Δημοσιεύτηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 2019
Οι βόλτες στα ορεινά χωριά της Κύπρου αξίζει πολλά. Το φυσικό περιβάλλον, ο καθαρός αέρας και η αρχιτεκτονική των χωριών της Κύπρου σε ανταμείβουν με τον καλύτερο τρόπο. Αυτό το σαββατοκύριακο το Check In Cyprus σου προτείνει μία πολύ ξεχωριστή εξόρμηση στα πανέμορφα χωριά της κοιλάσας της Μαραθάσας. Ανηφορίζουμε λοιπόν στο Τρόοδος και συναντάμε τον Καλοπαναγιώτη, τον Πεδουλά, τον Πρόδρομο και πάμε για προσκύνημα στο μοναστήρι του Κύκκου.
Μάθε πού να πας, τι να δεις και πού θα φας σε ένα όμορφο οδοιπορικό με όλες τις πληροφορίες που χρειάζεσαι.
Ανηφορίζοντας προς τα βουνά της Μαραθάσας η διαδρομή σε ανταμείβει με το γραφικό της τοπίο, γεμάτο ομορφιές της φύσης.
Ο Καλοπαναγιώτης, ο Πεδουλάς, ο Πρόδρομος μέχρι το Μοναστήρι του Κύκκου είναι έτοιμα να σε καλωσορίσουν.
ΚΑΛΟΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Το πρώτο χωριό που συναντάς ερχόμενος από τη Λευκωσία είναι ο Καλοπαναγιώτης. Στον ιστορικά διάσημο για τα ιαματικά του νερά Καλοπαναγιώτη, μπορείς να επισκεφθείς το Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Λαμπαδιστή στην όχθη του ποταμού Σέτραχου, ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Ουνέσκο. Ενδιαφέρον έχει και η ενετική γέφυρα και ο νερόμυλος του Κύκκου ως μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς. Επίσης, η θέα στο Φράγμα του Καλοπαναγιώτη είναι μαγευτική.
Αν έχεις αντοχές κάνε πεζοπορία στο μονοπάτι της φύσης Καλοπαναγιώτη-Οίκου. Εναλλακτικά αναζήτησε τη χαλάρωση σε ένα από τα αγροτουριστικά καταλύματα της περιοχής, όπως το Casale Panayiotis (22952444, €140/2 άτομα με πρόγευμα) το οποίο είναι δημοφιλές για τους μοναδικούς χώρους του και τα εστιατόριά του: Λουτράκι, Βυζαντινό, όπου τις Κυριακές σερβίρουν μπουφέ (€22/άτομο), και το Πάνθεον που σερβίρει πίτσα, πάστα και άλλα σνακ. Το Κέντρο Ευεξίας Μυριανθούσα (€25/άτομο), είναι ιδανικό για χαλάρωση και ευεξία, με ιαματικά νερά. Μπορείς επίσης να μείνεις στο Καστρί (99475458, €65/2 άτομα με ελάχιστη διαμονή 2 βράδια) ή στο Παρα- δοσιακό Σπίτι της Αναστούς (99823009, €85/2 άτομα).
Για φαγητό πήγαινε στο Παλιό Σινεμά (99130275), όπου θα απολαύσεις κυπριακή κουζίνα (μεζές €14-€18), ενώ για καφέ και κρασάκι πάρε θέση στο ΚαφεΟίνος (99789331).
Δεν γίνεται να μην γευτείς τους λουκουμάδες της Πατρούς (€3/10-12 στη μερίδα) στο καφενείο Κυριακίδη (97689728) στο διπλανό χωριό Μουτουλλάς. Προτού φύγεις από το χωριό αγόρασε διάφορα παραδοσιακά είδη και καλλυντικά από το μικρό μαγαζί με την επωνυμία Πρα- ματούθκια, Little Treasures (99431564), όπου θα βρεις όλα τα κυπριακά καλούδια...
ΠΕΔΟΥΛΑΣ
Μπορείς, ωστόσο, να επισκεφθείς και το διπλανό χωριό, τον Πεδουλά, που είναι περιτριγυρισμένο από πευκόδασος και διάσημο για τα κεράσια που παράγει. Κάνε τη βόλτα σου στο πλούσιο ιστορικά χωριό, δες την εκκλησία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ (το σημαντικότερο μνημείο) και κάνε σαφάρι με τετράτροχες μοτοσικλέτες από το Quad Biking (96335210, 99049621, 99740450).
Αν θες να μείνεις στο χωριό, τότε αναζήτησε το πετρόκτιστο ξενοδοχείο Αριστοτέλειο (22953334, από €120 με πρόγευμα) που θα σε φιλοξενήσει σε έναν υπέροχο χώρο με μοναδική διακόσμηση.
Για φαγητό πήγαινε στο γνωστό εστιατόριο Πλάτανος (22952518), όπου θα ευχαριστηθείς πεντανόστιμα φαγητά ή στο Two Flowers (22952372) για μυρωδάτη σούβλα αρνί (€14).
ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ
Μπορείς, όμως, να πας και στον Πρόδρομο, να κάνεις εκδρομή μέχρι το Μοναστήρι της Παναγίας Τρικουκκιάς (2 χλμ. μακριά από τον Πρόδρομο), το οποίο βρίσκεται υπό την προστασία του Τμήματος Αρχαιοτήτων και να διανυχτερεύσεις στο Prodromos Cottage Houses (99207464, €80/4 άτομα/βράδυ), το οποίο θυμίζει ευρωπαϊκό σαλέ.
Για φαγητό πήγαινε στοπέτρινο Εστιατόριο Βερεγγάρια, ένα κομμάτι του θρυλικού ξενοδοχείου που επιβιώνει στον Πρόδρομο (99461179). Δοκίμασε κλέφτικο με πατάτες στον ξυλόφουρνο (€12 με σαλάτα) ή βοδινό στιφάδο (€10). Το εστιατόριο του Λούη (25462049, 97613521, 99608050) είναι επίσης γνωστό για τα μακαρόνια του φούρνου (€10 μερίδα γίγας).
Τέλος, επισκέψου το Μοναστήρι του Κύκκου (22942736, 22942435), μία από τις μεγαλύτερες, πλουσιότερες και πιο ιστορικές Μονές του νησιού, η οποία διατηρεί κελιά διαμονής, μουσείο και οινοποιείο.
Έντυπη έκδοση Check In Cyprus, Σεπτέμβριος 2019
Σχετικά

Wednesday 2: Πότε κάνουν πρεμιέρα τα νέα επεισόδια στο Netflix
Παγκόσμια πρεμιέρα της δεύτερης σεζόν της σειράς «Wednesday» στο Λονδίνο

Η φουτουριστική πόλη με τους περισσότερους ουρανοξύστες στον κόσμο
Ένα από τα καλύτερα κομμάτια της περιπλάνησης σε μια πόλη είναι ο θαυμασμός των πανύψηλων ουρανοξυστών της

Το ελληνικό νησί «έκπληξη» που ξεχώρισαν τα διεθνή ΜΜΕ
Η Ίος αποσπά τον τίτλο του πιο εκλεπτυσμένου ελληνικού προορισμού της χρονιάς και συμπεριλαμβάνεται στον ετήσιο κατάλογο με τα 15 καλύτερα νησιά της Ελλάδας από τους βρετανικούς Times

Πωμός, η άγρια ομορφιά της Τηλλυρίας - 10 λόγοι να βρεθείς εκεί τον Αύγουστο
Γιατί αυτό το μικρό χωριουδάκι στα βορειοδυτικά της Κύπρου είναι must καλοκαιρινός προορισμός

Αυτό θα είναι το σκηνικό του καιρού μέχρι και την Κυριακή
Στους 36 βαθμούς σημέρα η θερμοκρασία - Αναλυτικά η πρόγνωση καιρού

Επιχορηγημένες διακοπές σε καταλύματα της ορεινής Λεμεσού
Στο πλαίσιο των μέτρων για στήριξη των αγροτουριστικών επιχειρήσεων, που αποφάσισε την Τετάρτη το Υπουργικό Συμβούλιο.

Ένα νέο, υπέροχο σπιτάκι στο χωριό, συνδυάζει την παραδοσιακή αρχιτεκτονική με τις σύγχρονες ανέσεις
Στη γοητευτική Κανναβιού, σε περιμένει ένα κατάλυμα ιδανικό για καλοκαιρινές διακοπές

15 αξέχαστοι προορισμοί του κόσμου που αξίζει να επισκεφθείς έστω και μία φορά στη ζωή σου
Ορισμένα μέρη έχουν μια μοναδική δύναμη να αλλάζουν τον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο και τη θέση μας μέσα σε αυτόν


Η επαρχία της Κύπρου με τη μεγαλύτερη κατανάλωση αλκόολ
Η επιδημιολογική μελέτη με βάση τα λύματα κατέδειξε σημαντικά ευρήματα για την κατανάλωση αλκοόλ στην Κύπρο

Μικρή ανάσα από τα 40αρια - Στους 37 βαθμούς αύριο η θερμοκρασία
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Η Ryanair ανακοίνωσε ταξίδια σε 24 προορισμούς, με τιμές που ξεκινούν από €24
Η εταιρεία ανακοίνωσε πτήσεις με 15% έκπτωση, για δύο μόνο μέρες