Θέατρο , Μη χάσετε

Οκτώ σπουδαίες θεατρικές παραστάσεις στο 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας

Οι παραγωγές που δεν πρέπει να χάσεις τις επόμενες ημέρες

Δημοσιεύτηκε στις 09 Οκτωβρίου 2019

Ο Δήμος Λευκωσίας παρουσιάζει ένα νέο θεσμό στα πολιτιστικά τόσο της πόλης όσο και ολόκληρης της Κύπρου, το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας που θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας από τις 13 Οκτωβρίου μέχρι τις 24 Νοεμβρίου.  

Το Φεστιβάλ ακολουθώντας τις προδιαγραφές μεγάλων διοργανώσεων του εξωτερικού περιλαμβάνει ένα εντυπωσιακό πρόγραμμα με μουσική, σύγχρονο χορό και σπουδαίες θεατρικές παραστάσεις. Ανάμεσά τους θα παρακολουθήσουμε και δύο παραγωγές της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση που εγκαινιάζει συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας.
 
Οι θεατρικές παραστάσεις που θα δούμε στο φεστιβάλ είναι: 



Θεία Κωμωδία του Δάντη
Η ομάδα Vasistas συμμετέχει με τη ‘Θεία Κωμωδία’ του Δάντη σε σκηνοθεσία Αργυρώς Χιώτη στο 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας, μία παραγωγή της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση. Οκτώ ηθοποιοί κι ένα κουαρτέτο εγχόρδων βρίσκεται σε ένα πνευματικό road trip με σταθμούς την Κόλαση, το Καθαρτήριο και τον Παράδεισο. Για πρώτη φορά Έλληνες δημιουργοί καταπιάνονται με το κορυφαίο έργο της μεσαιωνικής Ευρώπης. Η σκηνοθέτις Αργυρώ Χιώτη και η ομάδα Vasistas μάς μεταφέρουν τον βαθιά προσωπικό χαρακτήρα του κειμένου και την πορεία ενός ανθρώπου από τα σκοτεινά βιώματα της καθημερινότητας και τις επίπονες στιγμές της κρίσης, μέχρι την έξοδο στο φως. Παίζουν: Ευθύμης Θέου, Ευδοξία Ανδρουλιδάκη, Αντώνης Αντωνόπουλος, Τζωρτζίνα Χρυσκιώτη, Φιντέλ Ταλαμπούκας, Ματίνα Περγιουδάκη, Γιάννης Κλίνης.
Πέμ 17 Οκτ, Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας, 20.30. Εισιτήρια: SoldOutTickets 



Καθαρή πόλη
Μία ακόμη πολύ ενδιαφέρουσα παραγωγή της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση συμμετέχει στο 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας σε σκηνοθεσία και δραματουργία των Ανέστη Αζά και Πρόδρομου Τσινικόρη. Ποιοι καθαρίζουν την Αθήνα; Γιατί, στην πλειονότητά τους, είναι γυναίκες και μετανάστριες; ‘Γεννήθηκαν’ καθαρίστριες; Πόσο διαφέρουν οι βιογραφίες τους από τις δικές σας; Μια παράσταση θεάτρου της πραγματικότητας με ηρωίδες -αλλά και ερμηνεύτριες- πέντε πραγματικές καθαρίστριες από διαφορετικές χώρες. Από καθηγήτριες πανεπιστημίου μέχρι αρχιτέκτονες στις χώρες καταγωγής τους, μητέρες και αγωνίστριες, οι γυναίκες αυτές θυσιάζονται στην Αθήνα του σήμερα για τους δικούς τους και παλεύουν με υπερφυσική δύναμη, σαν σούπερ ηρωίδες της καθημερινότητας.
Σ 19 Οκτ | Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας, 20.30. Εισιτήρια: SoldOutTickets.



Οι πληγές του ανέμου
Η Alpha Square συμμετέχει στο 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας με το έργο ‘Οι πληγές του ανέμου’ του Χουάν Κάρλος Ρούμπιο σε σκηνοθεσία Βαρνάβα Κυριαζή. Ένα θεατρικό έργο διερεύνησης ταυτοτήτων και αποκάλυψης μυστικών που ανατρέπουν τα πρότυπα μιας κοινωνίας βασισμένης στην ισότητα και την ανισότητα. Κεντρικός ήρωας είναι ο Δαβίδ, που μετά τον θάνατο του πατέρα του, ανακαλύπτει μέσα στα προσωπικά του αντικείμενα ερωτικές επιστολές που υπογράφει ένας άλλος άντρας. Παίζουν: Αντρέας Αραούζος, Φώτης Αποστολίδης. 
Τετ 23 & Πεμ 24 Οκτ, Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας, 20.30. Εισιτήρια: SoldOutTickets.
Επίσης: 26 Οκτ μέχρι 4 Νοε, Σ (20.30), Κυριακή (18.30) & Δ (20.30), Αίθουσα Claude Monet, Λεβέντειος Πινακοθήκη, Λευκωσία. Πληρ. 77777040.



H κυρά της Ρω 
«Θέλω αντί για ίχνη, να αφήσω μια σημαία. Του ασήμαντου ανθρώπου, του κυριακάτικου τραπεζιού, της αρχαίας χαράς.».  Η Φωτεινή Μπαξεβάνη σε ένα συγκινητικό και βαθιά ανθρώπινο κείμενο του Γιάννη Σκαραγκά που εμπνέεται από την ηρωική φιγούρα της Κυράς της Ρω για να μεταφέρει επί σκηνής μια γυναίκα που κουβαλάει ένα κομμάτι από τις καρδιές και τον χαρακτήρα όλων των Ελλήνων. Η Κυρά της Ρω ανεβοκατεβάζει καθημερινά την ελληνική σημαία στη νήσο Ρω, συμβολίζοντας το κομμάτι της ελληνικής ψυχής που αντλεί δύναμη από τα ελάχιστα. Η παράσταση συμμετέχει στο 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας. Σκηνοθεσία: Κατερίνα Μπερδέκα.
Πέμ 14 Νοε, Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας, 20.30. Εισιτήρια: soldoutticketbox.com.  

Χίλια Καράβια 
25 ηθοποιοί σε μια ολοήμερη αφήγηση του Τρωϊκού Πολέμου από την πλευρά των γυναικών. Ένα ιδρυτικό κείμενο του δυτικού πολιτισμού, που παραδοσιακά αφηγούμαστε ως μια ιστορία ηρωισμού των ανδρών, αποδομείται μέσα από μια χορική αφήγηση γυναικείων χαρακτήρων.  Με κύρια αφηγήτρια τη Μούσα της επικής ποίησης, Καλλιόπη, η Βρισηίδα, η Πηνελόπη, η Εκάβη, η Ιφιγένεια, η Κασσάνδρα και τόσες άλλες, αφηγούνται τη δική τους ιστορία. Η παράσταση συμμετέχει στο 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας και είναι μία παραγωγή της ‘ΣΕΖΟΝ - Γυναίκες 2019-2021’. Σκηνοθεσία: Μαγδαλένα Ζήρα, Μαρία Καρολίδου και Αθηνά Κάσιου. Η παράσταση συμμετέχει στο 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας.
Κ 17 Νοε, Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας, 11.00. Εισιτήρια: soldoutticketbox.com.

Ελένη Volume V
Ένα μονόδραμα επινοητικού θεάτρου (devised theatre) με τον Μάριο Ιωάννου, σε σκηνοθεσία Achim Wieland, που διαλέγεται με τον «παρεξηγημένο ξένο» και θέματα κοινωνικού ρόλου και ταυτότητας. Η παράσταση συμμετέχει στο 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας.
Δ 18 Νοε, Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας, 20.30. Εισιτήρια: soldoutticketbox.com.

Τέσσερα πρόσωπα ζητούν δημοσιογράφο 
Δύο μοναδικές βραδιές με δραματοποιημένες συνεντεύξεις (αναλόγιο) του δημοσιογράφου και θεατρικού συγγραφέα Αλέκου Λιδωρίκη με σημαντικές γυναικείες προσωπικότητες του 20ου αιώνα: Κατίνα Παξινού, Κυβέλη (29/11) και Μάρλεν Ντήτριχ, Μέριλιν Μονρόε (30/11). Η παράσταση συμμετέχει στο 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας.
Παρ 29 & Σ 30 Νοε, Δημοτικό Θέατρο Λευκωσία, 20.30. Εισιτήρια: soldoutticketbox.com.

Tο παιδί και το δέντρο
Από τους δημιουργούς αγαπημένων θεατρικών παραγωγών για παιδιά Άλεξ Παναγή και Κατερίνα Χριστοφίδου, ένα ολοκαίνουργιο παιδικό μιούζικαλ για την αγάπη, τη γενναιοδωρία και την επιβίωση. Σκηνοθεσία: Φίλιππος Κωνσταντίνος. Παραγωγή: Silver Spotlight. 
Κ 24 Νοε, Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας, 11.30. Εισιτήρια: soldoutticketbox.com.

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close