Δημοσιεύτηκε στις 18 Μαρτίου 2020
Αυτό υποστηρίζει μία νέα κινεζική επιστημονική μελέτη, που βασίστηκε στη μελέτη ασθενών από το επίκεντρο της νόσου Covid-19 στη Γουχάν και στη Σεντσέν.
Στον γενικό πληθυσμό της Κίνας η ομάδα αίματος Ο είναι συχνότερη (34%) σε σχέση με την ομάδα Α (32%), όμως μεταξύ των ασθενών με Covid-19 η κατάσταση είναι αντίστροφη, καθώς το ποσοστό με ομάδα Ο βρέθηκε μικρότερο (26%), ενώ με ομάδα Α μεγαλύτερο (38%). Τα ποσοστά ασθενών με ομάδα Β είναι 26,5% και με ομάδα ΑΒ 10%, έναντι 25% και 9% που είναι αντιστοίχως στον γενικό πληθυσμό, δηλαδή σε αυτές τις ομάδες αίματος οι διαφορές είναι μικρές.
Η μελέτη εκτιμά ότι η ομάδα αίματος Α έχει 20% μεγαλύτερη πιθανότητα να μολυνθεί από τον νέο ιό, σε σχέση με τις άλλες ομάδες αίματος. Η ομάδα Ο έχει 33% μικρότερο κίνδυνο σε σχέση με τις άλλες ομάδες αίματος. Επίσης, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, τα άτομα ομάδας αίματος Α είναι πιθανότερο να πεθάνουν από τη νόσο.
Οι Κινέζοι ερευνητές, που ανέλυσαν στοιχεία από τρία νοσοκομεία για 2.173 ασθενείς με κορονοϊό, μεταξύ των οποίων 206 που τελικά πέθαναν, κάνοντας σύγκριση με 3.694 άτομα χωρίς Covid-19, έχουν κάνει μόνο προδημοσίευση στο medrXiv και όχι κανονική επιστημονική δημοσίευση, ενώ δεν μπορούν να δώσουν κάποια εξήγηση για τα ευρήματά τους.
Όπως αναφέρουν, «οι άνθρωποι με ομάδα αίματος Α μπορεί να χρειάζονται ιδιαίτερα ενισχυμένη προσωπική προστασία για να μειώσουν την πιθανότητα λοίμωξης. Επίσης, οι ασθενείς ομάδας Α που έχουν μολυνθεί από τον SARS-CoV-2 πιθανώς έχουν ανάγκη από πιο ενεργητική επιτήρηση και πιο επιθετική θεραπεία».
Ακόμη, προτείνουν τον έλεγχο της ομάδας αίματος των ασθενών με Covid-19, αλλά και του ιατρικού-νοσηλευτικού προσωπικού, για την καλύτερη διαχείριση του κινδύνου. Άλλοι Κινέζοι επιστήμονες, σύμφωνα με τη βρετανική «Ντέιλι Μέιλ», δήλωσαν ότι «η μελέτη μπορεί να είναι χρήσιμη στους επαγγελματίες υγείας, όμως οι πολίτες δεν πρέπει να παίρνουν αυτές τις στατιστικές πολύ στα σοβαρά και σίγουρα οι άνθρωποι με ομάδα αίματος Α δεν υπάρχει λόγος να πανικοβληθούν. Δεν σημαίνει ότι σίγουρα θα κολλήσουν τον ιό, ούτε ότι αν κάποιος έχει ομάδα Ο είναι απολύτως ασφαλής. Όλοι πρέπει να συνεχίσουν να πλέουν τα χέρια τους και να ακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών».
Κατά καιρούς, άλλες μελέτες στο παρελθόν έχουν συσχετίσει διαφορετικές ομάδες αίματος με μεγαλύτερο κίνδυνο για διάφορες παθήσεις. Για παράδειγμα, κάποια μελέτη κατέληξε στο συμοπέρασμα ότι τα άτομα με ομάδα Α έχουν 24% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφράγματος από εκείνους με ομάδες ΑΒ ή Ο.
Σχετικά
Ανοίγουν (αύριο) οι δηλώσεις για τη μεγάλη παρέλαση του Λεμεσιανού Καρναβαλιού 2026
Τι πρέπει να κάνουν όσα άτομα θέλουν να συμμετάσχουν με άρμα ή ομάδα πεζών στη Μεγάλη Παρέλαση
Καταιγίδες και πιθανή χαλαζόπτωση στο καιρικό μενού της εβδομάδας (ΒΙΝΤΕΟ)
Όσα ανέφερε ο Μετεωρολογικός Λειτουργός Ανδρέας Χρυσάνθου
Ο Σύνδεσμος Μωρά Θαύματα και η Κατρίνα Τσάνταλη χάρισαν μαγικές στιγμές στα παιδιά μέσα από μια σειρά δράσεων
Με αφορμή τα 10 χρόνια προσφοράς, ο Σύνδεσμος ενημερώνει και ευαισθητοποιεί για την προωρότητα
Αλλάζει το σκηνικό του καιρού: Έρχονται βροχές τις επόμενες μέρες
Αναλυτικότερα η πρόγνωση του καιρού
Εδώ θα στηθεί η Παραμυθούπολη της Λεμεσού
Μάθε όλες τις λεπτομέρειες για το πού και πότε θα λειτουργήσει το Limassol Christmas Land
Η Lidl Κύπρου προσφέρει έκπτωση -15% σε όλα τα φρέσκα χοιρινά κρεατικά
Η εταιρεία συνεχίζει να ενισχύει την προσβασιμότητα στο ποιοτικό φρέσκο κρέας, προσφέροντας οικονομικές λύσεις για κάθε κυπριακό νοικοκυριό.
Διαγωνισμός Καλύτερης Χριστουγεννιάτικης Βιτρίνας, και φέτος στη Λεμεσό
Όλα όσα πρέπει να ξέρεις
Το ασφαλέστερο μέρος στον κόσμο για ταξίδι το 2026 είναι μια ευρωπαϊκή χώρα
Η χώρα ανέβηκε από την περσινή της θέση στην κατάταξη, ξεπερνώντας την Ισλανδία και την Αυστραλία και βρέθηκε στην πρώτη θέση
Αυτοί ήταν (επίσημα) οι πιο δημοφιλείς προορισμοί στον κόσμο για ταξίδια το 2025
Οι προορισμοί με τις περισσότερες αναζητήσεις και κρατήσεις αποκαλύφθηκαν σε μια νέα έκθεση από την eDreams ODIGEO
Η Aegean αυτά τα Χριστούγεννα σε ταξιδεύει στην Ευρώπη, με 30% έκπτωση
21 ευρωπαϊκές χώρες σας περιμένουν με έως -30%!