Δημοσιεύτηκε στις 21 Μαΐου 2019
Το Φεστιβάλ που έχει καθιερωθεί ως η σημαντικότερη και μεγαλύτερη διοργάνωση σύγχρονου χορού στην Κύπρο επιστρέφει και φέτος στο Θέατρο Ριάλτο τον Ιούνιο. ΟΙ φίλοι του σύγχρονου χορού έχουν μια μοναδική ευκαιρία να γνωρίσουν κι’ απολαύσουν ενδιαφέρουσες παραστάσεις από οκτώ χώρες, στις οποίες αποτυπώνονται σχολές, τάσεις και ρεύματα του σύγχρονου χορού, στήνοντας έτσι γέφυρες ανάμεσα στην Κύπρο και την παγκόσμια χορογραφική δημιουργία.
7 + 1 είναι οι λόγοι γιατί ο Ιούνιος είναι δικαίως μήνας χορού. Επτά είναι οι παραστάσεις του φετινού φεστιβάλ σύγχρονου χορού που εκτείνονται από ότι πιο σύγχρονο κινησιολογικά σε χιπ χοπ μέχρι την κυριαρχία των multi media ενώ η 8η παράσταση αποτελεί μια διαδραστική πρόταση για πάρτυ κυρίως …για παιδιά.
Οι περισσότερες παραστάσεις αναδεικνύουν σύγχρονα ζητήματα αλλά και προτάσεις σημαντικών χορογράφων σε μια ευρεία θεματική που εστιάζει σε κοινωνικά, πολιτικά ή υπαρξιακά ζητήματα. Σχεδόν σε όλες τις χορογραφικές δημιουργίες είναι εμφανής η επίδραση και αναμειξη των τεχνών καθώς και η ολοένα σημαντικότερη θέση των multimedia και της τεχνολογίας. Σε αυτό το πλαίσιο η παρουσία του Russell Maliphant, ενός από τους πλέον αναγνωρισμένους διεθνώς χορογράφους, με ένα ανοιχτό εργαστήρι για επαγγελματίες, χορευτές και καθηγητές.
Το Φεστιβάλ αναπτύσσεται και διευρύνεται φέτος με παράληλες δράσεις οι οποίες του προσδίδουν μια πιο γιορταστική ατμόσφαιρα. Ταυτόχρονα συνεχίζεται και φέτος η περσινή καινοτομία με την συμπερίληψη παράστασης που απευθύνεται και σε παιδιά. Η παράσταση αυτή, με τίτλο Party από την Γερμανία και είναι μια διαδραστική παράσταση που θα προσφέρει στους συμμετέχοντες – παιδιά και μεγαλύτερους - την ευκαιρία να υπερβούν τα σύνορα της γλώσσας και του πολιτισμού και να χορέψουν με τη ψυχή τους.
Για την διευκόλυνση θεατών από άλλες πόλεις να παρακολουθήσουν τις παραστάσεις στο Θέατρο Ριάλτο, θα υπάρχουν δωρεάν λεωφόρεια από Λευκωσία και Πάφο.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ
2/6 If You Could See Me Now - Arno Schuitemaker - Ολλανδία
Το έργο του Arno Schuitemaker μεταμορφώνει έναν υποτονικό χορό για κλαμπ σε μια ιλιγγιώδη κυματοειδή κίνηση, με τους τρεις χορευτές να αψηφούν τα όρια του σώματός τους, συνεπαρμένοι από τον ρυθμό.
4/6 Tracks - Compagnie Zahrbat Brahim Bouchelaghem - Γαλλία
Στην παράσταση το χιπ χοπ έρχεται σε αντίθεση με την τζαζ και τον σύγχρονο χορό που αναδύονται κατά την οργιώδη δεκαετία του ’20. Ένα συγκλονιστικό συναπάντημα ενός πρώην τζαζίστα, μίας φιλόδοξης τραγουδίστριας, ενός χαμένου μουσικού κι ενός ληστή.
6/6 Swish - Tereza Hradilkova Filip Misek and coll - Τσεχία
Η Tereza Hradilková γοητευμένη από την ευκολία με την οποία οι μποξέρ πηδάνε πάνω από το σχοινάκι, από τον ρυθμό και την αλληλεπίδραση χεριών και ποδιών, ξεκίνησε να εξερευνά τα δικά της όρια. Το σχοινάκι δεν είναι απλώς ένα παιδικό παιχνίδι: συμβολίζει τη φιλοδοξία, την επιθυμία για περφόρμανς, για αυτοβελτίωση.
10/6 Τάματα - Φώτης Νικολάου - Κύπρος
Μόνοι και ηττημένοι, έξι άντρες αναζητούν, την καινούργια τους πίστη. Σε ένα τοπίο άχρονο και μοναχικό, παλεύουν για να ξανασυναντήσουν το σώμα τους, την αλήθεια τους… το φως. Σώματα που πέφτουν, αγκαλιάζονται, τρέμουν, λικνίζονται, ποθούν, υπόσχονται και τάζουν.
12/6 Speechless - Fingersix, Sofia Mavragani - Ελλάδα
Μια παράσταση χορού στα όρια θεάτρου και μουσικής. Ένας ποιητικός χειμαρρώδης λόγος που ξετυλίγει επί σκηνής το νήμα της γυναικείας αφήγησης. Η παράσταση εμπνέεται από δημόσιους λόγους,διακηρύξεις και άρθρα, φέρνοντας στο φως την ανεπίσημη φωνή των γυναικών που ταξιδεύει από τα βάθη των αιώνων ως τις μέρες μας.
14/6 inaudible – ZOO, Thomas Hauert - Ελβετία
O Βελγοελβετός Thomas Hauert αγγίζει το κοινό έδαφος μεταξύ χορού και μουσικής, έχοντας ως αφετηρία την έννοια της «ερμηνείας». Χρησιμοποιεί υφιστάμενες μουσικές συνθέσεις, τις οποίες συσχετίζει με χορογραφικές παρτιτούρες, από τις οποίες προκύπτει ένα έργο δομημένου αυτοσχεδιασμού με βάση τη μουσική.
16/6 PARTY- Alfred Zinola Maxwell McCarthy–Γερμανία (ώρα 18:00, 6 +)
Στο PARTY οι συμμετέχοντες θα ζήσουν την εμπειρία στο έπακρον, θα χορέψουν μέχρι τελικής πτώσης, θα διεισδύσουν μαζί σε έναν νέο κόσμο όπου ο καθένας θα μπορεί να χορεύει όπως πραγματικά θέλει. Θα υπερβούν τα σύνορα της γλώσσας και του πολιτισμού, όπου ο καθένας θα είναι ευπρόσδεκτος να λάβει μέρος και κάθε παιδί να χορέψει.
22/6 Silent Lines - Russell Maliphant Dance Company - Ηνωμένο Βασιλείο
Μια από τις σημαντικότερες ομάδες σύγχρονου χορού στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το έργο είναι βασισμένο στη μελέτη και την εξερεύνηση του Russel Maliphant γύρω από το χορό και την ανατομία, χρησιμοποιώντας έναν ξεχωριστό συνδυασμό κίνησης, προβολής και φωτισμού.
22/6 Εργαστήρι με τον Russell Maliphant (11:30 – 13:30)
Σε ένα ανοιχτό εργαστήρι για χορευτές και καθηγητές, ο Russell Maliphant θα μιλήσει για τον χορό και τις προσωπικές του εμπειρίες εδώ και δύο δεκαετίες.
Διοργάνωση: Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού & Θέατρο Ριάλτο, με τη συνεργασία των Πρεσβειών και των Πολιτιστικών Κέντρων των χωρών που συμμετέχουν.
Είσοδος: € 8 (€30 Κάρτα για όλες τις παραστάσεις)
Δωρεάν για μαθητές, φοιτητές, στρατιώτες, συνταξιούχους και επαγγελματίες χορού
Δωρεάν μεταφορά με λεωφορείο - Αναχώρηση στις 19:00 (Πληροφορίες τηλ. 99420642)
Από Λευκωσία: Κέντρο Χειροτεχνίας (Λεωφ. Αθαλάσσας) &
Από Πάφο: Στάδιο Στέλιος Κυριακίδης (Πρώην Παφιακό)
Θέατρο Ριάλτο, 2 – 22 Ιουνίου 2019, ώρα 20.30
Πληροφορίες / Κρατήσεις 77 77 77 45
E-tickets: www.rialto.com.cy
Σχετικά

«Το Τραγούδι της Φλέρυς» με την Ελένη Κοκκίδου ταξιδεύει από την Ελλάδα στο Ριάλτο
Μην χάσετε την ευκαιρία να ζήσετε από κοντά μια παράσταση που μάγεψε κοινό και κριτικούς

Γιώργος Αναγιωτός: "Ο πραγματικός φόβος είναι ο έλεγχος"
Μαζί με την Αντωνία Χαραλάμπους ο Γιώργος Αναγιωτός συνθέτει το δίδυμο ενός σύγχρονου κυπριακού έργου, του ψυχολογικού δράματος "Win Win" των Στέλιου Θεοχάρους και Χριστίνας Βραχίμη

Διεθνής Ημέρα Χορού: Το μήνυμα για το 2025 από τον σπουδαίο Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ
Ο σπουδαίος χορευτής και χορογράφος έχει επιλεγεί φέτος από το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΙΘ για τη συγγραφή του Μηνύματος για τη Διεθνή Ημέρα Χορού 2025 που γιορτάζεται στις 29 Απριλίου

Θέλω να δω τον Πάπα: Η οπερέτα του Θεόφραστου Σακελλαρίδη έρχεται στον ΘΟΚ
Η Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής φέρνει στην Κύπρο για τρεις μοναδικές παραστάσεις

«Η Μπαλάντα της Φρίκης» επιστρέφει για μία ακόμα παράσταση
Το έργο αφηγείται– με σπαρακτική δύναμη και αφοπλιστική αλήθεια– την προσωπική μαρτυρία μιας γυναίκας που βασανίστηκε απάνθρωπα κατά τη διάρκεια της Χούντας
Δυο τελευταίες παραστάσεις για την οικογενειακή παράσταση «Μια φούστα παραμύθκια»
Λόγω αυξημένης ζήτησης η τεράστια φούστα επιστρέφει επί σκηνής

Πάμε Θέατρο: Οδηγός με 20 ενδιαφέρουσες παραστάσεις μέχρι το καλοκαίρι
Οι σκηνές του νησιού γεμίζουν ήχους, φώτα και χειροκροτήματα

"Συνταγή δυστυχίας": Μια παράσταση για πικρή εξερεύνηση της ανθρώπινης συμπεριφοράς
Βασισμένη στο εμβληματικό βιβλίο του Paul Watzlawick «Φτιάξε τη Δυστυχία σου Μόνος σου»


H Alpha Square ανεβάζει το έργο "Παίρνοντας θέση" του Ρόναλντ Χάργουντ
Η Ζώνη Αμερικανικής Κατοχής στο Βερολίνο σε κτίριο του 1926 στην Λευκωσία

"Φουκού": Το νέο καλοκαιρινό έργο του Φώτη Γεωργίδη που μιλάει με χιούμορ για όσα μας καίνε
Η προπώληση ξεκίνησε

Το Υπόγειο Θεατρήρι ανεβάζει "Το ημέρωμα της Στρίγγλας"
Το έργο είναι βασισμένο στο εμβληματικό θεατρικό του Γουίλιαμ Σαίξπηρ