Δημοσιεύτηκε στις 04 Σεπτεμβρίου 2019
Στον Λορεντζάτσιο, η δράση εξελίσσεται στη Φλωρεντία και τη Βενετία του 1537. Ο Φλωρεντινός πρίγκηπας, Λορέντζο των Μεδίκων, ένας νέος με μεγάλη μόρφωση και θαυμασμό για τους ήρωες της ελληνικής και της λατινικής αρχαιότητας, ονειρεύεται την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη Φλωρεντία που έχει καταλυθεί από τον ξάδελφό του Αλέξανδρο των Μεδίκων. Το εγχείρημα, όμως, είναι εξαιρετικά δύσκολο, αφού ο Αλέξανδρος έγινε Δούκας της Φλωρεντίας με τη στήριξη του Γερμανού Αυτοκράτορα και του Πάπα.

Έτσι ο Λορέντζο, για να επιτύχει το σκοπό του, γίνεται ο πιστός συνοδός του Δούκα, ο έμπιστός του κι ο σύντροφος των οργίων του, κερδίζοντας απ’ το λαό το υποτιμητικό παρατσούκλι Λορεντζάτσιο. Ο ίδιος θα γίνει τυραννοκτόνος, δολοφονώντας τον Δούκα και υπογραμμίζοντας έτσι την απραξία των μεγάλων δημοκρατικών οικογενειών, που δεν κατορθώνουν να πάρουν την εξουσία, ούτε μετά το θάνατο του Αλέξανδρου. Η αποτυχία του Λορέντζο μοιάζει προδιαγεγραμμένη, αφού κανένας δεν πιστεύει πως θα κάνει πράξη αυτήν την πολιτική δολοφονία, για να σώσει τη Φλωρεντία.
Το έργο Λορεντζάτσιο, γράφτηκε από τον κορυφαίο Γάλλο συγγραφέα Αλφρέντ ντε Μυσσέ (1810-1857) το 1834, όταν ήταν ακόμα 23 χρονών. Ο μύθος του έργου βασίζεται σε ιστορικά γεγονότα όπως αυτά περιγράφονται στο χρονικό της Αναγέννησης για την Ιστορία της Φλωρεντίας του 16ου αιώνα, από τον Μπενεντέτο Βάρκι. Το έργο πρωτοανέβηκε στα 1896, στο Παρίσι, με τη Σάρα Μπερνάρ στο ρόλο του Λορέντζο. Το 1952, πραγματοποιήθηκε η πρώτη ερμηνεία του ρόλου από άντρα ηθοποιό, τον Ζεράρ Φιλίπ, στο Εθνικό Λαϊκό Θέατρο της Γαλλίας, σε σκηνοθεσία Ζαν Βιλάρ. Από τότε έχει ανέβει στις μεγαλύτερες σκηνές όλου του κόσμου, όπως είναι η Κομεντί Φρανσαίζ, το Νάσιοναλ Θήατερ-Λώρενς Ολίβιε του Λονδίνου, το Θέατρο Ζα-Μπράνου της Πράγας, και το Σαίξπηρ Θήατερ της Ουάσιγκτον, από πολύ διάσημους σκηνοθέτες. Έγινε, επίσης, δύο φορές ταινία, το 1935 και το 1951.

Στην Ελλάδα ανέβηκε για πρώτη φορά στο Εθνικό Θέατρο, το 1965, σε σκηνοθεσία Ζαν Τασσό, με πρωταγωνιστή τον Δημήτρη Χορν, στη μνήμη του οποίου αφιερώνεται η παράσταση.
Ο Γιάννης Ιορδανίδης γεννήθηκε στο Κάϊρο της Αιγύπτου. Σπούδασε Θέατρο στην Ελλάδα (Δραματική Σχολή Κωστή Μιχαηλίδη) και στη Γαλλία, με υποτροφία της γαλλικής κυβέρνησης (Πανεπιστήμιο της Σορβόννης: Ινστιτούτο Θεατρικών Σπουδών και Νεοελληνικής Φιλολογίας). Σε μια πορεία 35 χρόνων, έχει ανεβάσει πάνω από 100 παραστάσεις σε Ελλάδα, Γαλλία, Γερμανία, Κύπρο και έχει συμμετάσχει σε Διεθνή Θεατρικά Φεστιβάλ. Σκηνοθέτησε έργα των σημαντικότερων θεατρικών συγγραφέων του κλασικού και σύγχρονου δραματολογίου, συνεργαζόμενος εκτός από τις Κρατικές Σκηνές και με το ελεύθερο θέατρο. Παράλληλα, έχει σκηνοθετήσει κατ’ επανάληψη παραστάσεις όπερας στην Εθνική Λυρική Σκηνή και άλλους οργανισμούς, ενώ συνεργάστηκε ως καθηγητής υποκριτικής με κρατικές και ιδιωτικές δραματικές σχολές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει ασχοληθεί, επίσης, με τη μετάφραση κλασικών και σύγχρονων θεατρικών έργων. Για τη σκηνοθετική του δουλειά τιμήθηκε στη Γαλλία με το Χρυσό Μετάλλιο Σκηνοθεσίας από τη Διεθνή Ακαδημία του Παρισιού και στην Ελλάδα για το σύνολο της προσφοράς του στο θέατρο και τον πολιτισμό με πολλές διακρίσεις και βραβεία, μεταξύ των οποίων το βραβείο Μέγας Αλέξανδρος.


Συντελεστές:
Σκηνοθεσία: Γιάννης Ιορδανίδης
Απόδοση - Δραματουργική επεξεργασία: Γιάννης Ιορδανίδης
Σκηνικά - Κοστούμια: Σταύρος Αντωνόπουλος
Μουσική: Χριστίνα Γεωργίου
Φωτισμοί: Καρολίνα Σπύρου
Βοηθός σκηνοθέτη: Κωνσταντίνος Δημητρίου
Β’ Βοηθός σκηνοθέτη: Φώτης Φωτίου
Βοηθός σκηνογράφου-ενδυματολόγου: Κατερίνα Ττάκκα
Παραγωγή: Θέατρο Διόνυσος”
Καλλιτεχνική Διεύθυνση Θεάτρου Διόνυσος: Χρήστος Γιάγκου
Διανομή (με σειρά εμφάνισης):
Αλέξανδρος των Μεδίκων: Χάρης Κκολός
Λορέντζο των Μεδίκων: Νεκτάριος Θεοδώρου
Τζιόμο / Μόρις / Βεντούρι / Γκαλεάτσο / Σκορονκονκόλο / Τζιοβάνι: Λουκάς Ζήκος
Μάφιο / Λέων Στρότσι / Τεμπαλντέο: Φώτης Φωτίου
Βαλόρι / Πιερφραντσέσκο των Μεδίκων / Μαντέλα / Καλόγερος: Μανώλης Μιχαηλίδης
Καρδινάλιος Τσίμπο: Κώστας Δημητρίου
Τζούλιο των Μεδίκων / Πέτρος Στρότσι / Νικολίνι: Γιώργος Αναγιωτός
Φίλιππος Στρότσι: Χρύσανθος Χρυσάνθου
Κόζιμο των Μεδίκων: Κωνσταντίνος Δημητρίου Φωνές: Δ. Μπεμπεδέλη, Στ. Καυκαρίδης, Β. Κυριαζής, Γ. Μουαΐμης, Α. Τσουρής
ΛΕΥΚΩΣΙΑ
18 & 19.09.2019 @ 20.30
ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΜΑΚΑΡΙΟΣ ΙΙΙ (ΣΧΟΛΗ ΤΥΦΛΩΝ)
ΛΕΜΕΣΟΣ
22.09.2019 @ 20.30
ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΟΥΡΙΟΥ
ΔΕΡΥΝΕΙΑ
24.09.2019 @ 20.30
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ
90’ ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ
Ηλικία: 15+
-
Αμφιθέατρο Αρχ. Μακάριου Γ (Σχολή Τυφλών)
18 Σεπτεμβρίου - 19 Σεπτεμβρίου 2019
-
Αρχαίο Θέατρο Κουρίου
22 Σεπτεμβρίου 2019
-
Δημοτικό Αμφιθέατρο Δερύνειας
24 Σεπτεμβρίου 2019
Σχετικά
Όταν ο Δαβίδ συναντά τον Γολιάθ στη σκηνή
Μια ευρηματική παράσταση χοροθεάτρου «γιγαντιαίων» διαστάσεων, γεμάτη χιούμορ, φαντασία και ανατροπές, για μικρούς και μεγάλους
Το βραβευμένο «Brandy Sour» της Κωνσταντίας Σωτηρίου ζωντανεύει από το Θέατρο Αντίλογος
Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι ηθοποιοί συναντιούνται σε μια δίγλωσση παράσταση για τη δόξα, την πτώση και τον διχασμό της Κύπρου
«Τα Μωρά τα Φέρνει ο Πελαργός» στο Θέατρο Ανεμώνα
Η αγαπημένη κωμωδία των Μιχάλη Ρέππα και Θανάση Παπαθανασίου επιστρέφει σε σκηνοθεσία Μαρίνου Ξενοφώντος και περιοδεύει σε όλη την Κύπρο
Η Έμιλυ Κολιανδρή γίνεται η βασίλισσα Αμαλία στη σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Λευκωσίας
Η πολυσυζητημένη παράσταση «Amalia melancholia, η βασίλισσα των φοινίκων» αποκαλύπτει την άγνωστη ιστορία της πρώτης βασίλισσας της Ελλάδας
“Μάντεψε ποιος θα πεθάνει απόψε”: Η αστυνομική κωμωδία μυστηρίου των Ρέππα–Παπαθανασίου ανεβαίνει στο Σατιρικό Θέατρο
Μια νύχτα. Ένα μυστήριο. Πολλά ψέματα. Και μια εξαφάνιση…
«Το Πλυντήριο» του Θανάση Τριαρίδη σε παγκύπρια πρεμιέρα στο θέατρο WhereHaus612
Σε μια δυστοπική κοινωνία ενός πολύ κοντινού μέλλοντος, δύο γυναίκες συναντιούνται τρεις φορές σε ένα δημόσιο πλυντήριο
Η αληθινή ιστορία της Μέδουσας ζωντανεύει στο Κυπριακό Μουσείο
Το μπεστ σέλερ «Stone Blind» της Natalie Haynes παρουσιάζεται για πρώτη φορά στα ελληνικά, μέσα από μια βιωματική θεατρική ανάγνωση με περισσότερους από 20 ηθοποιούς
«Στην αυλή του Αριστοφάνη» με τους Κώστα Βήχα και Μιχάλη Μουστάκα
Το Μουσικό Σχολείο Λεμεσού «Μάριος Τόκας» παρουσιάζει την μουσικοθεατρική παράσταση «Στην αυλή του Αριστοφάνη»
Όλες οι παραστάσεις που θα δούμε αυτό το φθινόπωρο στην Αθήνα
70 νέες παραστάσεις αλλά και επαναλήψεις με κλασικά έργα, σύγχρονα δράματα, κωμωδίες και μονολόγους υπόσχονται να κάνουν τους επόμενους τρεις μήνες άκρως ενδιαφεροντες
Το παραμύθι της Κοκκινοσκουφίτσας ζωντανεύει από τον ΘΟΚ
Μια ιστορία-βουτιά στο δάσος του ονείρου της Κοκκινοσκουφίτσας, που μιλά για το θάρρος να προχωράς, να αμφισβητείς τους φόβους σου και να ανακαλύπτεις τη δική σου αλήθεια.
Η «Φαλακρή Τραγουδίστρια» του Ιονέσκο ανεβαίνει στη Λευκωσία
Η θεατρική ομάδα «Δώδεκα και κάτι» παρουσιάζει στο ARTOS HOUSE την εμβληματική σάτιρα του Θεάτρου του Παραλόγου, στο πλαίσιο του 39ου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου του ΘΟΚ.
Η Κοκκινοσκουφίτσα έρχεται στον ΘΟΚ
Μια σύγχρονη διασκευή της Άνδρης Θεοδότου και με την ποιητική σκηνοθετική ματιά του Φώτη Νικολάου, να αγγίξει τις ευαίσθητες χορδές μικρών και μεγάλων θεατών.