Τα 6 έργα που θα μεταμορφώσουν τη Λευκωσία

Όπως αναφέρει ο Υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης σε ερώτηση του προέδρου του Κινήματος Οικολόγων, Γιώργο Περδίκη, ο Δήμος Λευκωσίας σε μια προσπάθεια επίλυσης των κυκλοφοριακών προβλημάτων του αστικού κέντρου της πρωτεύουσας, αναβίωσης της εμπορικότητάς του και βελτίωσης του περιβάλλοντος, προχώρησε σε σειρά έργων τα οποία επηρεάζουν κεντρικές οδικές αρτηρίες της περιοχής Λευκωσίας.

Τα έργα αυτά, σύμφωνα με ενημέρωση του αρμόδιου Υπουργού από το δήμο Λευκωσίας, εντάσσονται στο Ολοκληρωμένο Σχέδιο Κινητικότητας Λευκωσίας (ΟΣΚΛ) «και επιδιώκουν να καταστήσουν το αστικό κέντρο πρότυπο αστικό χώρο, φιλικό στον άνθρωπο και στο περιβάλλον, ανταγωνιστικό για επενδύσεις και εμπορική δραστηριότητα με πολλαπλά οφέλη για τις επιχειρήσεις, τους κατοίκους και τους επισκέπτες».

Σύμφωνα με στοιχεία που παρατίθενται στην επιστολή, έξι έργα οδοποιίας είναι σε εξέλιξη με τα χρονοδιαγράμματα εκτέλεσής τους να διαφέρουν και κάποια να είναι αλληλοεξαρτώμενα.

Πιο συγκεκριμένα αυτή την περίοδο τρέχουν τα ακόλουθα έργα:
–αναβάθμιση της λεωφόρου Καλλιπόλεως και οδού Ευγενίας Θεοδότου. Το χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης του έργου εκτείνεται από το Φεβρουάριο του 2018 μέχρι το Φεβρουάριο του 2020. Οι εργασίες εκτελούνται τμηματικά σε πέντε φάσεις με τις τέσσερις να αφορούν στην λεωφόρο Καλλιπόλεως και την πέμπτη στην οδό Ευγενίας Θεοδότου.

–ανάπλαση του εμπορικού τριγώνου (Φάση Α’- Μνασιάδου – Ντε Τύρας-Στασικράτους-Θ.Θεοδότου), που άρχισε τον περασμένο Σεπτέμβριο και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο του 2020.

–για την Β’ φάση του έργου (λεωφ. Μακαρίου από τη συμβολή με Σπύρου Κυπριανού μέχρι την λεωφ. Ευαγόρου) έχει γίνει προκήρυξη προσφορών για συμβόλαιο διάρκειας 26 μηνών. Η ημερομηνία έναρξης των εργασιών προϋποθέτει όπως σημειώνεται, απόφαση της Αναθεωρητικής Αρχής, ολοκλήρωση των εργασιών της Α’ φάσης της λεωφόρου Καλλιπόλεως και του υπόγειου χώρου στάθμευσης στην οδό Ομήρου.

–ο υπόγειος χώρος στάθμευσης στην οδό Ομήρου (συμβολή με πλατεία Ελευθερίας και πλατεία Σολωμού) βρίσκεται σε εξέλιξη με χρονοδιάγραμμα μέχρι τον Νοέμβριο του 2019.

-προσφορά έχει προκηρυχθεί για την αναβάθμιση της λεωφόρου Κυριάκου Μάτση, με συμβόλαιο διάρκειας 15 μηνών. Η έναρξη των εργασιών θα εξαρτηθεί από την ολοκλήρωση της Α’ φάσης του τριγώνου, της οδού Καλλιπόλεως και του υπόγειου χώρου στάθμευσης στην οδό Ομήρου.

Εξάλλου, υπό μελέτη βρίσκεται το έργο του περιμετρικού τόξου, για το τμήμα της λεωφόρου Στασίνου (συμβολή πλατείας Ελευθερίας μέχρι την οδό Ευγενίας Θεοδότου).

Τα έργα, όπως αναφέρεται στην υπουργική επιστολή, «στοχεύουν σε σταδιακή μείωση στην εκπομπή ρύπων συμβάλλοντας στη δημιουργία πιο υγιούς περιβάλλοντος, αναβάθμιση της λειτουργικότητας και της αισθητικής του αστικού περιβάλλοντος, δημιουργία ενιαίων και μεγάλων πεζοδρομίων, με εξάλειψη όλων των ανισόπεδων σημείων μεταξύ ιδιωτικών, δημόσιων πεζοδρομίων και δρόμου, για διευκόλυνση της προσβασιμότητας πεζών και ΑμεΑ, εφαρμογή του βιοκλιματικού σχεδιασμού, ενισχύοντας τη σκίαση και αυξάνοντας τις ώρες διακίνησης πεζών».

Αναφερόμενος στην καθυστέρηση υλοποίησης των έργων, εκτός χρονοδιαγράμματος είναι κάποια, ο Υπουργός Εσωτερικών αναφέρει ότι αστάθμητοι παράγοντες δυνατόν να επιφέρουν τροποποιήσεις στον προγραμματισμό «όπως είναι οι ενστάσεις κατά τη διάρκεια αξιολόγησης και κατακύρωσης του Διαγωνισμού και παραπομπή στην Αναθεωρητική Αρχή, τα αιτήματα από τους εργολάβους για αλλαγές και παρατάσεις χρόνου σε έργα υπό εξέλιξη και η επιτακτική ανάγκη απορρόφησης κονδυλίων σε καθορισμένα χρονικά πλαίσια, τα οποία καθορίζονται από τους χρηματοδότες και οικονομικούς φορείς».

Πήγή: www.aftodioikisi.com.cy
Kεντρική φωτογραφία: Nicosia First

EVENTS ανά ημέρα

Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31