Μη χάσετε , Μουσική

Ένα ορατόριο από τον Γιώργο Θεοφάνους αφιερωμένο στην Παναγία με πάνω από 200 συντελεστές

Ένα σύγχρονο ορατόριο του Γιώργου Θεοφάνους βασισμένο πάνω σεποιήματα αφιερωμένα στην Παναγία

Δημοσιεύτηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 2019

Με τις δύο πολύ πετυχημένες παραστάσεις στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, τον περασμένο Φεβρουάριο, το Ινστιτούτο ‘Άγιος Μάξιμος ο Γραικός’, σε συνεργασία με τις Μητροπόλεις Λεμεσού, Ταμασού και Κιτίου θα παρουσιάσουν το ορατόριο 'Παναγία - Η μητέρα του φωτός’ και στην Κύπρο.

Η μουσική είναι γραμμένη από τον μουσικοσυνθέτη Γιώργο Θεοφάνους, πάνω σε ποιήματα αφιερωμένα στην Παναγία, κυρίως από Πατέρες που έζησαν στο Άγιο Όρος. Περιλαμβάνονται ποιήματα του Γέροντος Ιωσήφ του Ησυχαστού, του Γέροντος Ιωσήφ του Βατοπαιδινού, του Γέροντος Μωϋσέως του Αγιορείτου, του Γέροντος Θεοκλήτου του Διονυσιάτου, του Πέτρου Μοναχού Γρηγοριάτου κ.ά., ποιήματα του Βάσου Χριστοφόρου για τις βατοπαιδινές θαυματουργές εικόνες της Παναγίας, καθώς και ποιήματα γνωστών Ελλήνων ποιητών, όπως Κ. Καβάφη, Κ. Βάρναλη, Ι. Δροσίνη, Κ. Μόντη κ.ά. Η πρωτότυπη μουσική, πλαισιώνεται από ύμνους και τροπάρια στην Παναγία για τη ζωή της –Σύλληψη, Εισόδια, Ευαγγελισμός, Γάμος της Κανά, Κοίμηση, Θαυματουργές εικόνες της Παναγίας, Αγία Ζώνη-, καθώς και ύμνους για τη Γέννηση και τα Πάθη του Χριστού.

Η μουσική εκτελείται από Συμφωνική Ορχήστρα, σπουδαία μουσικά σύνολα κλασικών, βυζαντινών και παραδοσιακών οργάνων, καθώς και με τη συμμετοχή γνωστών ερμηνευτών κλασικού, παραδοσιακού και έντεχνου ρεπερτορίου.

Η σκηνική δράση υλοποιείται από μια ομάδα ηθοποιών, οι οποίοι συνδέουν τις ενότητες της παράστασης. Το έργο συνδυάζει κλασικές δομές με σύγχρονο ύφος. Το επιπλέον στοιχείο είναι η εικόνα, η οποία ουσιαστικά αντικαθιστά ή συμπληρώνει το σκηνικό. Μοναδικές σκηνές, ειδικά κινηματογραφημένες για την παράσταση, στα Ιεροσόλυμα, εκεί που γεννήθηκε, μεγάλωσε και κοιμήθηκε η Παναγία, αλλά και ο Χριστός, μέχρι τα πάθη και την Ανάστασή Του, καθώς και σκηνές από τη Μονή Βατοπαιδίου, τη ζωή και το έργο των μοναχών της Μονής, στο ‘Περιβόλι της Παναγίας’.

Στη σκηνή θα βρίσκονται πάνω από 200 συντελεστές. Τη σκηνοθεσία και τη χορογραφία υπογράφει ο Πέτρος Γάλλιας, η διεύθυνση συμφωνικής ορχήστρας θα γίνει από τον Γιώργο Θεοφάνους, ενώ τις ερμηνείες αναλαμβάνουν οι Πίτσα Παπαδοπούλου, Κώστας Μακεδόνας, Ηρώ Σαΐα, Λυδία Σέρβου, Νικόλας Χαμπιαούρης, Κώστας Χατζηχριστοδούλου, Κύρος Πατσαλίδης (βαρύτονος) και Ινές Ζήκου (μεσόφωνος). Συμμετέχει επίσης η Παιδική Χορωδία ‘Διάσταση’, το Φωνητικό Σύνολο ‘Διάσταση’, η Βυζαντινή Χορωδία ‘Ρωμανός ο Μελωδός’, η Σλαβόφωνη Χορωδία Ιεράς Μητροπόλεως Ταμασού και Ορεινής, οι μαθητές από το μουσικό εργαστήρι Λευκωσίας, Άντρεα Ιακωβίδου, Μάρκος Μιλτιάδους, Άντρεα Γρηγορίου και Μαρίνα Βερζανλή, αλλά και ομάδα ηθοποιών και χορευτών.

Τα έσοδα από τα εισιτήρια θα διατεθούν για το φιλανθρωπικό έργο της κάθε Μητρόπολης. 

Χορηγοί Επικοινωνίας: Σίγμα Τηλεόραση και Εκδοτικός Οίκος ΔΙΑΣ

Παραστάσεις
Παρ 4 Οκτ | Κηποθέατρο, Λεμεσός. / Σ 5 Οκτ | Πολιτιστική Σκηνή Ιεράς Μητροπόλεως Ταμασού και Ορεινής, Επισκοπειό, επ. Λευκωσίας. / Κ 6 Οκτ | Παττίχειο Αμφιθέατρο, Λάρνακα. 19.30. Είσοδος: €10 Πληρ. www.tickethour.com.cy και από τα ταμεία του Κηποθεάτρου Λεμεσού και του Δημοτικού Θεάτρου Λάρνακας.

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close