Δημοσιεύτηκε στις 22 Οκτωβρίου 2019
Το Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού Dance Waves, που ξεκινά τη δεύτερη δεκαετία δράσης του, έρχεται με 9 έργα – εκ των οποίων 5 έργα Κύπριων νέων χορογράφων και 4 έργα προσκεκλημένων χορογράφων από το εξωτερικό και συγκεκριμένα από το φεστιβάλ Lucky Trimmer (Bερολίνο).
Νέοι δημιουργοί παρουσιάζουν το έργο τους και την ιδιαίτερη κινητική τους γλώσσα αναζητώντας επαφή με ένα ευρύ κοινό. Το φεστιβάλ χαρακτηρίζεται από την πολυφωνία , την ξεχωριστή προσέγγιση των χορογράφων στην δομή και το ύφος των έργων. Χορογράφοι που μέσα από τα έργα τους διεκδικούν, δημιουργούν τοπία , προσκαλούν το κοινό να χορέψει εσωτερικά και να ακολουθήσει τους ρυθμούς , τις εντάσεις και να αντιληφθεί τις διαστάσεις του σύγχρονου χορού σήμερα.
Τα έργα που φιλοξενούνται φέτος στο φεστιβάλ είναι βραβευμένα σε διεθνείς διοργανώσεις.
Από την Ελλάδα συμμετέχουν οι χορευτές /χορογράφοι Δανάη Δημητριάδη και Διονύσιος Αλαμάνος οι οποίοι έλαβαν το πρώτο βραβείο στον Διεθνή διαγωνισμό χορογραφίας για ντουέτα του Ρότερνταμ στην Ολλανδία και παρουσιάζουν το βραβευμένο τους έργο Uncia.
Από την Γαλλία συμμετέχει η Ρεμπέκα Ζιουρνό με το έργο L’epouse(η σύζυγος). Tο έργο ταξιδεύει αυτό το διάστημα σε πολλές χορευτικές σκηνές της Ευρώπης .
Από την Γερμανία συμμετέχει η Σάσκια Ρουντάτ με το έργο Brainjogging.Η χορεύτρια/ χορογράφος βραβεύτηκε το 2017 με το έργο αυτό ως η καλύτερη περφόρμερ στο φεστιβάλ ΙΧ International SoloDuo festival στην Γερμανία.
Από το Ισραήλ θα παρουσιαστεί το ντουέτο Νice to beat you του χορογράφου Γκιλ Κέρερ . Το έργο δημιουργήθηκε το 2017 στο πλαίσιο των έργων που παρουσιάζονται από την ομάδα Batsheva κάθε χρόνο(Βatsheva Ensemble dancers create) αφού ο Γκιλ ήταν χορευτής στην ομάδα χορού Βatsheva.
Aπό την Κύπρο παρουσιάζουν έργα τους οι χορεύτριες/χορογράφοι Φούλη Στυλιανίδου , Whispers, Ήβη Χατζηβασιλείου το έργο … Βίκυ Κάλλα , Διαμάντω Χατζηζαχαρία και η Μελίνα Σοφοκλέους.
Λίγα λόγια από τους ίδιους τους χορογράφους για τα έργα τους
Διαμάντω Χατζηζαχαρία (πρωτοπαρουσιαζόμενη χορογράφος)- Jungle
«Η ΖΟΥΓΚΛΑ δημιουργήθηκε μέσα από την ανάγκη για δημιουργία. Η ΖΟΥΓΚΛΑ πήρε μορφή μέσα από την ανάγκη για παραγωγή. Η ΖΟΥΓΚΛΑ δημιουργήθηκε για προσωπική ευχαρίστηση και καλλιτεχνική ολοκλήρωση.]»
Ήβη Χατζηβασιλείου U need 2
Η χορογράφος να τολμά με τη σειρά της να ενσαρκώσει το αποτέλεσμα της ενέργειας του ατόμου, όταν το ίδιο το άτομο αποφασίζει συνειδητά να πράξει όπως νιώθει -αντί όπως πρέπει-, τοποθετώντας τον εαυτό του σε έναν ατραπό σφυρηλάτησης και εδραίωσης της προσωπικής του ελευθερίας με κύριο άξονα τις διαπροσωπικές σχέσεις.
Φούλη Στυλιανίδου –Whispers
«Πιστεύω πως βαθιά μέσα μας όλοι ξέρουμε ποιος είναι ο δρόμος για την ευτυχία μας , αλλά πάμε κόντρα στο ένστικτο, φοβούμενοι τις κοινωνικές επιπτώσεις οι οποίες είναι τόσο ισχυρές που μας κάνουν να αναρωτιόμαστε αν όντως οι επιλογές μας ήταν συνειδητές»
Βίκη Κάλλα - NOVEM
«Και τώρα πώς; Πώς δραπετεύεις από εδώ; Πώς ψηλώνεις; Πώς γίνεται
η αρχή και προς τα που να πας; Πού κατευθύνεται η ζωή και γιατί; Γιατί
πρέπει;Και πού φτάνεις; Αλήθεια φτάνεις ποτέ, φεύγεις από το κενό, ή έστω
φεύγει αυτό μαζί με το χρόνο;Τι παίρνει ο χρόνος μαζί του, τι πήρε και τι άλλο θα πάρει» Σοφία Μπάρκα
Mελίνα Σοφοκλέους
«Εξερευνώ την πρόκληση της σωματικότητας που οφείλεται στην ηλικία ενός σύγχρονου χορευτή τοποθετημένου στο σώμα ενός νεαρότερου χορευτή. Εμπνευσμένη από αφηγήματα προσωπικών φωνητικών αρχείων, το έργο στοχεύει στην εδραίωση της ταυτότητας του καλλιτέχνη, ο οποίος πρόκειται να διαπραγματευτεί την ισορροπία μεταξύ του αφηρημένου, εννοιολογικού πειραματισμού και τεχνικής δεξιοτεχνίας που καθορίζει τις σημερινές ανάγκες της σύγχρονης χορευτικής σκηνής. Ο χαρακτήρας των πολυμέσων του έργου έχει στόχο να δημιουργήσει μια πλήρη αισθητική εμπειρία για το κοινό»
Κατά την διάρκεια του φεστιβάλ οργανώνονται επιμορφωτικά εργαστήρια για επαγγελματίες του χορού με εστίαση στις εξελίξεις των χορευτικών τεχνικών και των διεθνών τάσεων. Διδάσκουν Δανάη Δημητριάδη και Διονύσιος Αλαμάνος, Γκιλ Κέρερ, Γιόαβ Γκρίνμπεργκ. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής. (22781104)
Dance Waves Festival στις 9 και 10 Νοεμβρίου στο Εγκώμιο Πολιτιστικό Κέντρο, Λευκωσία. Οι παραστάσεις ξεκινούν στις 20:00. Πληροφορίες τηλ. 22781104.
-
Εγκώμιο Πολιτιστικό Κέντρο
09 Νοεμβρίου - 10 Νοεμβρίου 2019
Σχετικά

Διεθνής Ημέρα Χορού: Το μήνυμα για το 2025 από τον σπουδαίο Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ
Ο σπουδαίος χορευτής και χορογράφος έχει επιλεγεί φέτος από το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΙΘ για τη συγγραφή του Μηνύματος για τη Διεθνή Ημέρα Χορού 2025 που γιορτάζεται στις 29 Απριλίου

Θέλω να δω τον Πάπα: Η οπερέτα του Θεόφραστου Σακελλαρίδη έρχεται στον ΘΟΚ
Η Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής φέρνει στην Κύπρο για τρεις μοναδικές παραστάσεις

«Η Μπαλάντα της Φρίκης» επιστρέφει για μία ακόμα παράσταση
Το έργο αφηγείται– με σπαρακτική δύναμη και αφοπλιστική αλήθεια– την προσωπική μαρτυρία μιας γυναίκας που βασανίστηκε απάνθρωπα κατά τη διάρκεια της Χούντας
Δυο τελευταίες παραστάσεις για την οικογενειακή παράσταση «Μια φούστα παραμύθκια»
Λόγω αυξημένης ζήτησης η τεράστια φούστα επιστρέφει επί σκηνής

Πάμε Θέατρο: Οδηγός με 20 ενδιαφέρουσες παραστάσεις μέχρι το καλοκαίρι
Οι σκηνές του νησιού γεμίζουν ήχους, φώτα και χειροκροτήματα

"Συνταγή δυστυχίας": Μια παράσταση για πικρή εξερεύνηση της ανθρώπινης συμπεριφοράς
Βασισμένη στο εμβληματικό βιβλίο του Paul Watzlawick «Φτιάξε τη Δυστυχία σου Μόνος σου»


H Alpha Square ανεβάζει το έργο "Παίρνοντας θέση" του Ρόναλντ Χάργουντ
Η Ζώνη Αμερικανικής Κατοχής στο Βερολίνο σε κτίριο του 1926 στην Λευκωσία

"Φουκού": Το νέο καλοκαιρινό έργο του Φώτη Γεωργίδη που μιλάει με χιούμορ για όσα μας καίνε
Η προπώληση ξεκίνησε

Το Υπόγειο Θεατρήρι ανεβάζει "Το ημέρωμα της Στρίγγλας"
Το έργο είναι βασισμένο στο εμβληματικό θεατρικό του Γουίλιαμ Σαίξπηρ

Η OPEN ARTS παρουσιάζει στο Περιβόλι, την κωμωδία του Σαίξπηρ ''Δωδέκατη Νύχτα''
Η επιστροφή στην κανονικότητα κρέμεται από μία κλωστή

Χορικά Ύδατα: Η καλοκαιρινή παραγωγή του ΘΟΚ, σε κείμενο-σκηνοθεσία της Λίνας Νικολακοπούλου
Με ένα "δυνατό" καστ αποτεούμενο από τους Αννίτα Σαντοριναίου, Αλέξανδρο Μπουρδούμη, Στέλα Φυρογένη κ.ά.