Δημοσιεύτηκε στις 25 Φεβρουαρίου 2019
Η σπουδαία παραγωγή της παιδικής σκηνής του ΘΟΚ ‘Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου’ σε σκηνοθεσία Τάκη Τζαμαργιά πριν από δύο σεζόν ανέβασε πολύ ψηλά τον πήχη και τις προσδοκίες μας για τις παραγωγές αυτού του είδους.
Η νέα παραγωγή της παιδικής σκηνής του ΘΟΚ, ‘Ο τυχερός στρατιώτης’ ήρθε να σταθεί επάξια δίπλα από τον επιτυχημένο ‘Μεγάλο περίπατο του Πέτρου’ δημιουργώντας νέο κύκλο παιδικών παραγωγών από το κρατικό θέατρο που ξεφεύγει από το επίπεδο της διασκέδασης, του γέλιου και της απλοϊκής παιδικής παράστασης.
Η Γεωργία Μαυραγάνη κλήθηκε από τον ΘΟΚ να σκηνοθετήσει το ρωσικό παραμύθι ‘Ο τυχερός στρατιώτης’, το οποίο έγινε πηγή έμπνευσης για πολλά είδη τεχνών παγκοσμίως. Η διασκευή των Ξένιας Καλογεροπούλου και Θωμά Μοσχόπουλου αποτέλεσε για τη σκηνοθέτιδα πηγή έμπνευσης, ώστε να κτιστεί μία παράσταση που υπερβαίνει τα όρια της παιδικής δημιουργώντας μία εξαιρετική παραγωγή, που ξετυλίγεται μπροστά στον θεατή ως σκιτσαρισμένος καμβάς γεμάτος χρώματα, συναισθήματα, μουσικές, προβληματισμό και βαθύτερα νοήματα.
Μία εξάδα ηθοποιών, που λειτουργεί σαν καλοκουρδισμένη ορχήστρα, ανταλλάσσει μεταξύ της το προσωπείο του στρατιώτη και λειτουργεί επί σκηνής αρμονικά και μεθοδικά εντυπωσιάζοντας μικρούς και μεγάλους.
Ένας στρατιώτης μετά το τέλος του πολέμου επιστρέφει στην πατρίδα του, για να ανακαλύψει ότι τίποτα δεν υπάρχει πια. Έτσι με μόνο τρία παξιμάδια στην τσέπη του αρχίζει το ταξίδι του με μόνο όπλο την τύχη του. Στον δρόμο του -προσφέροντας τα παξιμάδια- καταφέρνει να κερδίσει τρία σημαντικά δώρα, που θα τον βοηθήσουν στη ζωή του. Και έτσι η τύχη του φέρνει πλούτη, δόξα και έρωτα, αλλά πάντοτε με τον ίδιο να έχει στο μυαλό του ένα σχέδιο.
Η Γεωργία Μαυραγάνη περνάει ξεκάθαρα τα μηνύματα του παραμυθιού δίνοντας απαντήσεις και δημιουργώντας προβληματισμούς με βάση τον κύριο άξονα του έργου που είναι αιώνιος: ‘Πού πάει κάποιος όταν φεύγει;’. Η παράσταση πέτυχε να μιλήσει σε ένα κοινό όλων των ηλικιών και αυτό αναδεικνύει τη συγκεκριμένη παραγωγή σε σπουδαία και πρωτοπόρα.
Σχετικά

Η νέα stand-up comedy παράσταση των Θεοδωρόπουλου & Μαθιουδάκη έρχεται στην Κύπρο
Για πρώτη φορά στην Κύπρο παρουσιάζουν το νέο τους show οι δύο αγαπημένοι Έλληνες κωμικοί

Ένας βραβευμένος κωμικός από το εξωτερικό έρχεται στην Κύπρο
Stand-up comedy από τον διεθνή κωμικό Mustafa Algiyadi

Αλλαγή ημερομηνίας της παράστασης του Ζαχαρία Ζαννέττου
Η παράσταση "Δοκιμή Υλικού" του Ζαχαρία Ζανέττου μεταφέρεται σε νέα ημερομηνία

Θανάσης Νάκος: Έφυγε από τη ζωή ο ηθοποιός σε ηλικία 79 ετών
Δείτε την ανακοίνωση του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών

Ο ΘΟΚ δίνει τη δυνατότητα σε όσους θεατές επιθυμούν να ακυρώσουν τα εισιτήριά τους για τις επόμενες παραστάσεις του
Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου εκφράζει τη βαθιά του θλίψη για τις φονικές πυρκαγιές και τη συμπαράστασή του στους πληγέντες

Σημαντική παρουσία ΘΟΚ στην Αβινιόν
Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου συμμετείχε στο φετινό Φεστιβάλ της Αβινιόν, ένα από τα σημαντικότερα θεατρικά φεστιβάλ διεθνώς

Έφυγε από τη ζωή ο Κύπριος φιλόσοφος, Κλείτος Ιωαννίδης
Από τον Μουτουλλά στα ανώτερα πανεπιστήμια

Κανονικά oι δύο παραστάσεις του Τάκη Ζαχαράτου στην Κύπρο
Η ανακοίνωση της P.P. Petrides Events LTD

Jim Jefferies: Έρχεται ο παγκοσμίως γνωστός κωμικός στη Λευκωσία
Ο σταρ της stand-up σκηνής φέρνει το "Son of a Carpenter" στην Κύπρο

Τα Θεατρικά Εργαστήρια της ΕΘΑΛ επιστρέφουν και περιμένουν μικρούς και μεγάλους!
Θεατρικά Εργαστήρια ΕΘΑΛ: ένας κόσμος δημιουργίας και έκφρασης στη Λεμεσό

Η κωμωδία του Κώστα Μουρσελά "Η απαρηγόρητη χήρα" περιοδεύει στις ορεινές κοινότητες
Παραστάσεις δίνονται από τις 19 μέχρι τις 27 Ιουλίου σε Φτερικούδι, Λεύκαρα, Χούλου και Κάτω Δρυ

«ζ-η-θ, ο Ξένος». Μια επιστροφή στις πηγές: επίσκεψη σε τρεις ραψωδίες της Οδύσσειας
Οι παραστάσεις στην Κύπρο της συμπαραγωγής ΚΘΒΕ-ΘΟΚ