Δημοσιεύτηκε στις 02 Σεπτεμβρίου 2019
Ο χάρτης της ξενοδοχειακής βιομηχανίας αλλάζει άρδην τα τελευταία χρόνια. Όχι μόνο ποσοτικά με την ανάπτυξη νέων τουριστικών καταλυμάτων, αλλά και ποιοτικά. Οι επιχειρηματίες έχουν αντιληφθεί ότι το προϊόν ήλιος και θάλασσα δεν είναι αρκετό για να προσελκύσουμε μεγαλύτερο αριθμό τουριστών και στρέφονται προς τη δημιουργία καταλυμάτων που θα καλύπτουν άλλου είδους ανάγκες του τουρίστα. Επιδιώκουν να προσελκύσουν τον τουρίστα που ψάχνει κάτι το διαφορετικό και πιο ποιοτικό. Στην Κύπρο διαθέτουμε έναν μεγάλο αριθμό τουριστικών καταλυμάτων που είναι μέτριας ποιότητας (ξενοδοχεία 2 και 3 αστέρων και διαμερίσματα β΄ τάξης), ενώ μικρός είναι ο αριθμός των πολυτελών ξενοδοχειακών μονάδων.
Σύμφωνα με το philenews, οι Ισπανοί εμπειρογνώμονες, εκπονώντας τη μελέτη για τη στρατηγική του τουρισμού, έκαναν λόγο για αλλαγές στο τουριστικό μας προϊόν. Μάλιστα, επισήμαναν ότι για να μπορέσει ο τομέας του τουρισμού να ανταποκριθεί στις νέες απαιτήσεις και προτιμήσεις της αγοράς, θα πρέπει να αναπτυχθούν νέα είδη καταλυμάτων: Inns (πανδοχεία), Guest Houses (ξενώνες), Bed & Breakfast (Μικρά, οικογενειακά καταλύματα που προσφέρουν και φαγητό ή μόνο πρόγευμα), Special lodging (ειδικά καταλύματα σύμφωνα με τις τάσεις της αγοράς π.χ. αρχοντικά, πολυτελείς επαύλεις, αγροτουριστικά πολυτελείας, τροχόσπιτα πολυτελείας κ.λπ.), Glamping (Συνδυασμός κατασκηνώσεων, αίγλης και πολυτέλειας).
Η σημερινή εικόνα
Αυτή τη στιγμή εργοτάξια υπάρχουν σε όλες τις πόλεις για την ανέγερση νέων ξενοδοχειακών μονάδων. Οι παραλιακές πόλεις ακολουθούν το ίδιο μοτίβο (ξενοδοχεία και τουριστικά διαμερίσματα), καθότι η τοποθεσία τους ευνοεί και δεν χρειάζεται να διαφοροποιήσουν και πολύ το design τους. Μάλιστα, καθότι υπάρχει η ανάγκη για ξενοδοχεία πέντε αστέρων, πολλοί επιχειρηματίες προχωρούν στην ανέγερση ξενοδοχειακών μονάδων πολυτελείας.
Σε περιοχές που δεν έχουν τον μαζικό τουρισμό του Πρωταρά και της Αγίας Νάπας, οι επιχειρηματίες προχωρούν με άλλου είδους τουριστικά καταλύματα. Της μόδας έγιναν και τα μπουτίκ ξενοδοχεία και οι αναπαλαιώσεις αρχοντικών. Η φινέτσα των παλιών αρχοντικών προσελκύει τον τουρίστα, ο οποίος έχει τη δυνατότητα να διαμένει στο κέντρο της πόλης και να απολαμβάνει τη ζεστασιά ενός παλιού σπιτιού. Στη Λεμεσό άρχισαν ήδη να εκδηλώνουν την παρουσία τους και αναμένεται και η Λευκωσία να εκμεταλλευτεί αυτήν την ομορφιά του νεοκλασικού.
Στο παιχνίδι του τουρισμού μπήκαν δυναμικά και τα ορεινά θέρετρα. Τα χωριά της ορεινής Λάρνακας, η Λόφου αλλά και ο Καλοπαναγιώτης έχουν να επιδείξουν έναν νέο αέρα στον χώρο της φιλοξενίας. Η ανάπτυξη των οινοποιείων, αλλά και η τάση προς τον αγροτουρισμό έχουν δώσει το φιλί της ζωής σε πολλά χωριά που προσπαθούν να προσελκύσουν και αυτά μερίδιο από την πίτα του τουρισμού. Ο τουρισμός της ευεξίας έγινε «in» και πολλά καταλύματα έχουν εντάξει τα σπα στον χώρο τους.
Νέα τάση στην τουριστική βιομηχανία είναι και τα κάμπινγκ πολυτελείας. Ήδη έχουν κάνει την εμφάνισή τους και στην Κύπρο. Το «glamping» (glamorous camping) είναι πια νέα παγκόσμια τάση, καθώς προσφέρει ανέσεις σε αυτόν που επιθυμεί να ζήσει την εμπειρία του κάμπινγκ στη φύση, αλλά δεν θέλει να ζοριστεί.
Τέλος, στην εξίσωση μπαίνουν και τα ξενοδοχεία στα ορεινά, τα οποία είτε έχουν εγκαταλειφθεί από τους ιδιοκτήτες τους είτε υπολειτουργούν, ενώ ο κοινός τους παρονομαστής είναι ότι χρήζουν μεγάλων ανακαινίσεων.
Σχετικά

Ταξιδέψαμε μαζί με την Lidl Κύπρου για να δοκιμάσουμε και να μάθουμε τα προϊόντα της ΓΑΛΠΟ
Μια εμπειρία που συνδυάζει τη γνώση, τη φύση και τη γεύση

Conde Nast Traveller: Αυτός είναι ο νούμερο ένα προορισμός για κοριτσοπαρέες το 2025
Αν είσαι κορίτσι και ψάχνεις κάπου να πας με τα gals, τότε αυτός ο προορισμός έχει τη στάμπα του must

5 γαλήνια και όμορφα ευρωπαϊκά νησιά που έχουν αποφύγει τον υπερτουρισμό
Στοιχεία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποκάλυψαν τα ευρωπαϊκά νησιά που κατάφεραν να αναπτύξουν τον τουρισμό τους με βιώσιμο τρόπο

Η ευρωπαϊκή χώρα που αναδείχθηκε η ασφαλέστερη χώρα στον κόσμο για ταξίδια το 2025
Το ευρωπαϊκό νησιωτικό έθνος ανακηρύχθηκε η ασφαλέστερη χώρα στον κόσμο για ταξίδια το 2025


Η SkyUp Airlines ενώνει την Κύπρο με 5 νέους προορισμούς
Και δίνει στους ταξιδιώτες νέες επιλογές για ταξίδια και εξερεύνηση

Τοπικές βροχές και καταιγίδες - Άνοδος της θερμοκρασίας τις επόμενες ημέρες
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Προτού ξεκινήσεις για εκδρομή στα ορεινά, διάβασε αυτό
Αυξημένη η κίνηση στους ορεινούς δρόμους λόγω Φεστιβάλ Κερασιού στον Πεδουλά

Το παλαιό ΓΣΠ στην καρδιά της Λευκωσίας, μετατράπηκε σε ένα υπέροχο πάρκο
Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του παλαιού ΓΣΠ, ενός έργου-ορόσημο για την πρωτεύουσα

Αίθριος με απογευματινές βροχές ο καιρός - Έρχεται άνοδος θερμοκρασίας
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Κάτι άλλαξε αυτές τις μέρες στην εξωτική παραλία Ζαπάλο
Τοποθετήθηκαν κάγκελα που εμποδίζουν τη διέλευση

Καλοκαίρι στον Πρωταρά: Μία ξεχωριστή εμπειρία
O Πρωταράς είναι -ίσως ο πιο δημοφιλής προορισμός στο νησί μας, η περιοχή που κάθε καλοκαίρι βρίσκεται στο επίκεντρο