ανάμεσα στις κορυφές Μαδαρής και Παπούτσας και σε υψόμετρο 1200 μέτρων βρίσκεται κτισμένο το χωριό Άλωνα, που η ύπαρξη του ήταν γνωστή από τα πρώτα χρόνια της Φραγκοκρατίας.

Ένα χωριό πνιγμένο ασφυκτικά στο πράσινο, με τα παραδοσιακά πετρόκτιστα σπίτια των παλιών γειτονιών και τα πλακόστρωτα από βουνίσια πέτρα ανηφορικά δρομάκια.

Στο χωριό υπάρχει ένα μπακάλικο, μία πισίνα με εστιατόριο και ένα καφέ-εστιατόριο για καφεδάκι και κουβεντούλα με τους ντόπιους. Έχει όμως και εκκλησίες, ξωκκλήσια και ένα Boutique Hotel!

Σ' αυτό λοιπόν το χωριό θα εκδράμουμε το σαββατοκύριακο και οι λόγοι είναι πολλοί!

1. Πρώτος και καλύτερος λόγος είναι η Γιορτή Ζιβανίας. Αυτήν την Κυριακή 3 Νοεμβρίου η Άλωνα ετοιμάζει γιορτή και μας προσκαλεί να την τιμήσουμε! Το φεστιβάλ που θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία του χωριού, από τις 10.00 μέχρι τις 15.00, θα περιλαμβάνει πολλές δραστηριότητες που σχετίζονται φυσικά με το "κυπριακό νερό της ζωής" όπως αποκαλούν τη ζιβανία.

2. Συγκεκριμένα, στην εκδήλωση μπορείτε να παρακολουθήσετε την απόσταξη της ζιβανίας, όπως και την ετοιμασία παραδοσιακών εδεσμάτων από χυμό σταφυλιού, όπως ο παλουζές.
- Στο χώρο θα προσφέρονται δωρεάν παλουζές.
- Παραδοσιακό μουσικό πρόγραμμα με το μοσυικό σχήμα Μιχάλη Χατζήμιχαηλ και την Άντρη Καραντώνη και ο Λαογραφικός Όμιλος το Βήμα με χορευτικό και μουσικό σχήμα
- Παζαράκι παραδοσιακών προϊόντων 
- Επίσκεψη στην εκκλησία του Αγ. Γεωργίου
- Στο χώρο της εκδήλωσης θα διατίθεται φαγητό και ποτό προς πώληση.
- Επίσκεψη στον παλιό μύλο του χωριού
- Περπατήστε στα γραφικά μονοπάτια του πυρήνα της Άλωνας
- Επισκεφθείτε το Αγροτόσπιτο της Μαρίας και Ανδρέα Παπανικολάου.

3. Επισκέψου ένα από τα ωραιότερα μονοπάτια της φύσης που υπάρχουν στην Κύπρο. Το μονοπάτι μελέτης της φύσης «Πέτρος Βανέζης» που περνά κάτω από τις φουντουκιές, δέχεται εκατοντάδες λάτρεις της φύσης για όλο το χρόνο. Πέτρινα σκαλοπάτια οδηγούν στις μικρές και γραφικές γειτονιές. Τα σπίτια είναι πραγματικά πανέμορφα, δείγματα της κυπριακής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και δίνουν την αίσθηση μιας άλλης εποχής. Τα χρώματα και αρώματα μεθούν τις αισθήσεις κάνοντας τον επισκέπτη να επιθυμεί να επιστρέψει σύντομα…

4. Σήμα κακατεθέν ωστόσο του χωριού είναι οι καταπράσινες κληματαριές, για όλα ανεξαίρετα τα σπίτια του χωριού. Σε πολλά μάλιστα σημεία της κοινότητας, οι κληματαριές σκεπάζουν τους δρόμους και δίνουν μια ξεχωριστή νότα στο τοπίο. Ιδιαίτερα εντυπωσιακές και θέαμα μοναδικό, είναι οι κληματαριές από την είσοδο μέχρι και την πλατεία της Άλωνας, μια απόσταση κάπου εξακοσίων μέτρων. Ο ταξιδιώτης είτε πεζός είτε με το αυτοκίνητο, περνά κάτω από την σκιά , ενώ από πάνω του κρέμονται τα τσαμπιά από σταφύλι.

5. Μην φύγεις, αλλά κανόνισε να μείνεις στο μοναδικό Boutique Hotel του χωριού, στο Crambero Suites, το οποίο έχει τέσσερα hotel apartments για ενοικίαση και το κάθε δωμάτιο είναι διακοσμημένο διαφορετικά. Ο επισκέπτης μπορεί να διαλέξει ανάμεσα στα παραδοσιακά δωμάτια, στα ευρωπαϊκά και πιο μοντέρνα και στο δωμάτιο με αραβική διακόσμηση. Το κάθε δωμάτιο προσφέρει υπέροχη θέα του χωριού που σίγουρα θα σας κόψει την ανάσα.

6. Εναλλακτικά κανόνισε διαμονή στο νέο συγκρότημα αναπαλαιωμένων παραδοσιακών κατοικιών "Το Απόκεντρο". Το νέο αγροτουριστικό κατάλυμα συνδυάζει την γνήσια κυπριακή φιλοξενία με ένα πλήθος φυσιολατρικών δραστηριοτήτων. Το συγκρότημα αποτελείται από δύο παραδοσιακές κατοικίες, κάθε μια με ξεχωριστή προσωπικότητα. Οι οικείες αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του χωριού, συνδυάζοντας την παραδοσιακή αισθητική με τις ανέσεις του σήμερα. Κάθε σπίτι έχει το δικό της όνομα και χαρακτήρα. Η πρώτη οικεία λέγεται "Μελανόπετρα" και διαθέτει 3 υπνοδωμάτια, ενώ η δεύτερη οικία είναι το "Κερασόδενδρο" που διαθέτει δύο υπνοδωμάτια. Το καθένα, όμως, μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 5 άτομα. 

7. Πού θα φάω;
Φαγητό στην Άλωνα θα βρεις στο Κτήμα Πάντσιο (99635637), το οποίο προσφέρει τοπική κουζίνα, σε μερίδες και μπουφέ (με σούβλα, χοιρινό και κοτόπουλο, με €13) αλλά και πιατέλες κρεατικών για 2 (σουβλάκια, χοιρινο κοτόπουλο, κεφτέδες, €16 για 2). Στο σωματείο του χωριού επίσης μπορείς να βρεις φαγητό (22652644). Εναλλακτικά μπορείς να επισκεφθείς τα γύρω χωριά, όπως τον Ασκά που θα βρεις φαγητό στο Στέκι της Παράδοσης (97616876) και το εστιατόριο Περνιά (99414016). Στο Φτερικούδι θα βρεις το Σκολείο (99552519) και στον Πολύστυπο θα πας στο Κέντρο της Σταυρούλας. 

8. Και κάτι ακόμα: Εδώ θα βρεις το εργαστήρι/βιοτεχνία αλλαντικών της κ. Θεοφάνους όπου φτιάχνονται λαχταριστά, καπνιστά χοιρομέρια και λούντζες. Εκεί, μπορείς να γευτείς ποιοτικά αλλαντικά φτιαγμένα πατροπαράδοτα και να κάνεις τις αγορές σου για το σπίτι. Τι ταιριάζει όμως τέλεια με το χοιρομέρι; Μα τι άλλο από την ζιβάνα, ειδικά αυτή την εποχή του χρόνου.

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close