Δημοσιεύτηκε στις 15 Ιουλίου 2019
Φτάνει εντός των ημερών στην Κύπρο ένας από τους κορυφαίους Ελλαδίτες σκηνοθέτες, ο Γιάννης Ιορδανίδης, προκειμένου να παρουσιάσει στα πλαίσια του Διεθνούς Φεστιβάλ ΚΥΠΡΙΑ 2019, σε Παγκύπρια Πρώτη Παράσταση, ένα από τα πιο διάσημα έργα του παγκόσμιου δραματολογίου, το αριστούργημα του Αλφρέντ ντε Μυσσέ Λορεντζάτσιο.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο Λορεντζάτσιο, που στην Κύπρο ανεβαίνει σε παραγωγή του ‘‘Θεάτρου Διόνυσος’’, επιλέχθηκε από το Φεστιβάλ μεταξύ 215 προτάσεων από 24 χώρες και είναι ένα έργο που έχει κάνει διεθνή καριέρα στα μεγαλύτερα θέατρα όλου του κόσμου.
Κάτω από την σκηνοθετική καθοδήγηση του Γιάννη Ιορδανίδη, ένας λαμπρός θίασος από εκλεκτούς ηθοποιούς και συντελεστές θα ζωντανέψει στα πλαίσια του κορυφαίου πολιτιστικού γεγονότος της Κύπρου, το Διεθνές της Φεστιβάλ, τον ζοφερό κόσμο του Μυσσέ, όπως αυτός απεικονίζεται στο διάσημο έργο του.
Μια παράσταση με σύγχρονη σκηνοθετική προσέγγιση, που φιλοδοξεί να αναθεωρήσει απόψεις και να αποκαλύψει μια άλλη διάσταση του αριστουργήματος αυτού της γαλλικής δραματουργίας αναζητώντας αναλογίες με το σήμερα. Μια νέα «ανάγνωση» του έργου, που απευθύνεται στον σημερινό θεατή -τον ενεργό και συνεργό της θεατρικής πράξης- μέσα από την οποία επαναπροσδιορίζεται και η θέση του Μυσσέ στο παγκόσμιο θέατρο.
«Οι παραστάσεις των κλασικών έργων, με καινούργιες προσεγγίσεις -σημειώνει ο σκηνοθέτης Γιάννης Ιορδανίδης- αποτελούν πια μια από τις θεατρικές προτεραιότητες της εποχής μας, αφού τα μεγάλα κλασικά κείμενα θέτουν ερωτήματα που επιδέχονται πολλαπλές απαντήσεις».
Ο Γιάννης Ιορδανίδης έχει συμμετάσχει σε πολλά Διεθνή Φεστιβάλ τόσο στην Ελλάδα όσο και το εξωτερικό και με το Εθνικό Θέατρο, με πρόταση του Νίκου Κούρκουλου, εγκαινίασε ύστερα από 2.500 χρόνια το αρχαίο θέατρο της Εφέσου, με τις Νεφέλες του Αριστοφάνη.
Ας σημειωθεί πως ο Γιάννης Ιορδανίδης είναι η μοναδική περίπτωση σκηνοθέτη από την Ελλάδα, που έχει, από το 1993, μια επιτυχημένη και συνεχή παρουσία στηνΚύπρο.
Σχετικά

Γιώργος Αναγιωτός: "Ο πραγματικός φόβος είναι ο έλεγχος"
Μαζί με την Αντωνία Χαραλάμπους ο Γιώργος Αναγιωτός συνθέτει το δίδυμο ενός σύγχρονου κυπριακού έργου, του ψυχολογικού δράματος "Win Win" των Στέλιου Θεοχάρους και Χριστίνας Βραχίμη

Διεθνής Ημέρα Χορού: Το μήνυμα για το 2025 από τον σπουδαίο Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ
Ο σπουδαίος χορευτής και χορογράφος έχει επιλεγεί φέτος από το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΙΘ για τη συγγραφή του Μηνύματος για τη Διεθνή Ημέρα Χορού 2025 που γιορτάζεται στις 29 Απριλίου

Θέλω να δω τον Πάπα: Η οπερέτα του Θεόφραστου Σακελλαρίδη έρχεται στον ΘΟΚ
Η Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής φέρνει στην Κύπρο για τρεις μοναδικές παραστάσεις

«Η Μπαλάντα της Φρίκης» επιστρέφει για μία ακόμα παράσταση
Το έργο αφηγείται– με σπαρακτική δύναμη και αφοπλιστική αλήθεια– την προσωπική μαρτυρία μιας γυναίκας που βασανίστηκε απάνθρωπα κατά τη διάρκεια της Χούντας
Δυο τελευταίες παραστάσεις για την οικογενειακή παράσταση «Μια φούστα παραμύθκια»
Λόγω αυξημένης ζήτησης η τεράστια φούστα επιστρέφει επί σκηνής

Πάμε Θέατρο: Οδηγός με 20 ενδιαφέρουσες παραστάσεις μέχρι το καλοκαίρι
Οι σκηνές του νησιού γεμίζουν ήχους, φώτα και χειροκροτήματα

"Συνταγή δυστυχίας": Μια παράσταση για πικρή εξερεύνηση της ανθρώπινης συμπεριφοράς
Βασισμένη στο εμβληματικό βιβλίο του Paul Watzlawick «Φτιάξε τη Δυστυχία σου Μόνος σου»


H Alpha Square ανεβάζει το έργο "Παίρνοντας θέση" του Ρόναλντ Χάργουντ
Η Ζώνη Αμερικανικής Κατοχής στο Βερολίνο σε κτίριο του 1926 στην Λευκωσία

"Φουκού": Το νέο καλοκαιρινό έργο του Φώτη Γεωργίδη που μιλάει με χιούμορ για όσα μας καίνε
Η προπώληση ξεκίνησε

Το Υπόγειο Θεατρήρι ανεβάζει "Το ημέρωμα της Στρίγγλας"
Το έργο είναι βασισμένο στο εμβληματικό θεατρικό του Γουίλιαμ Σαίξπηρ

Η OPEN ARTS παρουσιάζει στο Περιβόλι, την κωμωδία του Σαίξπηρ ''Δωδέκατη Νύχτα''
Η επιστροφή στην κανονικότητα κρέμεται από μία κλωστή