Things to Do , Τι τρέχει στην Κύπρο

8+1 φεστιβάλ, με παλουζέ, τταβά και σουτζούκκο, για το σαββατοκύριακο

Τα φεστιβάλ του σαββατοκύριακυ που δεν πρέπει να χάσεις

Δημοσιεύτηκε στις 13 Σεπτεμβρίου 2019

Ο πρώτος μήνας του φθινοπώρου βαφτίστηκε ήδη φεστιβαλικός και γεμίζει με γεύσεις και αρώματα του τόπου μας, μουσικές και χορούς, ενώ πλέον η καρδιά της παράδοσης, χτυπά δυνατά σε χωριά, βουνά, πλατείες και λόφους.

Εμείς πάντως φτιάξαμε τη γαστρονομική ατζέντα του σαββατοκύριακου και σου προτείνουμε εκδηλώσεις και φεστιβάλ παραδοσιακών προϊόντων που σίγουρα σου δίνουν σημαντικούς λόγους για να τις εντάξεις στο πρόγραμμά σου. 

Φεστιβάλ Τσακκιστής Ελιάς
Πότε:
 Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου, 20.00.
Πού: Κεντρική Πλατεία Τσερίου, Λευκωσία
Το Φεστιβάλ Τσακιστής Ελιάς είναι το μακροβιότερο πολιτιστικό γεγονός στο Δήμο του Τσερίου. Με παράδοση πέραν τον 50 χρόνων έχει αγκαλιαστεί από το σύνολο των δημοτών μας και όχι μόνο. Τα τελευταία χρόνια, οι διοργανωτές (Αναγέννηση Τσερίου) επιχειρούν να προβάλουν κομμάτια της λαϊκής παράδοσης και κληρονομιάς του τόπου μας, παλιά παραδοσιακά επαγγέλματα, τα οποία πρόκειται ή έχουν ήδη εκλείψει. Είναι ίσως από τις λίγες ευκαιρίες που δίνονται στους νεότερους να ζήσουν από κοντά κομμάτι της λαϊκής μας παράδοσης και στους παλαιότερους να θυμηθούν τα παιδικά τους χρόνια. Γι' αυτό λοιπόν πάμε στην Κεντρική Πλατεία Τσερίου, την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου, για να απολαύσεις άφθονο φαγητό και ποτό. Όπως και όλα τα προηγούμενα χρόνια, το Φεστιβάλ είναι το αποτέλεσμα εθελοντικής εργασίας και αγάπης προς το θεσμό αυτό από φίλους και μέλη του σωματείου μας. Στο χώρο θα υπάρχει άφθονο Φαγητό και Ποτό.

Διεθνές Φεστιβάλ Πατάτας Ξυλοφάγου
Πού
: Παρασκευή 13 & Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου
Πότε: Χώρος Παλαιού Συσκευαστηρίου Πατατών Ξυλοφάγου, 19.30.
Για άλλη μία χρονιά η μεγαλύτερη πατατοπαραγωγός κοινότητας της Κύπρου, η Ξυλοφάγου της επαρχίας Λάρνακας θα πραγματοποιήσει το Διεθνές Φεστιβάλ Πατάτας με ένα διήμερο πλούσιο πρόγραμμα, άφθονο φαγητό και ποτό. Το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί φέτος την Παρασκευή 13 και το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου και θα φιλοξενήσει αγαπημένους καλλιτέχνες. Ο Θάνος Πετρέλης, ο Τριαντάφυλλος και η Κέλυ Κελεκίδου θα βρεθούν φέτος εκεί στη σκηνή του φεστιβάλ για να διασκεδάσουν το κοινό με τα τραγούδια τους. 



Φεστιβάλ Κυπριακών Παραδοσιακών Εδεσμάτων
Πότε:
 Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου
Πού: Τεμβριά, επ. Λευκωσίας
Λουκάνικα, χαλίτζια, ψωμί χωριάτικο, μακαρόνια χωριάτικα, κάππαρη, μπουρέκκια, πίττες, σαλάτες, ρέσι, ζιβανία και τραχανάς... Αυτά και πολλά ακόμα είναι τα εδέσματα που θα βρεις, θα δεις πώς παρασκευάζονται και θα απολαύσεις στο Φεστιβάλ Κυπριακών Παραδοσιακών Εδεσμάτων, που θα πραγματοποιηθεί στο χωριό Τεμβριά τον Σεπτέμβριο. Το φεστιβάλ θα διεξαχεί το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου και οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσοουν την κυπριακή παράδοση μέσα από τη γαστρονομία. Μουσική και χορός από το Βήμα Γερίου θα ανεβάσουν το κέφι και τη διάθεση. Και για σένα που δεν ξέρεις (ίσως) η Τεμβριά είναι ένα πανέμορφο χωριό που βρίσκεται στο κέντρο της κοιλάδας της Σολέας. Συγκεκριμένα είναι το τέταρτο σε πληθυσμό χωριό της Σολιάς. 

Φεστιβάλ Φρούτων & Αλλαντικών 
Πότε
: Σάββατο 14 & Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου
Πού: Δύμες, επ. Λεμεσού
Ένα ακόμα φεστιβάλ έρχεται αυτόν τον Σεπτέμβριο, δίνοντάς μας την ευκαιρία να εκδράμουμε στη φύση και φυσικά να γνωρίσουμε τα προϊόντα του τόπου μας. Ο λόγος για το 2ο Φεστιβάλ Δυμών "Φρούτων και Αλλαντικών", το οποίο θα πραγματοποιηθεί το διήμερο 14 & 15 Σεπτεμβρίου στον κατασκηνωτικό χώρο του Δήμου Στροβόλου στις Δύμες και σ΄αυτό θα περάσουμε όλοι μαζί ευχάριστες στιγμές γνωρίζοντας όλα τα προϊόντα που παράγονται στο χωριό. Στο φεστιβάλ θα υπάρχει έκθεση των ποικιλιών των κυριότερων φρύτων που καλλιεργούνται στις Δύμες: μήλα, ροδάκινα, νεκταρίνια, αχλάδια, δαμάσκηνα, χρυσόμηλα, σταφύλι, φορμόζες. κ.ά. Επίσης οι επισκέπτες θα μπορούν να δουν και έκθεση φωτογραφίας με θέμα τα φρούτα, παραδοσιακά αλλαντικά, προϊόντα παό μεταποίηση φρούτων κ.ά. Απόσταξη ζιβανίας, επίδδειξη παρασκευής παλουζέ, κυπριακή μουσική, παιδικό πρόγραμμα, φαγητό και ποτό περιλαμβάνονται ακόμα στο πρόγραμμα του φεστιβάλ.  Διοργανωτής του φεστιβάλ είναι το Κοινοτικό Συμβούλιο Δυμών. Η είσοδος στο φεστιβάλ θα είναι ελεύθερη.



3ο Φεστιβάλ Πορτοκαλιού
Πότε
: Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου, 19.00
Πού: Πλατεία Αγίας Παρασκευής στην Μηλιού
Ένα ακόμη πολύ ιδιαίτερο φεστιβάλ μας περιμένει φέτος στις αρχές του φθινοπώρου σε μία μικρή και γραφική κοινότητα της ορεινής Πάφου, την Μηλιού. Πρόκειται για το 3ο Φεστιβάλ Πορτοκαλιού το οποίο θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου στην πλατεία της κοινότητας στις 19.00 στην Πλατεία Αγίας Παρασκευής στην Μηλιού. Εκεί θα έχουμε την ευκαιρία να γευτούμε τα νόστιμα πορτοκάλια που παράγει η κοινότητα και να δοκιμάσουμε τα υπέροχα προϊόντα που προέρχονται από το πορτοκάλι όπως φρέσκο χυμό, γλυκό του κουταλιού, μαρμελάδα, ανθόνερο, λικέρ, πορτοκαλόπιτα και ακόμα μπίρα από πορτοκάλι αλλά και μέλι ανθού της πορτοκαλιάς. Στον χώρο του φεστιβάλ θα υπάρχουν περίπτερα με φαγητό, ποτό και φυσικά πορτοκάλια.

Γιορτή Παλουζέ στη Βάσα Κοιλανίου
Πότε: Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου
Πού: Πλατεία Κοινότητας, Βάσα Κοιλανίου, επ. Λεμεσού, 15.00.
Το μήνα Σεπτέμβριο λοιπόν, το σταφύλι και τα παράγωγά του, με δημοφιλέστερο τον παλουζέ, έχουν την τιμητική τους! Στη Βάσα, στις 15 του μήνα οι γυναίκες του χωριού θα παρασκευάζουν παλουζέ, που θα γεύονται δωρεάν οι παρευρισκόμενοι, καθώς επίσης και σουτζούκκο, κιοφτέρκα και άλλα υποπροϊόντα του σταφυλιού, τα οποία θα διατίθενται προς πώληση. Ακόμα, στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα λειτουργήσει παζαράκι με παραδοσιακά προϊόντα, όπως αρκατένα, Βασιώτικο κρασί, λουκουμάδες, τραχανάς, καττιμέρια κ.λπ. Τη γιορτή θα πλαισιώνει όπως κάθε χρόνο καλλιτεχνικό πρόγραμμα με κυπριακούς χορούς και τραγούδια. Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, οι επισκέπτες θα μπορούν επίσης να επισκεφθούν τα Μουσεία Εκπαίδευσης και Ζιβανίας, τα Σπήλαια των Οσίων Βαρνάβα και Τίμωνα καθώς και το στολίδι του χωριού, την Εκκλησία του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

Γιορτή του Λευκαρίτικου Τταβά
Πότε:
 Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου
Πού: αυλή Δημοτικού Σχολείου Λευκάρων
Ο τταβάς, το εξαιρετικό κυπριακό έδεσμα που είναι ιδιαίτερα συνδεδεμένο με ένα από τα ωραιότερα χωριά της Κύπρου, τα Λεύκαρα, όπου παρασκευάζεται εδώ και αιώνες θα έχει την τιμητική του με μία γιορτή αφιερωμένη σε αυτό το θεσπέσιο φαγητό. Συγκεκριμένα ο Δήμος Λευκάρων μας καλεί και φέτος στην Γιορτή του Λευκαρίτικου Τταβά την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου στην αυλή του Δημοτικού Σχολείου. Στο πλαίσιο της γιορτής θα πραγματοποιείται επιτόπια παρασκευή τταβά, ενώ παραδοσιακά συγκροτήματα θα πλαισιώνουν τη γιορτή. Η γιορτή πραγματοποιείται με την ευκαιρία της τοπικής γιορτής της Ύψωσις του Τιμίου Σταυρού. Σε περίπτωση που δεν τον έχεις γευτεί, ο λευκαρίτικος τταβάς παρασκευάζεται από αρνί ή κατσίκι και περιέχει επίσης ρύζι. Μέσα στο χοντρό πήλινο δοχείο τοποθετούμε μαζί με το κρέας, το ρύζι και στη συνέχεια σε στρώσεις τα κρεμμύδια, τις ντομάτες και τις πατάτες. Προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι, την αρτυσιά και το λάδι, νερό όσο χρειάζεται για να καλύψει το φαγητό, κλείνουμε το πήλινο δοχείο και το ψήνουμε στο φούρνο 3-4 ώρες περίπου. Αν σου ανοίξαμε την όρεξη και θες οπωσδήποτε να δοκιμάσεις, δεν έχεις παρά να κατευθυνθείς στα Λεύκαρα και συγκεκριμένα στην Αυλή του Δημοτικού Σχολείου, όπου και θα προσφερθεί το πολύ νόστιμο αυτό τοπικό έδεσμα του χωριού.

Vegan Fam Festival
Πότε:
Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2019, 10:00 - 23:00. Είσοδος ελεύθερη.
Πού: Πάρκο Αιωνόβιων Ελαιών, Ψεματισμένος, Λάρνακα.
Το πρώτο βίγκαν φεστιβάλ της Κύπρου διοργανώνεται το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2019 στο Πάρκο Αιωνόβιων Ελαιών στο χωριό Ψεματισμένος, Λάρνακα. Το Vegan Fam Festival είναι μια γιορτή αφιερωμένη σε κάθε μορφή ζωής! Είναι μια ευκαιρία τόσο για τους βίγκαν όσο και για αυτούς που ενδιαφέρονται για ένα υγιεινό τρόπο ζωής για τον εαυτό τους και τον πλανήτη, να περάσουν μια όμορφη μέρα στη φύση. Ο βιγκανισμός δεν αποτελεί μόνο μια διατροφική συνήθεια ή επιλογή, αλλά είναι φιλοσοφία ζωής η οποία αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς στην Κύπρο και στο κόσμο. Οι άνθρωποι στρέφονται προς αυτόν είτε για ηθικούς και περιβαλλοντικούς λόγους, είτε για να βελτιώσουν την υγεία τους. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους γύρω από τον βιγκανισμό, να παρακολουθήσουν ομιλίες, επιδείξεις μαγειρικής, να συμμετέχουν δωρεάν σε εργαστήρια για μικρούς και μεγάλους, να δοκιμάσουν νόστιμα φαγητά και γλυκά, να χαλαρώσουν στο κέντρο ευεξίας, να ψωνίσουν βίγκαν προϊόντα, να ακούσουν ζωντανή μουσική κ.ά. Το φεστιβάλ έχει οικολογικό χαρακτήρα και έχει γίνει μια μεγάλη προσπάθεια να περιοριστεί η χρήση πλαστικού στο ελάχιστο.
Χορηγοί Επικοινωνίας είναι οι Check in Cyprus και city.com.cy. Περισσότερες πληροφορίες βρείτε στη σελίδα του event στο facebook και στη σελίδα www.veganfamfestival.com

Μελένιο Παιδικό Φεστιβάλ
Πότε
: Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου, 11.00-17.00.
Πού: Μελίνη, επ. Λάρνακας
Το  Μελένιο Παιδικό φεστιβάλ θα αναδείξει και θα προβάλει την παράδοση, την πολιτιστική κληρονομιά γύρω από την Μελισσοκομία, θα προωθήσει την παραδοσιακή γαστρονομία και θα προσφέρει δυνατότητες ψυχαγωγίας και συναναστροφής, κυρίως σε οικογένειες με μικρά παιδιά από την Κύπρο αλλά και το εξωτερικό. Το φεστιβάλ θα έχει πολιτιστικό, επιμορφωτικό και ψυχαγωγικό χαρακτήρα, με πρόγραμμα στοχευμένο για παιδιά και οικογένειες, μια και η γνώση είναι πολύ σημαντική από τις πιο ευαίσθητες ηλικίες. Μέσω του  Μελένιου παιδικού φεστιβάλ, θα προωθηθούν και τα 9 χωριά  της Ορεινής Λάρνακας που συμμετέχουν, όλοι οι επαγγελματίες Μελισσοκόμοι, τα προϊόντα Μελιού, οι παραδοσιακές συνταγές με Μέλι, οι μύθοι και ιστορίες γύρω από το Μέλι, που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Η μοναδική του θεματολογία μια και είναι το πρώτο  φεστιβάλ που θα προσφέρει γνώση ,εμπειρία, γευσιγνωσία ειδικά για παιδιά μπορεί να γίνει πόλος έλξης για αρκετές οικογένειες Κυπρίων και τουριστών, το δε περιεχόμενο (Έκθεση προϊόντων, παιδική γωνιά, γαστρονομία, ψυχαγωγικό πρόγραμμα, ξενοδοχείο μελισσών, μελισσο-τραινο, φύτευση Μελισσοκομικών φυτών) η πρωτοτυπία, και ο  μοναδικός  χώρος πραγματοποίησης, σε ένα γραφικό χωριό με ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική, και οι νέοι Μελισσοκόμοι του χωριού, δημιουργούν συνθήκες για μια  επιτυχημένη εκδήλωση. Ελάτε να παίξουμε, να διασκεδάσουμε και να χαρίσουμε στα παιδιά μας μια υπέροχη μερα με όμορφες εμπειρίες! Ένα ταξίδι στον κόσμο της μέλισσας και του μελιού για μικρούς και μεγάλους!

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close