Εστιατόρια , Τα Καλύτερα της Κύπρου

Τρεις φορές ουίσκι!

Ένα καταστροφικό περιστατικό στο Δουβλίνο του 19ου αιώνα, έκανε ακόμα πιο γνωστό παγκοσμίως το ουίσκι Jameson

Δημοσιεύτηκε στις 14 Δεκεμβρίου 2018

Η ιστορία που θα διαβάσεις παρακάτω βασίζεται σε καθόλα πραγματικά γεγονότα τα οποία εκτυλίχθηκαν στην παγωμένη πρωτεύουσα της Ιρλανδίας, το Δουβλίνο τον 19ο αιώνα. Αυτή η ιστορία, αν και καταστροφική, εντούτοις έγινε η αφορμή να γίνει παγκοσμίως γνωστή η ραφιναρισμένη γεύση και το άρωμα του ουίσκι Jameson. 

Ένα στιγμιαίο λάθος 
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Το κύριο πρόσωπο, ο ήρωας αυτής της ιστορίας-καταστροφής, μα και δόξας είναι ο ιδιαίτερα αγαπητός και συμπαθής Ιρλανδός Bill Scully.

Ο Bill, εκείνη την περίοδο, κάπου στον 19ο αιώνα, εργαζόταν στο αποστακτήριο του Jameson αναλαμβάνοντας χρέη αντικαταστάτη. Μια δουλειά καθόλου εύκολη, αφού η συγκεκριμένη διαδικασία απόσταξης ουίσκυ ήταν ιδιαίτερα αυστηρή, με σκοπό να επιτυγχάνεται πάντοτε αυτή η μοναδική γεύση και ποιότητα του Jameson Irish Whiskey.

Ο Bill Scully είχε ήδη δύο χρόνια εμπειρίας στο αποστακτήριο και υποτίθεται πως έπρεπε να γνωρίζει πολύ καλά τη δουλειά του. Εκείνη όμως τη μέρα που έγινε η μεγάλη ζημιά, ο Bill αδιαφόρησε και δεν πραγματοποίησε ένα βασικό και πολύ απαραίτητο βήμα στη διαδικασία της τριπλής απόσταξης. Η αμέλειά του αυτή οδήγησε στο να χυθούν τεράστιες ποσότητες του φημισμένου ουίσκι και να καταστραφούν. 

Στα αρχεία του αποστακτηρίου Jamesοn αναφέρεται ξεκάθαρα ότι το ατυχές αυτό γεγονός που συνέβη πριν από περίπου δύο αιώνες, είχε ως αποτέλεσμα να μην πραγματοποιηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία της τριπλής απόσταξης οδηγώντας στην καταστροφή και απώλεια πολλών χιλιάδων λίτρων πολύτιμου Jameson whiskey. 

 

Τι κάνει το Jameson τόσο ξεχωριστό;
Το Jameson, είναι ένα σοβαρό ουίσκι το οποίο δεν παίρνει τον εαυτό του στα σοβαρά. Μπορεί το Jameson Irish Whisky να μετρά 238 χρόνια ζωής, ωστόσο η διαδικασία τριπλής απόσταξης, επαναλαμβάνεται μέχρι σήμερα, διατηρώντας τη γεύση του απαλή και ραφιναρισμένη. 

Ως αυθεντικό ιρλανδέζικο ουίσκι παλαιώνεται στο κλίμα της Ιρλανδίας για τουλάχιστον 4 με 5 χρόνια πριν από την εμφιάλωση. 

Πέρα από το  πασίγνωστο Jameson Original Irish Whiskey, η σειρά του Jameson περιλαμβάνει επίσης εκδόσεις όπως το εξαίρετο Jameson Caskmates Stout, το οποίο παλαιώνει σε βαρέλια Stout μπύρας, όπως επίσης και το Jameson Black Barrel το οποίο παλαιώνει σε διπλά καραμελωμένα βαρέλια Sherry και Bourbon.

Σημαντικό είναι να αναφερθεί, ότι η παραγωγή του, μέχρι και σήμερα, γίνεται στο παραδοσιακό ιρλανδικό αποστακτήριο του Jameson, με αποτέλεσμα να μην γίνεται ποτέ χρήση διαφορετικών αποστακτήρων, γεγονός που διατηρεί όλα αυτά τα χρόνια υψηλά την τελική ποιότητα. 

Από την άλλη, η γευστική ιδιαιτερότητα του Jameson οφείλεται στην ανάμειξη διαφορετικών μορφών επεξεργασμένου κριθαριού (malt και unmalted), ενώ καθοριστικό ρόλο στο τελικό, εξαιρετικά smooth αποτέλεσμα, διαδραματίζει αδιαμφισβήτητα η χαρακτηριστική τριπλή απόσταξη: μια διαδικασία που ακολουθείται αδιάλειπτα από την εποχή του John Jameson, του σκωτσέζου ιδρυτή του ξακουστού ουίσκι.

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close