Δημοσιεύτηκε στις 21 Αυγούστου 2019
Τα ακριβά ναύλα προς Ελλάδα φαίνεται να ταρακούνησαν τους Κυπρίους, οι οποίοι επέλεξαν άλλους προορισμούς για τις καλοκαιρινές τους διακοπές, γυρνώντας την πλάτη στους ελληνικούς προορισμούς, σύμφωνα με δημοσίευμα του philenews.com.
50 χιλιάδες λιγότεροι ταξίδεψαν φέτος στην Ελλάδα, ενώ οι τσουχτερές τιμές των εισιτηρίων οδηγούν τους Κυπρίους ταξιδιώτες να επιλέγουν εναλλακτικούς και φθηνότερους προορισμούς. Το κλείσιμο της Cobalt και τα παράπονα για τις υψηλές τιμές στα εισιτήρια από τις τρεις αεροπορικές εταιρείες (Aegean, BlueΑir και Cyprus Αirways) οδήγησε τους Κυπρίους να γυρίσουν την πλάτη στην Ελλάδα, παρά την γενικότερη αύξηση στον αριθμό των ταξιδιών. Ενώ σε επταμηνιαία βάση αυξήθηκαν τα ταξίδια κατά 11,8%, μειώθηκαν με πιο μεγάλους ρυθμούς προς την Ελλάδα (-15,4%).
Άνοδο καταγράφουν τα ταξίδια προς Ρωσία, Βρετανία, Βουλγαρία και Γερμανία.
Τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας για τον μήνα Ιούλιο δείχνουν πτώση των ταξιδιών προς την Ελλάδα της τάξης του 9%. Ενώ πέρσι ταξίδεψαν τον Ιούλιο 67.195 Κύπριοι στην Ελλάδα, φέτος την επέλεξαν μόλις 61.537. Με πτώση 5,6% έκλεισε και ο Ιούνιος, γεγονός που δείχνει την στροφή των Κυπρίων για άλλους προορισμούς για τις διακοπές τους. Η έλλειψη του ενδιαφέροντος των Κυπρίων για την Ελλάδα αποτυπώνεται και στα στοιχεία του επταμήνου. Κατά τους φετινούς μήνες Ιανουάριος- Ιούλιος πραγματοποιήθηκαν 254.534 ταξίδια προς την Ελλάδα, έναντι 300.978 πέρσι. Η πτώση ξεπερνά το 15%.
Στη γενικότερη εικόνα, αυξάνονται συνεχώς τα ταξίδια των Κυπρίων στο εξωτερικό. Με βάση τα αποτελέσματα της Έρευνας Ταξιδιωτών, τα ταξίδια κατοίκων Κύπρου στο εξωτερικό τον Ιούλιο 2019 ανήλθαν στις 166.175 σε σύγκριση με 164.376 τον Ιούλιο 2018, σημειώνοντας αύξηση 1,1%. Πέραν της Ελλάδας (που εξακολουθεί να βρίσκεται πρώτη στις προτιμήσεις), πτώση κατέγραψαν και τα ταξίδια προς το Ηνωμένο Βασίλειο. Με πτώση 8,7% «κλείδωσαν» για τον Ιούλιο τα ταξίδια των Κυπρίων προς τη Βρετανία, ενώ στο επτάμηνο καταγράφηκε άνοδος με 136.279 ταξίδια φέτος, έναντι 127.034 πέρσι.
Στην τρίτη θέση των προτιμήσεων βρίσκονται τα ταξίδια προς τη Ρωσία. Μάλιστα, η αύξηση τόσο στο επτάμηνο όσο και για τον Ιούλιο ξεπερνά το 30%. Τον Ιούλιο 2019 σημειώθηκε αύξηση 33,8% στις επιστροφές κατοίκων Κύπρου από τη Ρωσία (9.416 τον Ιούλιο 2019 σε σύγκριση με 7.040 τον Ιούλιο 2018), ενώ στο επτάμηνο η αύξηση ξεπερνά το 50%. Κατά τους μήνες Ιανουάριος–Ιούλιος πραγματοποιήθηκαν 55.408 ταξίδια έναντι 36.718 πέρσι.
Μεγάλη άνοδο καταγράφουν και τα ταξίδια προς τη Γερμανία. Παρά το κλείσιμο της Germania και τους φόβους για μείωση των Γερμανών τουριστών, φαίνεται ότι οι κάτοικοι Κύπρου δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση για τη Γερμανία. Σημειώνεται, επίσης, ότι υπάρχει και μεγάλος αριθμός Κυπρίων φοιτητών εκεί. Με 58% αύξηση (4.166 ταξίδια) έκλεισε ο Ιούλιος, ενώ στο επτάμηνο η αύξηση ξεπέρασε το 18%.
Αξίζει να αναφερθεί ότι κατά τον Ιούλιο πέραν των 5,5 χιλιάδων κατοίκων Κύπρου ταξίδεψαν προς Βουλγαρία (αύξηση 8,4%), ενώ προς Ρουμανία 4.639 κάτοικοι Κύπρου (αύξηση 2,7%). Πτώση 6,8% κατέγραψαν τα ταξίδια των κατοίκων Κύπρου προς Γαλλία.
Σχετικά
«The Sun»: Ένα ελληνικό νησί «κρυμμένο μυστικό» -«Δεν θέλεις να φύγεις από αυτόν τον τόπο»
Ιδιαίτερη διεθνή προβολή απολαμβάνουν οι Λειψοί στην Ελλάδα μέσα από εκτενές ταξιδιωτικό αφιέρωμα της βρετανικής εφημερίδας «The Sun»
Βαρομετρικό χαμηλό επηρεάζει την Κύπρο – Σε ισχύ Κίτρινη προειδοποίηση για βροχές
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού
Εαρινή Ισημερία 2026: Πότε είναι η πρώτη ημέρα της Άνοιξης
Τι είναι η Εαρινή Ισημερία 2026 και πότε μπαίνει η Άνοιξη
Κίτρινη Προειδοποίηση για έντονα καιρικά φαινόμενα - Πότε τίθεται σε ισχύ
Αναλυτικά η πρόγνωση το καιρού
Κυπριακό ξενοδοχείο ανάμεσα στα 100 καλύτερα παγκοσμίως στα TUI Global Hotel Awards 2026
Η λίστα διαμορφώνεται αποκλειστικά μέσα από τις αξιολογήσεις επισκεπτών, γεγονός που καθιστά τη διάκριση ακόμη πιο ουσιαστική
Οι 6 πιο εντυπωσιακές χώρες της Ευρώπης, για ταξίδια την άνοιξη
Από την ανθοκομική πανδαισία της Ολλανδίας και τη θρησκευτική μεγαλοπρέπεια της Ισπανίας, μέχρι τη γαλήνη της τοσκανικής υπαίθρου και τη γαλλική φινέτσα, η Γηραιά Ήπειρος μεταμορφώνεται την άνοιξη σε έναν απέραντο κήπο.
Αυτή η λειτουργία του Instagram που σταματά από τον Μάιο
Η συγκεκριμένη λειτουργία είχε ήδη απενεργοποιηθεί για ορισμένους χρήστες στην Αυστραλία
Κυπριακό Πάσχα στο μαγευτικό 5άστερο θέρετρο με θέα τη θάλασσα
Γιορτάστε το Πάσχα με βραβευμένο στυλ στο Columbia Beach Resort
Το "ύστατο χαίρε" στον Ανδρέα Μαυρομμάτη
Η επίσημη ανακοίνωση του Κοινοτικου Συμβουλίου Αγίου Ιωάννη Πιτσιλιάς
Travel + Leisure: Η Κύπρος ανάμεσα στα 50 καλύτερα μέρη για να επισκεφθείς το 2026
Στη λίστα με τους κορυφαίους προορισμούς για adventurous travelers
Σε χειμωνιάτικο «μοτίβο» ο καιρός: Χαμηλό βαρομετρικό θα επηρεάσει την Κύπρο
Aναλυτικά η πρόγνωση του καιρού
H Wizz Air ανακοίνωσε έκπτωση έως 20% σε όλους τους προορισμούς της (μόνο για 2 ημέρες)
Η Wizz Air υποδέχεται την άνοιξη με μιά μεγάλη προσφορά σε όλο το δίκτυο της