Δημοσιεύτηκε στις 17 Μαρτίου 2020
Επανήρχισε σήμερα Τρίτη η λειτουργία των σχολικών μονάδων, ενώ εξακολουθεί να ισχύει η αναστολή φοίτησης των παιδιών. Την ίδια ώρα η ΠΟΕΔ θα ζητήσει με επιστολή της στο Υπουργείο Παιδείας, διευκρινίσεις που αφορούν τις ευπαθείς ομάδες εκπαιδευτικών, την άδεια για σκοπούς φύλαξης παιδιών, τις αντικαταστάσεις και άλλα. Η ΟΕΛΜΕΚ καλεί τις διευθύνσεις των σχολείων να εφαρμόσουν αυστηρά τα διατάγματα που έχουν εκδοθεί από την Κυβέρνηση.
Σύμφωνα με γραπτή δήλωση του Προέδρου της ΠΟΕΔ Φίλιου Φυλακτού, οι προϊστάμενοι σε κάθε υπηρεσία, στην περίπτωση των σχολείων οι διευθύνσεις τους, υποχρεούνται να εφαρμόσουν αυστηρά τα διατάγματα και τις οδηγίες που εξαγγέλθηκαν από την Κυβέρνηση και να προσαρμόσουν τις εργασίες που πρέπει να διεκπεραιωθούν βάσει αυτών.
Αυτό, όπως αναφέρει, σημαίνει ότι για τις εργασίες που μπορούν να διεκπεραιωθούν από το σπίτι, οι εκπαιδευτικοί, μετά και τις οδηγίες της διεύθυνσης του σχολείου, θα παραμένουν στο σπίτι και θα εργάζονται από εκεί. Στις περιπτώσεις εκείνες που οι εργασίες χρειάζεται να γίνουν στον χώρο εργασίας, στο σχολείο, τότε η διεύθυνση του κάθε σχολείου εφαρμόζοντας με ιδιαίτερη προσοχή τα αυστηρά μέτρα που εξαγγέλθηκαν (π.χ. 8 τετρ. μέτρα ανά εργαζόμενο κ.ά.), θα κάνει τις ανάλογες ρυθμίσεις για το προσωπικό που θα προσέλθει στο σχολείο. Μια τέτοια ρύθμιση είναι και το ευέλικτο ωράριο, η παρουσία σε διαφορετικό χρόνο κ.λπ.
Η διεύθυνση του κάθε σχολείου, προσθέτει ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ, σε συνεργασία με το προσωπικό του σχολείου θα συνδιαμορφώνουν το πρόγραμμα εργασίας της κάθε μέρας με το οποίο θα κατανέμονται οι εργασίες που πρέπει να διεκπεραιωθούν στα μέλη του προσωπικού και θα καθορίζεται αν κάποια μέλη του προσωπικού για συγκεκριμένες εργασίες θα πρέπει να παρουσιαστούν στο σχολείο εφόσον αυτές δεν μπορούν να διεκπεραιωθούν από το σπίτι, όπως για παράδειγμα η καταμέτρηση εξοπλισμού, η εγκατάσταση λογισμικού στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές των σχολείων για εκτέλεση ψηφιακής εκπαίδευσης και άλλα. Νοείται, συνεχίζει, ότι η παρουσία του αναγκαίου αριθμού εκπαιδευτικών στο σχολείο για τις εργασίες που δεν μπορούν να διεκπεραιωθούν από το σπίτι, θα γίνεται σύμφωνα με τα αυστηρά διατάγματα και τις οδηγίες της Κυβέρνησης για την προσπάθεια περιορισμού της εξάπλωσης του ιού covid-19.
Η ΠΟΕΔ σήμερα, θα αποστείλει επιστολή στο Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΠΑΝ) και θα ζητήσει ξεκάθαρες τοποθετήσεις και απαντήσεις σε πολύ συγκεκριμένα ζητήματα που απορρέουν από τις ρυθμίσεις που εξαγγέλθηκαν από την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, για τις οποίες γίνεται αναφορά και στις εγκυκλίους που εξέδωσε το ΥΠΠΑΝ.
Πιο συγκεκριμένα, θα γίνει αναφορά, μεταξύ άλλων, για τις ευπαθείς ομάδες εκπαιδευτικών και για όσους/όσες εκπαιδευτικούς ζητήσουν γονική άδεια για τη φύλαξη των παιδιών τους. Κάποιες από τις ρυθμίσεις που θα εφαρμοστούν και για την υπόλοιπη Δημόσια Υπηρεσία ίσως χρειαστεί να διαφοροποιηθούν, γιατί υπάρχουν διαφορετικά δεδομένα στην Εκπαιδευτική Υπηρεσία, όπως για παράδειγμα η χρήση της άδειας ανάπαυσης ως γονική άδεια, κάτι που δεν υπάρχει με αυτό τον όρο για τους/τις εκπαιδευτικούς.
Εξάλλου η ΟΕΛΜΕΚ σε ανακοίνωσή της διευκρινίζει ότι λαμβάνοντας υπόψη τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου για κήρυξη καταστάσεως εκτάκτου ανάγκης και λήψη αυστηρών μέτρων προστασίας της υγείας του καθενός αλλά και γενικά της δημόσιας υγείας, στα σχολεία θα προσέρχονται μόνο μικρές ομάδες εκπαιδευτικών ειδικού σκοπού, που θα ειδοποιούνται από τους Διευθυντές/τριες για εκτέλεση συγκεκριμένης εργασίας και για όσο περιορισμένο χρόνο χρειάζεται, τηρουμένων όλων των προστατευτικών μέτρων.
Προσθέτει ότι με βάση τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου και τις οδηγίες του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, οι εργασίες που αναφέρονται στην εγκύκλιο του ΥΠΠΑΝ μπορούν να υλοποιηθούν από το σπίτι του καθενός, αξιοποιώντας τα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα, όπως εξάλλου ανέφερε επανειλημμένως σε δηλώσεις του ο Υπουργός Παιδείας.
Συνακόλουθα με τα πιο πάνω, καλούνται οι Διευθύνσεις των Σχολείων να εφαρμόσουν αυστηρά τα διατάγματα που έχουν εκδοθεί από την Κυβέρνηση.
Σχετικά
Tripadvisor: Οι νέες ταξιδιωτικές τάσεις για το 2026
Οι εμπειρίες καθοδηγούν πλέον τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζονται τα ταξίδια διεθνώς
To Ted Lasso επιστρέφει για τέταρτη σεζόν το καλοκαίρι - Οι πρώτες εικόνες
Η πολυβραβευμένη σειρά του Apple TV+ επανέρχεται παρά τις φήμες για οριστικό τέλος
Η «Πανσέληνος του Χιονιού» την 1η Φεβρουαρίου σημείο καμπής για 4 ζώδια -Γιατί ονομάστηκε έτσι
Μετά την «Πανσέληνο του Λύκου» στις 3 Ιανουαρίου, αναμένεται η δεύτερη πανσέληνος του έτους την Κυριακή 1η Φεβρουαρίου
Το ελληνικό νησί που αναδείχθηκε «βασίλισσα των αντιθέσεων» από διεθνή ΜΜΕ
Το ελληνικό νησί δεν απευθύνεται πλέον αποκλειστικά σε όσους αναζητούν έντονη νυχτερινή ζωή
Έξι χώρες που πληρώνουν για να μετακομίσετε μόνιμα εκεί
Το κόστος ζωής ωθεί ολοένα και περισσότερους στην αναζήτηση μιας νέας αρχής εκτός συνόρων και ορισμένες χώρες προσφέρουν χρηματικά κίνητρα για να προσελκύσουν νέους μόνιμους κατοίκους
Ένα από τα πιο ρομαντικά εστιατόρια του νησιού, για να γιορτάσεις τον έρωτα!
Ένα εστιατόριο-προορισμός που συγκαταλέγεται ανάμεσα στα πιο ρομαντικά του νησιού, ιδανικό για στιγμές αφιερωμένες στον έρωτα
8 πολυτελή παραδοσιακά σπιτάκια, σε περιμένουν για διαμονή στο χωριό
Mια εμπειρία διαμονής όπου η άνεση συναντά την ιστορία, και η φιλοξενία γίνεται προσωπική υπόθεση.
Η Aegean ανακοίνωσε 1+1 στα εισιτήριά της (για δύο μόνο μέρες)
Μία έκπληξη για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου! Γιατί Η αγάπη ταξιδεύει καλύτερα μαζί.
Βροχές, σκόνη και σφοδροί άνεμοι σήμερα - Αναμένεται χιόνι στο Τρόοδος
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού
Με τη στήριξη της Lidl Κύπρου, το 5ο mind REset παρουσίασε τις «πράσινες» ιδέες των παιδιών
Το εκπαιδευτικό περιβαλλοντικό πρόγραμμα επέστρεψε με την καθιερωμένη Εμπορική Έκθεση στο Metropolis Mall στη Λάρνακα, το Σαββατοκύριακο 24 και 25 Ιανουαρίου 2026.
Eurovision 2026: Ανακοινώθηκαν οι παρουσιαστές του φετινού διαγωνισμού!
Οι οικοδεσπότες της διοργάνωσης της Βιέννης
Η πτήση με τις περισσότερες αναταράξεις στον κόσμο διαρκεί μόλις μία ώρα -Ποια είναι
Η αξιολόγηση των αναταράξεων έγινε μέσω των διαδρομών πτήσης και των αρχείων, χρησιμοποιώντας τον δείκτη EDR