Things to Do , Τι τρέχει στην Κύπρο

Αυτά είναι τα φεστιβάλ που δεν πρέπει να χάσεις το σαββατοκύριακο

5 παραδοσιακά και μη φεστιβάλ, για να επισκεφθείς το σαββατοκύριακο

Δημοσιεύτηκε στις 24 Οκτωβρίου 2019

Σε πολλά χωριά του νησιού μας, με πρωτοβουλία των Κοινοτικών Συμβουλίων, των πολιτιστικών συλλόγων ή μεμονωμένα, εξακολουθούν να διοργανώνονται πανηγύρια και παραδοσιακές γιορτές με αφορμή κυρίως τον τρύγο, αλλά και την προβολή και προώθηση της παραδοσιακής κουλτούρα του τόπου μας.

Επίσης, αρκετές από τις παραδοσιακές αυτές εκδηλώσεις είναι βασισμένες στα τοπικά προϊόντα. Και αυτόν το μήνα λοιπόν, παίρνουμε τα βουνά, για να απολαύσουμε τοπικά εδέσματα, μουσικές και χορούς. Γιορτές όμως θα ατηθούν και στις πόεςι,με προϊόντα όπως μέλι κ.ά.

Αυτό το σαββατοκύρακια θα πάμε σε Πεδουλά, Φαρμακά, Φοινί, Ποταμίτισσα και όχι μόνο. 

Φεστιβάλ παράδοσης και πολιτισμού "Τ’ Άη Δημητριού"
Ο Σύνδεσμος Ανάπτυξης Αγίου Δημητρίου Μαραθάσας διοργανώνει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το φεστιβάλ παράδοσης και πολιτισμού "Τ’ Άη Δημητριού". Το φεστιβάλ, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 26 Οκτωβρίου στο κέντρο του χωριού, έχει στο επίκεντρο του την παραδοσιακή αγγειοπλαστική του κόκκινου πηλού η οποία περιλαμβάνεται στον Εθνικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Παράλληλα θα αναδειχθούν και παραδοσιακά προϊόντα της περιοχής της Νότιας Μαραθάσας. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν και να μάθουν την παραδοσιακή αγγειοπλαστική του κόκκινου πηλού και να συμμετέχουν σε μια βιωματική διαδικασία με το πλάσιμο του πηλού και την κατασκευή αγγείων. Παράλληλα οι επισκέπτες θα παρακολουθήσουν το παραδοσιακό βούτημα του σουτζιούκου, την παρασκευή παλουζέ και τραχανά καθώς και την απόσταξη ζιβανίας με τον πατροπαράδοτο τρόπο. Επίσης θα έχουν τη δυνατότητα να γευτούν τα παραδοσιακά εδέσματα ενώ στο φεστιβάλ θα πωλούνται παραδοσιακά προϊόντα της περιοχής της Νότιας Μαραθάσας. Στο φεστιβάλ θα υπάρχει μουσικοχορευτικό πρόγραμμα από λαογραφικό όμιλο, πλούσιο φαγητό και ποτό.
Info: Σάββατο 26 Οκτωβρίου, Άγιος Δημήτριος Μαραθάσας, επ. Λεμεσού. 

Γιορτή του Παλουζέ "Μουστολιχουδιές"
Το Κέντρο Νεότητας Ποταμίτισσας μας προσκαλεί στη γιορτή του παλουζέ "Μουστολιχουδιές", το Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2019 στην πλατεία της εκκλησίας. Το Πρόγραμμα της γιορτής  περιλαμβάνει άλεσμα σταφυλιών, παρασκευή παλουζέ και σιουσιούκκου, απόσταξη ζιβανίας και δωρεάν γευσιγνωσία ζεστού παλουζέ σε όλους! Επίσης παρουσίαση παραδοσιακών χορών από τον πολιτιστικό όμιλο «Όλυμπος - Ιαματική», μουσικό καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τους Πάτροκλο Χατζηκλεάνθους, Jonathan Betito, Δήμο Ιωάννου και Μαρίνα Κέντη και φαγητό: κλέφτικο και κοτόπουλο με πατάτες και σαλάτα.
Info: Σάββατο 26 Οκτωβρίου, Ποταμίτισσα, επ. Λεμεσού. Τιμή: €10 με ένα ποτό. Κρατήσεις (φαγητού) στο 99333835 μέχρι 23/10/2019.

1ο Φεστιβάλ Ελιάς & Αρωμάτων
Το Κοινοτικό Συμβούλιο Ευρύχου σε συνεργασία με τα οργανωμένα σύνολα, τους απόδημους και τους φίλους της κοινότητας, διοργανώνουν το 1ο Φεστιβάλ Ελαίων και Αρωμάτων. Το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί το σαββατοκύριακο 26 & 27 Οκτωβρίου. Το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στον προαύλιο χώρο του Γυμνασίου-Λυκείου Σολέας, τιμώντας παράλληλα τα 100 χρόνια εκπαιδευτικής προσφοράς του σχολείου. Στο πρόγραμα περιλαμβάνονται παρασκευή προϊόντων, μπούκωμα, ξεναγήσεις και πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα. 
Δες ΕΔΩ το πρόγραμμα του φεστιβάλ. 
Info: Σάββατο 26 & Κυριακή 27 Οκτωβρίου, προαύλιο χώρο του Γυμνασίου-Λυκείου Σολέας, 10.00-20.00.Πληρ. 22932228.
 

7ο Ετήσιο Φεστιβάλ οίνου-ντομάτας και εδεσμάτων από το χώμα και το νερό του Φαρμακά
Για 7η συνεχή χρονιά πραγματοποιείται το Φεστιβάλ Τοπικών Παραδοσιακών Εδεσμάτων & Προϊόντων "Κοπιάστε" την Κυριακή 27 Οκτωβρίου στην πλατεία του χωριού από τις 10.00 το πρωί μέχρι τις 17.00 το απόγευμα.Το φεστιβάλ διοργανώνει ο Σύνδεσμος Αποδήμων και φίλων και το Κοινοτικό Συμβούλιο Φαρμακά. Το 7ο Ετήσιο Φεστιβάλ οίνου-ντομάτας και εδεσμάτων από το χώμα και το νερό του Φαρμακά θα περιλαμβάνει πλούσιο πρόγραμμα, εκλεκτά εδέσματα, ζιβανία και κρασί. Επιπλέον θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση του τρόπου παρασκευής διάφορων παραδοσιακών εδεσμάτων του χωριού όπως Σιουσιούκκο, Παλουζέ, Κυδωνόπαστο, Χαλουμιών, Τραχανά, Κουλουράκια με το μέλι κ.ά., επιτόπια απόσταξη ζιβανίας, θα φτιάξουμε συνταγές με βάση την ντομάτα, όπως και εδέσματα χωρίς γλουτένη.
Info: Κυριακή 27 Οκτωβρίου, Φαρμακάς, επ. Λευκωσίας, 10.00-17.00.

Φεστιβάλ Παλουζέ στο Φοινί
Στο χωριό Φοινί την Κυριακή δεν θα πας μόνο για να απολαύσεις θέαμα, αλλα και ζεστό παλουζέ που θα φτιάχνουν επιτόπου. Το Συμβούλιο Κοινοτικής Ευημερίας Φοινιού σε συνεργασία με τους οργανωμένους φορείς του Φοινιού, μας προσκαλούν σε ένα ξεχωριστό φθινοπωρινό πρωινό Κυριακής στο Φοινί για μουσταλευριά, ζιβανία και ένα σεργιάνι στην πλούσια παράδοση της κοινότητας. Πάμε την Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2019 και ώρα 12:00, στην Κεντρική Πλατεία του χωριού, όπου θα μας φιλέψουμε με βραστό ππαλουζέ. Θα διατίθεται ζεστή μουσταλευριά προς πώληση για την οικονομική ενίσχυση του ΣΚΕ Φοινιού. Μπορείς να συνδυάσεις τον αγώνα και τον παλουζέ με ολοήμερη εκδρομή στην κοινότητα, όπου μπορείς να επισκεφθείς και να θαυμάσεις από κοντά τον καταρράκτη της Χαντάρας, να σεργιανήσεις στα μεσαιωνικά γεφύρια του Φοινιού, της Εκκλησιάς, του Πισκόπου και της Ελιάς και να προσκυνήσεις στην εκκλησία του Τιμίου Σταυρού και το αρχαίο μοναστήρι των Αγίων Αναργύρων. Ακόμα μπορείς να πιεις καφέ στην Κεντρική Πλατεία του Φοινιού και να δοκιμάσεις τα εύγευστα Φοινιώτικα Λουκούμια, παρέα με δροσερό νερό από τη βρύση της Πελλομαρούς.
Info: Κυριακή 27 Οκτωβρίου, Φοινί, επ. Λεμεσού, 12.00.

*Κεντρική φωτογραφία: Φεστιβάλ Γλυκού του Κουταλιολυ - Κακοπετριά

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close