Δημοσιεύτηκε στις 18 Οκτωβρίου 2019
Τι θα έλεγες να περάσεις ένα αξέχαστο σαββατοκύριακο αυτή την εποχή του χρόνου που η φύση δημιουργεί το ωραιότερο σκηνικό της, αυτό της φθινοπωρινής Κύπρου την καλύτερη, μάλιστα, αφορμή για εξορμήσεις θα σου τη δώσουν αυτόν τον μηνά τα χρώματα της εποχής και οι πανέμορφες διαδρομές της ορεινής Κύπρου.
Το Check In Cyprus σου προτείνει να εκμεταλλευτείς αυτή την εποχή και να εξορμήσεις προς τα ορεινά για να ανακαλύψεις τα πανέμορφα Κουμανταροχώρια της Κύπρου. Μάθε πού να φας, τι να κάνεις και πού να μείνεις στα γραφικά χωριουδάκια της Κουμανταρίας.
Η διαδρομή της Κουμανταρίας κινείται βόρεια της Λεμεσού και περνά μέσα από 14 πανέμορφα χωριά της. Πάρε τον δρόμο που περνά από τη Λόφου, τον Δωρό, τη Λάνια, το Κοιλάνι και το Βουνί. Παίρνοντας την έξοδο από τα Πολεμίδια και ανηφορίζοντας προς τα βουνά κάνε μια στάση να θαυμάσεις τη θέα στο Φράγμα της Άλασσας. Λίγο πιο κάτω, στα αριστερά σου, θα δεις την πινακίδα που θα σε οδηγήσει
στη Λόφου.
Ένα ειδυλλιακό, πετρόχτιστο χωριό κτισμένο αμφιθεατρικά σε υψόμετρο περίπου 800 μέτρων. Επισκέψου το Αγροτικό Μουσείο με τον ελιόμυλο της Λόφου και το ιδιωτικό Λαογραφικό Μουσείο του Πέτρου Πέτρου (25370812, 99919326).

Αν διαλέξεις το χωριό για διαμονή, τότε έχεις πολλές επιλογές, όπως το μοναδικό ξενοδοχείο Apokryfo (25813777, από €170/2 άτομα με πρόγευμα), ένα κτίριο χτισμένο με πέτρα, σύμφωνα με την τοπική αρχιτεκτονική, και διακοσμημένο με μοντέρνα, αλλά και παραδοσιακά στοιχεία. Εναλλακτικά, κλείσε διαμονή στο Oinoessa Traditional Boutique Guest Houses (99373371, από €80/2 άτομα με πρόγευμα), ένα σύμπλεγμα αποτελούμενο από οκτώ πετρόκτιστα σπίτια με όλες τις ανέσεις. Το Agrovino (25470202, €85/2 άτομα με πρόγευμα) είναι ένας χώρος που συνδυάζει την παράδοση με τις ανέσεις που χρειάζεται σήμερα ένας εκδρομέας για να χαλαρώσει - ακόμα και wine bar με
πολλές ετικέτες κρασιών.
Για φαγητό μπορείς να επισκεφτείς την ταβέρνα Λόφου (25470202), που θα σου σερβίρει πλούσιο μεζέ (€17.70) και την Ταβέρνα Καμάρες (25470719) με τον μεζέ (€20) να συμπεριλαμβάνει χαλλούμι με χαρουπόμελο και
σουσάμι, ραβιόλες με λαχανικά κ.ά. Επόμενη στάση, το χωριό Δωρός και το καφενείο του χωριού Άγιος Επιφάνιος δίπλα στο πάρκο, για καφέ και λουκουμάδες. Στο χωριό θα βρεις το οινοποιείο Καρσερά (99319646) του οποίου η Κουμανταρία Theodora έχει λάβει φέτος δύο χρυσά μετάλλια, εκ των οποίων το ένα σε διεθνή διαγωνισμό στο Βουκουρέστι.
Δίπλα στον Δωρό βρίσκεται το κουκλίστικο, πετρόκτιστο χωριό Λάνεια. Είναι ιδανικό για περπάτημα και νοερά ταξίδια σε ξεχασμένες εποχές. Εκεί μπορείς να αγοράσεις σπιτική ζιβανία και σουτζούκο από τους κατοίκους και να επισκεφτείς το ατελιέ-γκαλερί που διατηρεί ο φημισμένος Βρετανός ζωγράφος-εικαστικός Michael Owen (25432404). Εκεί κοντά βρίσκεται και το χωριό Κοιλάνι. Ο δρόμος θα σε βγάλει εύκολα στο οινοποιείο Βλασίδης (97789560), ενώ το χωριό έχει ακόμα δύο οινοποιεία: Αγία Μαύρη (25470225) και Ερημούδης (99624826).

Στο Κοιλάνι θα ανακαλύψεις δύο ταβερνούλες. Την Αγία Μαύρη (25470542) απέναντι από το ομώνυμο εκκλησάκι και κάτω από τον γνωστό πλάτανο 1200 ετών. Σερβίρει μεζέ (€15), μαγειρευτά και είδη σχάρας στα κάρβουνα, κλέφτικο με κεφτέδες, κουπέπια, ορεκτικά και σαλάτα (€14), σούβλα αρνίσια (€15) και χοιρινό-κοτόπουλο (€12) μαζί με συνοδευτικά. Το άλλο ταβερνάκι Τα Τρία Πεύκα (25470046) λειτουργεί μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες, τις Κυριακές κυρίως για σούβλα αρνίσια (€15), χοιρινή ή κοτόπουλο (€12) και κλέφτικο (€14).
Αξίζει να κάνεις μια βόλτα μέχρι το Πέρα Πεδί διότι το εστιατόριο Νερόμυλος (99436305) σερβίρει κυνήγι και φαγητά κεντρικής Ευρώπης, όπως γκούλας με κοτόπουλο, βοδινό, χοιρινό ή ελάφι (€18). Αν, ωστόσο, αποφασίσεις ότι ο τελικός προορισμός σου θα είναι το Βουνί, τότε για διαμονή ψάξε τα Ipio Vouni Suites (99577140, €80/2 άτομα), Vouni Lodge (99215530, €75/2-3 άτομα) ή Oinou Strata Luxury Agrotourism Suites (25944244, €160/2 άτομα με πρόγευμα). Για φαγητό συστήνουμε την Ταβέρνα Τάκης (25943631, 99406434) με εξαιρετικό μεζέ (€14/ άτομο). Δοκίμασε οπωσδήποτε τον τραχανά με γιαούρτι και το χοιρινό κρασάτο που μαρινάρεται για μέρες. Άλλη μια επιλογή για δελεαστικό φαγητό είναι Η Ωραία Ελλάς (25944328) που σερβίρει ελληνικούς, δημιουργικούς μεζέδες (€20).
Σημείωσε ότι το χωριό διαθέτει Μουσείο Λαϊκής Τέχνης, Βυζαντινό Μουσείο, Οινολογικό Κέντρο και το οινοποιείο Neocleous (99403708).
Σχετικά
10 εμπειρίες στο εμβληματικό The Landmark Nicosia, που πρέπει οπωσδήποτε να ζήσεις
Το Check in Cyprus έμεινε στο πιο πολυσυζητημένο ξενοδοχειακό opening της χρονιάς στην πρωτεύουσα και μοιράζεται μαζί σας την εμπειρία του
ChatGPT: Αναβάλλεται η κυκλοφορία του adult mode – Τι εξηγεί η OpenAI
Η OpenAI καθυστερεί την κυκλοφορία της λειτουργίας «adult mode» στο ChatGPT.
Οι καλύτερες πόλεις του κόσμου για το 2026 σύμφωνα με διεθνή έρευνα - Σε ποια θέση βρίσκεται η Αθήνα
Η λίστα βασίζεται σε έρευνα με τη συμμετοχή περισσότερων από 24.000 κατοίκων πόλεων σε όλο τον κόσμο, καθώς και σε αξιολόγηση ειδικών
Η Cyprus Airways ανακοίνωσε ταξίδια σε υπέροχους ανοιξιάτικους προορισμούς, με €82
Ετοιμάσου να ταξιδέψεις σε Παρίσι, Αθήνα, Μιλάνο και ελληνικά νησιά
Με τη Wizz Air μπορείς να "κλειδώσεις" τις τιμές πτήσεων για 12 μήνες
Το WIZZ MultiPass επιτρέπει στους επιβάτες να εξασφαλίσουν μια σταθερή μηνιαία τιμή πτήσης, ανεξάρτητα από την εποχικότητα ή τη ζήτηση της τελευταίας στιγμής.
Αυτά τα μέρη ανοίγουν για το κοινό με δωρεάν είσοδο για τη Διεθνή Ημέρα Δασών
Για τρεις ολόκληρες μέρες
Το ελληνικό νησί που βρίσκεται στην κορυφή της διεθνούς λίστας με τους κρυφούς παραδείσους
Με την αυθεντικότητά του και τις μοναδικές παραλίες του κυριαρχεί στις λίστες σε γνωστές ελβετικές και γερμανικές ιστοσελίδες
H Ryanair ανακοίνωσε πτήσεις σε 7 προορισμούς, με τιμές από €14.99 (για 48 ώρες μόνο)
Κλείσε το επόμενό σου ταξίδι με πολύ οικονομικό εισιτήριο
Instagram: Το top 10 των πιο "φωτογενών" γαμήλιων προορισμών στον κόσμο – 6η η Σαντορίνη
Η έρευνα της Destify Destination Weddings που βασίστηκε σε δεδομένα από το Instagram
Αλλάζει το σκηνικό του καιρού το Σάββατο – Έρχονται βροχές και καταιγίδες
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού
Γεύση από Θεσσαλονίκη
Ένα τριήμερο ταξίδι σε μια πόλη που μυρίζει ιστορία, μπαχάρια και θάλασσα