Δημοσιεύτηκε στις 22 Φεβρουαρίου 2019
Το πολιτικό θρίλερ «Ο Θάνατος και η Κόρη», το διασημότερο και βραβευμένο έργο του σπουδαίου συγγραφέα Άριελ Ντόρφμαν, προτείνει ο Θεατρικός Πολυχώρος Εστία, σε σκηνοθεσία Άγη Παΐκου. Γραμμένο το 1990, διακρίθηκε με βραβείο Olivier για το καλύτερο θεατρικό έργο της χρονιάς. Θέμα του είναι η αυτοδικία και η δικαιοσύνη, αλλά και τα ανεπούλωτα τραύματα που προκαλεί η ατιμωρησία των υπευθύνων για τα εγκλήματα κάθε αυταρχικού καθεστώτος, με τα θύματα και τους θύτες να προσπαθούν να συμβιώσουν.
Μια χώρα της Λατινικής Αμερικής, η οποία δεν κατονομάζεται ποτέ. Η πλοκή εκτυλίσσεται κατά τη δεύτερη μέρα της μεταπολίτευσης. Η στρατιωτική δικτατορία έχει πέσει, ένας νέος πρόεδρος έχει εκλεγεί με φαινομενικά δημοκρατικές διαδικασίες. Επιτροπές αρχίζουν να συνιστώνται για να διερευνήσουν σε βάθος εγκλήματα που είχαν διαπραχθεί νωρίτερα, κατά την περίοδο της δικτατορίας.
Το πολιτικό υπόβαθρο της ιστορίας ακούγεται οδυνηρά γνώριμο: πραξικόπημα, φάκελοι που εξετάστηκαν δεκαετίες μετά τα γεγονότα, οικονομικά σκάνδαλα, κάστες, κλίκες, μια πολιτικοοικονομική ελίτ που διοικεί, επιτροπές, χειραγώγηση, προνομιακή πληροφόρηση, ανισότητα, εκείνοι κι εμείς, δικαστική εξουσία με πολλά ερωτηματικά, επίσημα πορίσματα, εμπειρογνώμονες, εξουσιαστές και εξουσιαζόμενοι, κι άλλες επιτροπές, κι άλλα πορίσματα, κι άλλοι εμπειρογνώμονες.. Εχθροί εκ των έσω.
Τρεις άνθρωποι, συνδεδεμένοι με ένα βαρύ παρελθόν, σε ένα απομονωμένο παραλιακό σπίτι, που κάθε άλλο παρά ησυχαστήριο αποτελεί. Η Παουλίνα Σάλας, η ηρωίδα του Ντόρφμαν, είναι μια γυναίκα που βιάστηκε, που βασανίστηκε ανελέητα κατά τη διάρκεια της δικτατορίας στη χώρα της, μια γυναίκα που λύγισε αλλά δεν έσπασε. Κραυγάζει για την αδικία, για την μη απονομή δικαιοσύνης, για τα ανεπούλωτα τραύματα στη ψυχή και στο σώμα της, για την ψυχική της οδύνη που δεν επέτρεψε σε κανέναν να δει στην ολότητά της, ούτε καν στους πολύ κοντινούς της ανθρώπους. Ο Τζεράρντο Εσκομπάρ, ο δικηγόρος άντρας της, εμφανίζεται πιο διαλλακτικός, πιο ευέλικτος, πιο πρόθυμος να ξεχάσει, πιο έτοιμος να αφήσει το παρελθόν πίσω του και να γυρίσει σελίδα, τόσο στο πολιτικό όσο και στο προσωπικό επίπεδο. Κι ύστερα, ο γιατρός Ρομπέρτο Μιράντα, μια εφιαλτική φιγούρα που στοιχειώνει τις ζωές τους έστω και αν έντεχνα ο συγγραφέας αποφεύγει να επικυρώσει πλήρως τις υποψίες της Παουλίνα, παρεμποδίζοντας τους θεατές να ταυτιστούν πλήρως μαζί της. Σε ότι αφορά την ακόρεστη δίψα της για εκδίκηση ίσως το επιτρέπει, στο να πάρει το νόμο στα χέρια της, μάλλον όχι.
Που βρίσκεται λοιπόν η αλήθεια; Κάπου στη μέση όπως συχνά λέγεται; Ποιος είναι ο θύτης, ποιος το θύμα; Αντεστραμμένοι ρόλοι; Και τι γίνεται όταν η τυφλή δίψα για εκδίκηση τυφλώνει ολοκληρωτικά και οι ρόλοι αντιστρέφονται με το θύμα να γίνεται θύτης και τον κύκλο της βίας να διαιωνίζεται; Τι γίνεται όταν ο εχθρός βρίσκεται δίπλα σου; Αλλά και τι γίνεται όταν ο εχθρός βρίσκεται μέσα σου;
Ερμηνεύουν: Φάνη Πέτσα (Παουλίνα), Γιώργος Χατζηκυριάκος (Τζεράρντο), Αθανάσιος Δρακόπουλος (Δρ Μιράντα). Σκηνικά-κουστούμια: Μαρίζα Παρτζίλη. Σκηνοθεσία: Άγις Παίκος.
Τακτικές παραστάσεις: Κάθε Παρασκευή στις 20.30 και Κυριακή στις 19.00 μέχρι τέλος Μαρτίου (εκτός 1/3 και 8/3).
Πληροφορίες.κρατήσεις: 97 790533 / 99 588339.
Χορηγός: Θ.Ο.Κ.
-
Θεατρικός Πολυχώρος ΕΣΤΙΑ
22 Φεβρουαρίου - 31 Μαρτίου 2019
Σχετικά

Ένας βραβευμένος κωμικός από το εξωτερικό έρχεται στην Κύπρο
Stand-up comedy από τον διεθνή κωμικό Mustafa Algiyadi

Αλλαγή ημερομηνίας της παράστασης του Ζαχαρία Ζαννέττου
Η παράσταση "Δοκιμή Υλικού" του Ζαχαρία Ζανέττου μεταφέρεται σε νέα ημερομηνία

Θανάσης Νάκος: Έφυγε από τη ζωή ο ηθοποιός σε ηλικία 79 ετών
Δείτε την ανακοίνωση του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών

Ο ΘΟΚ δίνει τη δυνατότητα σε όσους θεατές επιθυμούν να ακυρώσουν τα εισιτήριά τους για τις επόμενες παραστάσεις του
Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου εκφράζει τη βαθιά του θλίψη για τις φονικές πυρκαγιές και τη συμπαράστασή του στους πληγέντες

Σημαντική παρουσία ΘΟΚ στην Αβινιόν
Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου συμμετείχε στο φετινό Φεστιβάλ της Αβινιόν, ένα από τα σημαντικότερα θεατρικά φεστιβάλ διεθνώς

Έφυγε από τη ζωή ο Κύπριος φιλόσοφος, Κλείτος Ιωαννίδης
Από τον Μουτουλλά στα ανώτερα πανεπιστήμια

Κανονικά oι δύο παραστάσεις του Τάκη Ζαχαράτου στην Κύπρο
Η ανακοίνωση της P.P. Petrides Events LTD

Jim Jefferies: Έρχεται ο παγκοσμίως γνωστός κωμικός στη Λευκωσία
Ο σταρ της stand-up σκηνής φέρνει το "Son of a Carpenter" στην Κύπρο

Τα Θεατρικά Εργαστήρια της ΕΘΑΛ επιστρέφουν και περιμένουν μικρούς και μεγάλους!
Θεατρικά Εργαστήρια ΕΘΑΛ: ένας κόσμος δημιουργίας και έκφρασης στη Λεμεσό

Η κωμωδία του Κώστα Μουρσελά "Η απαρηγόρητη χήρα" περιοδεύει στις ορεινές κοινότητες
Παραστάσεις δίνονται από τις 19 μέχρι τις 27 Ιουλίου σε Φτερικούδι, Λεύκαρα, Χούλου και Κάτω Δρυ

«ζ-η-θ, ο Ξένος». Μια επιστροφή στις πηγές: επίσκεψη σε τρεις ραψωδίες της Οδύσσειας
Οι παραστάσεις στην Κύπρο της συμπαραγωγής ΚΘΒΕ-ΘΟΚ

H "Carmen" θα μαγέψει το κοινό σε δύο υπέροχες παραστάσεις, δίπλα στη θάλασσα
150 χρόνια μετά, η "Carmen" συνεχίζει να μαγεύει και να συναρπάζει