Δημοσιεύτηκε στις 21 Σεπτεμβρίου 2026
Η Έμιλυ Κολιανδρή ερμηνεύει τη βασίλισσα Αμαλία, την πρώτη βασίλισσα της Ελλάδας, σε μια παράσταση-εμπειρία που καθήλωσε το ελληνικό κοινό, απέσπασε διθυραμβικές κριτικές και εντυπωσίασε τους διεθνείς προσκεκλημένους στο GRAPE του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου.

Το Amalia melancholia, η βασίλισσα των φοινίκων, μία από τις πρόσφατες δουλειές της σκηνοθέτριας και χορογράφου Ζωής Χατζηαντωνίου, φέρνει στη σκηνή της Λευκωσίας την άγνωστη, κρυφή ιστορία της πρώτης βασίλισσας της Ελλάδας. Το έργο βασίζεται στις 887 επιστολές της νεαρής Αμαλίας προς τον πατέρα της, δούκα του Ολδεμβούργου, σε ιστορικές μαρτυρίες και σπάνιο αρχειακό υλικό. Η δημιουργός δίνει βήμα σε ένα γυναικείο σώμα που μετατράπηκε σε πεδίο εθνικών προσδοκιών και ευρωπαϊκών ανταγωνισμών.
Για δεκαέξι χρόνια, σε μια εποχή όπου η σταθερότητα και το μέλλον του νεοσύστατου ελληνικού κράτους συνδεόταν άμεσα με τη γέννηση ενός διαδόχου, η αδυναμία της Αμαλίας να αποκτήσει «ένα παιδί» υπήρξε αντικείμενο ιατρικών πειραματισμών, αδιάκοπης επιτήρησης και ανελέητης κριτικής. Η προσωπική της «αποτυχία» έγινε εθνική υπόθεση και η μήτρα της πεδίο πάνω στο οποίο διασταυρώθηκαν πολιτική εξουσία, επιστήμη και ιδεολογία.

Η ερωτευμένη με την Ελλάδα βασίλισσα, με επιμονή, φαντασία και αγάπη έφτιαξε στην άγονη και καμένη από τους πολέμους γη της Αθήνας μία όαση, τον σημερινό Εθνικό Κήπο. Στην παράσταση ο Κήπος αναδεικνύεται σε πράξη ύψιστης δημιουργίας, μακριά από τις δυναστικές και κοινωνικές επιταγές· αλλά και σε εναλλακτική μορφή μητρότητας, προσφοράς και εσαεί συνέχειας, αφού το «παιδί» της δεν παύει να αναγεννιέται και να μεγαλώνει αιώνες μετά, όπως ακριβώς το ονειρεύτηκε και η ίδια.

Με σύγχρονα μέσα η Ζωή Χατζηαντωνίου στήνει ένα πρωτόφαντο και υποβλητικό θεατρικό σύμπαν – εικαστική εγκατάσταση, όπου ο εξομολογητικός λόγος, η αναπάντεχη κίνηση, η επιβλητική εικόνα και η ονειρική ατμόσφαιρα συνθέτουν μια ποιητική αναμέτρηση με τις προσωπικές και τις εθνικές μάχες, με την Ιστορία και όσα επιμένουν να αναγεννιούνται και να ζουν παρά τις αντιξοότητες.
«Τώρα αφεθείτε. Επανενωθείτε με τον Κήπο της Εδέμ. Η Βασίλισσα Αμαλία θα είναι η οδηγός σας. Θα ανοίξει τα μάτια της, το σώμα της, την καρδιά της για σας. Απολαύστε την εμπειρία.»
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΟΜΑΔΑ
Έρευνα – Κείμενο – Δραματουργία – Σκηνοθεσία: Ζωή Χατζηαντωνίου
Σκηνικό: Εύα Μανιδάκη
Μουσική – Ηχητικό τοπίο – Ηχητικός σχεδιασμός: Σταύρος Γασπαράτος σε συνεργασία με τον Γιώργο Μυζήθρα
Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη
Βίντεο: Παντελής Μάκκας
Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου
Σύμβουλος κειμένου – δραματουργίας: Λουίζα Αρκουμανέα
Βοηθός σκηνοθέτιδας: Ντίνα Ντεμπέμπε
Διεύθυνση παραγωγής περιοδείας: Μαρία Δούρου
Ερμηνεύουν: Έμιλυ Κολιανδρή – Αμαλία
Ρίτα Λυτού – Επιμελήτρια εκθέματος ή Η Πρώτη Κυρία των Τιμών, Πλύσκω
>> Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2026 στις 20:00 & Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2026 στις 19:00, Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας
Διάρκεια παράστασης: 95΄ χωρίς διάλειμμα
Τιμές εισιτηρίων:
A’ ζώνη: €30
B’ ζώνη: €25 / €20 μειωμένο εισιτήριο*
C’ ζώνη: €20 / €15 μειωμένο εισιτήριο*
D’ ζώνη: €15
*Μειωμένα εισιτήρια: Senior άνω των 65, φοιτητικό, ανέργων, βοηθοί Ατόμων με Αναπηρίες ΑμεΑ.
Άτομα με αναπηρίες εισέρχονται δωρεάν με την παρουσία της σχετικής ταυτότητας, καθώς ο βοηθός τους ένα άτομο εισέρχεται με μειωμένο εισιτήριο.
Για ομαδικές κρατήσεις καθώς και για εισιτήρια ΑμεΑ είναι απαραίτητη η επικοινωνία με το ταμείο του θεάτρου.
-
Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας
10 Οκτωβρίου - 11 Οκτωβρίου 2026
Σχετικά
17 θεατρικές παραστάσεις για μικρούς και μεγάλους το σαββατοκύριακο στην Κύπρο
Από τις πρεμιέρες του «The 39 Steps» και του «Ψέματος» μέχρι τον Πουαρό του ΘΟΚ και τις παιδικές παραστάσεις της Κυριακής.
Το «Έγκλημα στο Όριεντ Εξπρές» του ΘΟΚ ταξιδεύει σε 3 πόλεις
Ο Νεοκλής Νεοκλέους επιστρέφει στον ρόλο του Ηρακλή Πουαρό, με την παραγωγή της Κεντρικής Σκηνής του ΘΟΚ να κάνει στάσεις σε Λάρνακα, Λεμεσό και Πάφο τον Νοέμβριο.
«Τους φοιτητές, μάνα μου, να τους αγαπάτε»: Οι ανθρώπινες ιστορίες του Frederick γίνονται θέατρο
Ένα θεατρικό αναλόγιο σε σκηνοθεσία Αιμίλιου Χαραλαμπίδη φέρνει στο φως ανέκδοτες μαρτυρίες από την 60χρονη διαδρομή του οργανισμού, με ελεύθερη είσοδο.
Ο Νοέμβριος επί σκηνής: 20 παραστάσεις σε όλη την Κύπρο
Πρεμιέρες, επαναλήψεις και παραγωγές από την Ελλάδα γεμίζουν τις σκηνές της Κύπρου με κωμωδίες, δυνατά δράματα και ιστορίες που αξίζει να ανακαλύψουμε
Η Οικογένεια Άνταμς – The Musical έρχεται σε Λεμεσό και Λευκωσία για να μας χαρίσει μια μοναδική θεατρική εμπειρία!
Άρχισε η προπώληση εισιτηρίων
Η Κοκκινοσκουφίτσα του ΘΟΚ τον Νοέμβριο ταξιδεύει σε Πάφο, Λεμεσό και Λάρνακα
Η Κοκκινοσκουφίτσα ανεβαίνει σε μια σύγχρονη διασκευή της Άνδρης Θεοδότου και σκηνοθεσία Φώτη Νικολάου
«Τάκκουνοι εν δράσει»: Η Λυσιστράτη μιλά κυπριακά στη Λεμεσό
Η κωμωδία των Θεατρικών Παραγωγών Φοίνικας έρχεται στο Θέατρο Συνεργείο στις 31 Οκτωβρίου, σε διασκευή και σκηνοθεσία Νικολέττας Μήτσιου.
«Ημερολόγιο Φρανκενστάιν»: Πέντε γυναίκες μέσα στο ίδιο μυαλό, για 3 μόνο παραστάσεις
Το έργο της Λένας Κιτσοπούλου ανεβαίνει στην Πάνω Σκηνή του Σατιρικού Θεάτρου, σε διασκευή και σκηνοθεσία Ελένης Αναστασίου.
All of It: Μια ολόκληρη ζωή μέσα από την καθηλωτική ερμηνεία της Αντωνίας Χαραλάμπους
Ο απαιτητικός μονόλογος του Άλιστερ ΜακΝτάουαλ, σε σκηνοθεσία Μαρίας Ιόλης Καρολίδου, γίνεται μια παράσταση που ταράζει με την απλότητα της ιστορίας της και τη δύναμη της πρωταγωνίστριάς της Αντωνίας Χαραλάμπους
Η «Οικογένεια Άνταμς» έρχεται στην Κύπρο με τον Νίκο Μουτσινά και τη Μαρία Σολωμού
Το μιούζικαλ σε σκηνοθεσία Θέμιδας Μαρσέλλου ανεβαίνει σε Λεμεσό και Λευκωσία τον Φεβρουάριο του 2027, με πολυμελή θίασο και ζωντανή ορχήστρα.
«Το Όνειρο ενός Γελοίου» του Ντοστογιέφσκι στη Λευκωσία για δύο παραστάσεις
Ο Βασίλης Λάβρικωφ ερμηνεύει τον μονόλογο σε σκηνοθεσία Τάκη Χριστοφάκη, στις 30 και 31 Οκτωβρίου στο Θεατράκι ΡΙΚ — μια διαδρομή από την απόγνωση στην ελπίδα και τη δύναμη της αγάπης.
«Για πάντα δικός μου», μια διασκευή του έργου «Μητέρα» του Φλοριάν Ζελέρ.
Στο Flea Theatre τον Νοέμβριο