Δημοσιεύτηκε στις 27 Μαρτίου 2019
Οι Εφηβικές Θεατρικές Παραστάσεις Βαλίτσα για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου και τον διαδικτυακό εκφοβισμό συνεχίζονται με τη στήριξη της Cytanet
«Το δωμάτιο του Γιώργου», η καινούρια εφηβική παραγωγή της θεατρικής ομάδας intra portas που παρουσιάζεται από τον Σεπτέμβριο του 2018, ανακοινώνει την παράταση των παραστάσεων της. Η ανταπόκριση που είχε η παραγωγή, οδηγεί την ομάδα στο να συνεχίσει τις παραστάσεις της στα σχολεία, μέχρι και το τέλος της σχολικής χρονιάς. Επιπλέον προγραμματίζει παραστάσεις και το καλοκαίρι για οργανωμένα σύνολα (καθηγητές, γονείς, πρόσκοπους κτλ) καθώς θεωρεί εξαιρετικά σημαντική την ευαισθητοποίηση όλων όσοι εμπλέκονται άμεσα με παιδιά θύματα ή θύτες.
Η παράσταση
Οι δύο επαγγελματίες ηθοποιοί που αναλαμβάνουν να υποδυθούν πολλαπλούς ρόλους αφηγούνται μια περίπτωση διαδικτυακού εκφοβισμού ανάμεσα σε εφήβους. Ο Γιώργος, ένα παιδί που περνάει τις περισσότερες ώρες της μέρας του μπροστά από έναν υπολογιστή, σε μια έκρηξη θυμού αποφασίζει να «τιμωρήσει» την συμμαθήτριά του Μαρία συκοφαντώντας την ανώνυμα μέσω των κοινωνικών της δικτύων (facebook, instragram). Δεν μπορεί όμως να προβλέψει πόσο μπορεί να ευνοήσει η ταχύτητα της πληροφορίας στο διαδίκτυο, την εξάπλωση μιας συκοφαντίας. Από την άλλη μεριά η Μαρία χρησιμοποιώντας απερίσκεπτα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γίνεται εύκολα στόχος και θύμα μιας τέτοιας παγίδας.
Η παράσταση αποτελεί παράλληλα και ένα «μάθημα» εξοικείωσης με τη θεατρική διαδικασία, καθώς βασίζεται σε τεχνικές του θεατρικού παιχνιδιού και της δραματοποίησης. Την παράσταση ακολουθεί συζήτηση με τα παιδιά με αφορμή το θέμα έτσι ώστε να τους δοθεί τροφή για σκέψη για περαιτέρω δράσεις και προβληματισμό γύρω από τα ζητήματα ευθύνης.
Cyberbullying
Ο διαδικτυακός εκφοβισμός σύμφωνα με στατιστικά υφίσταται ή ασκείται από άτομα ηλικίας 12-16 ετών. Είναι ένα φαινόμενο που στις μέρες μας εξαπλώνεται ραγδαία εγκυμονώντας σοβαρές επιπτώσεις για το θύμα. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που στην Κύπρο παρουσιάζονται σοβαρά ξεσπάσματα βίας μέσα στον κυβερνοχώρο, με εμφανή τα αποτελέσματα του. Η συχνότητα τέτοιων κρουσμάτων αλλά και η σοβαρότητά του θέματος ήταν βασικοί παράγοντες για τους οποίους η ομάδα αποφάσισε φέτος να επικεντρωθεί σ’ αυτό. Στόχος της ομάδας είναι μέσα από την παράσταση να αναδεικνύονται με όσον το δυνατόν πιο ωμό τρόπο οι κίνδυνοι που κρύβουν η ανωνυμία και η απερίσκεπτη κοινοποίηση των προσωπικών μας δεδομένων στο διαδίκτυο.
Διάρκεια: 25 λεπτά παράσταση και 20 λεπτά συζήτηση με τα παιδιά.
Κείμενο: Τάσος Αγγελόπουλος
Σκηνοθεσία: Ελένη Αναστασίου
Κατασκευές: ΝΕW BOOMER
Ηθοποιοί: Νάγια Τ. Καρακώστα, Αντρέας Κουτσόφτας
Πληροφορίες: 99818208
Σχετικά

Γιώργος Αναγιωτός: "Ο πραγματικός φόβος είναι ο έλεγχος"
Μαζί με την Αντωνία Χαραλάμπους ο Γιώργος Αναγιωτός συνθέτει το δίδυμο ενός σύγχρονου κυπριακού έργου, του ψυχολογικού δράματος "Win Win" των Στέλιου Θεοχάρους και Χριστίνας Βραχίμη

Διεθνής Ημέρα Χορού: Το μήνυμα για το 2025 από τον σπουδαίο Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ
Ο σπουδαίος χορευτής και χορογράφος έχει επιλεγεί φέτος από το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΙΘ για τη συγγραφή του Μηνύματος για τη Διεθνή Ημέρα Χορού 2025 που γιορτάζεται στις 29 Απριλίου

Θέλω να δω τον Πάπα: Η οπερέτα του Θεόφραστου Σακελλαρίδη έρχεται στον ΘΟΚ
Η Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής φέρνει στην Κύπρο για τρεις μοναδικές παραστάσεις

«Η Μπαλάντα της Φρίκης» επιστρέφει για μία ακόμα παράσταση
Το έργο αφηγείται– με σπαρακτική δύναμη και αφοπλιστική αλήθεια– την προσωπική μαρτυρία μιας γυναίκας που βασανίστηκε απάνθρωπα κατά τη διάρκεια της Χούντας
Δυο τελευταίες παραστάσεις για την οικογενειακή παράσταση «Μια φούστα παραμύθκια»
Λόγω αυξημένης ζήτησης η τεράστια φούστα επιστρέφει επί σκηνής

Πάμε Θέατρο: Οδηγός με 20 ενδιαφέρουσες παραστάσεις μέχρι το καλοκαίρι
Οι σκηνές του νησιού γεμίζουν ήχους, φώτα και χειροκροτήματα

"Συνταγή δυστυχίας": Μια παράσταση για πικρή εξερεύνηση της ανθρώπινης συμπεριφοράς
Βασισμένη στο εμβληματικό βιβλίο του Paul Watzlawick «Φτιάξε τη Δυστυχία σου Μόνος σου»


H Alpha Square ανεβάζει το έργο "Παίρνοντας θέση" του Ρόναλντ Χάργουντ
Η Ζώνη Αμερικανικής Κατοχής στο Βερολίνο σε κτίριο του 1926 στην Λευκωσία

"Φουκού": Το νέο καλοκαιρινό έργο του Φώτη Γεωργίδη που μιλάει με χιούμορ για όσα μας καίνε
Η προπώληση ξεκίνησε

Το Υπόγειο Θεατρήρι ανεβάζει "Το ημέρωμα της Στρίγγλας"
Το έργο είναι βασισμένο στο εμβληματικό θεατρικό του Γουίλιαμ Σαίξπηρ

Η OPEN ARTS παρουσιάζει στο Περιβόλι, την κωμωδία του Σαίξπηρ ''Δωδέκατη Νύχτα''
Η επιστροφή στην κανονικότητα κρέμεται από μία κλωστή